21 °C Budapest

Ismét drágul a kenyér

Pénzcentrum
2008. augusztus 13. 08:15

A költségek folyamatos növekedése miatt októberben ismét árat emelnének a pékek. Az év eleji 18 százalék után most további 10 százalékkal kerülhet többe a kenyér - írja a Népszabadság.

Varga László, a Pékszövetség elnöke szerint a sütödéket költségeik folyamatos emelkedése kényszeríti a drágításra. A földgáz ára idén már többször is nőtt, s októberben újabb emelés várható, de jóval többet kell fizetni az áramért és az üzemanyagokért is, mint egy évvel korábban. A drágulás lehetséges mértékéről Varga László nem kívánt nyilatkozni, szakmai körökben azonban úgy vélik: átlagosan tíz százalék körüli áremelést kellene kiharcolni. Véleményüket elsősorban arra alapozzák, hogy Németországban egy év alatt mintegy 30 százalékkal nőtt a kenyér ára, míg itthon csak 18,3 százalékkal, és ez is csak az év elején, pedig azóta tovább nőttek az alapanyag- és az energiaárak.

Varga László szerint a pékek szándékain még az sem változtat, hogy az ótermésnél lényegesen olcsóbb az új búza, ami lefelé nyomhatja az alapanyagárat. A liszt egyébként most átlagosan 45 százalékkal kerül többe, mint tavaly ilyenkor. Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára szerint azonban az áremelkedés üteme egyáltalán nem meglepő. A drágulásban csupán az alapanyagár növekedése mutatkozik meg, a termelési költségek, például az energiaárak emelkedését a malmok még nem is hárították át megrendelőikre.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 23. csütörtök
Emőke
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?