Filmturizmus: utazások a kasszasikerek nyomában

Pénzcentrum
2008. augusztus 5. 09:45

A filmes forgatási helyszínek évről évre kedveltebb célpontjai a turistáknak, így aztán a sportesemények megrendezése után talán a második legjobb fogás turisztikai szempontból egy kasszasikernek számító film forgatási helyszínévé válni - derül ki a Világgazdaságból.

Akadnak már olyan vállalkozások is, melyek kifejezetten filmes helyszínekre szervezett utakat kínálnak, így például a Szex és New York című sorozatban szereplő hölgyek törzshelyén már 40-50 dollárért (6 000-7 500 forint) elfogyaszthatnak a lelkes rajongók egy koktélt.

De Skócia és Új-Zéland idegenforgalma is jelentősen megugrott a Hegylakó sorozat, a Rettenthetetlen és A gyűrűk ura című filmek vetítése után. A tunéziai sivatagban szintén felkereshetik a turisták a Csillagok háborúja helyszíneit.

Komplett programokkal várják így az Új-Zélandra érkező filmrajongókat, akik egy napos programok keretében kereshetik fel Középföldét, Völgyzugolyt mintegy 100-110 dollárért (15 000-16 500 forint).

Az országba érkező turisták száma '99-'06 között 48 százalékkal emelkedett és előrejelzések szerint 2014-re további 26 százalékkal bővül majd.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Persze a Da Vinci-kód és a Harry Potter sorozatok is meglendítették a forgatási helyszínül szolgáló, turisztikailag egyébként is felkapott városok, így Párizs és London idegenforgalmát.

Hazánkban az ilyen jellegű utak iránt a kereslet elenyésző - az OTP Travel ügyvezetője szerint, de a kínálat is elmarad, ugyanis a Budapestet felkereső rendezők inkább csak mint olcsó forgatási helyszínt tartják számon fővárosunkat, így aztán elég ritka, hogy valóban Budapestként bukkanna fel egy-egy filmben. Ezzel szemben Prága több kasszasikernek is helyszínt adott, így a Mission: Impossible, vagy a Casino Royal-nak is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
EZT OLVASTAD MÁR?