16 °C Budapest

Újjáépítik az internetet 1,76 milliárdból

Pénzcentrum
2008. július 31. 09:30

Már 1,76 milliárd forintos támogatásnál jár az a projekt, melynek célja, hogy teljesen új alapokra helyezze, újra felépítse az internetet. A feladatot két amerikai kutatási cég vette vállára, a projektet pedig a kormányzat és az adományok fedezik.

Az újjáépítés azért volna szükséges, mivel a legtöbb kutató szerint az 1969-ben megszületett hálózatot csak ily módon lehet teljesen biztonságossá tenni, illetve a rend megteremtésével lehet választ adni más kihívásokra.

A kormány megbízásából a BBN Technologies Inc. felügyeli a GENI tervezését, ez lesz az a hálózat, amelyet a kutatók használhatnak új ötleteik kipróbálására, anélkül, hogy a valós interneten bárhol is sérülést okoznának. Az 1,76 millió forintos finanszírozást a GENI hálózat prototípusainak kidolgozására fordítják.

Ahhoz, hogy ezeket tesztelni lehessen, az Internet2 szervezet 10 gigabit/másodperces sebességű szélessávú kapcsolatot biztosít, a National LambdaRail pedig 30 gigabites sávszéllel "száll be a buliba". A sebesség összesen a ma elérhető kapcsolat ezerszerese, egyszerre 30 nagyfelbontású filmet lehetne nézni, ha otthonainkban ilyen kapcsolattal rendelkeznénk.

A GENI kiépítése egyébként várhatóan 5 éven belül megkezdődhet, s összköltsége meghaladja majd az 50 milliárd forintot, ennek a jóváhagyása azonban még a Kongresszus előtt áll.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06