14 °C Budapest

Törvénymódosítás és háború a színesfém-tolvajok ellen

Pénzcentrum
2008. július 23. 09:30

Ma tárgyalja a kormány azt a törvénymódosító tervezetet, ami ezentúl telephelyhez kötné a színesfém-kereskedelmet, és szigorítaná ezen tevékenység feltételeit is. Évi tízmilliárd forintnyi kárt okoz ugyanis a színesfémekkel való visszaélés - írja a Világgazdaság.

A tervek között szerepel, hogy ezentúl nyilvántartást kell vezetniük a kereskedőknek a forgalomról, azonosítaniuk kell a beszállítókat, pénzbeli letétet kell képezniük és online kapcsolatban kell lenniük a hatóságokkal. Emellett a büntető törvényt is szigorítanák. Az is elképzelhető, hogy ezentúl a hulladékfém-kereskedés nem kereskedelmi, hanem hulladékkezelési folyamatként lesz kezelve, ami szigorúbb ellenőrzéseket tesz lehetővé.

A VPOP feladata lenne a színesfém-kereskedelem engedélyezése, és ő járna el az illegális fémolvasztókkal szemben is.

Hamarosan rendőrségi akciók is indulnak, a Zöld Kommandó például bejelentés nélkül ellenőrzi a telepeket. A hatóságok április és június között 9,26 millió forintnyi bírságot szabtak ki ezidáig szabálytalan hulladéklerakás miatt.

Szakértők szerint a színesfém-kereskedelem jelenleg a maffia kezében van, és gyakori a szállítmányok külföldre vitele is. Emögött elsősorban a réz- és fémhulladékok árának ugrásszerű megemelkedése húzódik, ami különösen jövedelmezővé teszi a tevékenységet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Persze más országokban is problémát okoz a jelenség, Nagy-Britanniában évi 190 milliárd forintnyi kárt okoz. Nyugat-Csehországban idén februárban például egy teljes négytonnás vasúti hidat loptak el, sínekkel együtt.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem