35 °C Budapest

Törvénymódosítás és háború a színesfém-tolvajok ellen

Pénzcentrum
2008. július 23. 09:30

Ma tárgyalja a kormány azt a törvénymódosító tervezetet, ami ezentúl telephelyhez kötné a színesfém-kereskedelmet, és szigorítaná ezen tevékenység feltételeit is. Évi tízmilliárd forintnyi kárt okoz ugyanis a színesfémekkel való visszaélés - írja a Világgazdaság.

A tervek között szerepel, hogy ezentúl nyilvántartást kell vezetniük a kereskedőknek a forgalomról, azonosítaniuk kell a beszállítókat, pénzbeli letétet kell képezniük és online kapcsolatban kell lenniük a hatóságokkal. Emellett a büntető törvényt is szigorítanák. Az is elképzelhető, hogy ezentúl a hulladékfém-kereskedés nem kereskedelmi, hanem hulladékkezelési folyamatként lesz kezelve, ami szigorúbb ellenőrzéseket tesz lehetővé.

A VPOP feladata lenne a színesfém-kereskedelem engedélyezése, és ő járna el az illegális fémolvasztókkal szemben is.

Hamarosan rendőrségi akciók is indulnak, a Zöld Kommandó például bejelentés nélkül ellenőrzi a telepeket. A hatóságok április és június között 9,26 millió forintnyi bírságot szabtak ki ezidáig szabálytalan hulladéklerakás miatt.

Szakértők szerint a színesfém-kereskedelem jelenleg a maffia kezében van, és gyakori a szállítmányok külföldre vitele is. Emögött elsősorban a réz- és fémhulladékok árának ugrásszerű megemelkedése húzódik, ami különösen jövedelmezővé teszi a tevékenységet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Persze más országokban is problémát okoz a jelenség, Nagy-Britanniában évi 190 milliárd forintnyi kárt okoz. Nyugat-Csehországban idén februárban például egy teljes négytonnás vasúti hidat loptak el, sínekkel együtt.

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?