11 °C Budapest

Sokba kerülő váratlan SMS-ek

Pénzcentrum
2008. július 18. 08:30

Legyetek résen! - ezt üzeni az Európai Bizottság, elsősorban a gyerekeknek és a fiataloknak. Minden második csengőhang- és háttérképreklám ugyanis őket célozza meg, sok esetben rajzfilmhősök, tévésztárok felvonultatásával. Az uniós tagállamok fogyasztóvédelmi hatóságaihoz százával özönlenek a panaszok. Nem ritka, hogy valaki ingyenes háttérkép letöltését követően kap egy SMS-t, ami gyakran több ezer forintot jelent a telefonszámlán - írja a Népszabadság.

Az EU bizottsága több mint félezer internetes reklám megvizsgálását követően most megállapította: az esetek felében szabálytalanul közölték az árakat. Azok nem tartalmazták például az összes adót, előfizetés esetén azt nem tüntették fel egyértelműen, illetve nem volt világos, hogy meddig tart az előfizetési időszak. Több mint kétharmados arányban a szolgáltatóról nem lehetett egyértelműen tájékozódni.

Összességében a reklámok négyötödét utalta Brüsszel további vizsgálatra. A magyar csengőhanghirdetések éppenséggel a legrosszabbak között szerepelnek: a huszonhárom vizsgált reklámból egyik sem bizonyult tökéletesnek az első szűrőn. Még nyolc tagállamban volt ugyanez a helyzet. Néhány ország esetében (hazánk nincs köztük) szégyentáblára helyezték a félrevezető szolgáltatókat.

Több uniós jogszabály, így az elektronikus kereskedelemről, illetve a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv is alapot ad a fellépésre. A kép vegyes: egyes szolgáltatók már az első figyelmeztetésre helyesbítenek, míg mások jogi csűrés-csavarásba kezdenek. - Mindenekelőtt az apró betűs szövegre kell odafigyelni!

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?