18 °C Budapest

Szombaton is közlekedhetnek a kamionok.

Pénzcentrum
2008. június 26. 08:45

Megegyezett a kormány a fuvarozókkal: a magas gázolajár miatt kialkudott intézkedések a költségvetés 7-9 milliárd forintjába kerülnek. A változásokat mindenki megérzi majd, mert a kabinet szűk körben szombaton is szabad utat ad a kamionközlekedésnek - írja a Népszabadság.

A kormány milliárdokat áldoz a kamionosok tiltakozó akcióinak elkerülésére. A fuvarozók győzelme mégsem teljes: legfontosabb követelésük teljesítését, az üzemanyagok jövedéki adójának visszatérítését a kormány csak feltételekkel vállalta.

Összességében 7-9 milliárd forint a fuvarozók érdekvédelmi szervezeteivel kötött megállapodás ára. A miniszterelnök szerint az egyezség egyik legfontosabb pontja az elszabadult üzemanyagárak ellentételezését szolgálja, és biztosítja, hogy a szakvállalkozások ne kényszerüljenek továbbhárítani a drágulást.

Mint mondta, a kormány mozgástere kicsi a fuvarozók által kért jövedékiadó-csökkentésben, mindenesetre az általuk használt gázolaj kedvezményes elszámolásának bevezetéséhez az Európai Unió felmentését kérték. Ha Brüsszel jóváhagyná a magyar kérést, akkor a fuvarozók a jelenlegi, literenként 85 forint jövedéki adóból legfeljebb 9,20 forintot igényelhetnek majd vissza.

A kormány 2009 januárjáig vár az EU döntésére. Ha a válasz elutasító lesz (erre az eddigi brüsszeli nyilatkozatok szerint jó esély van), akkor az adócsökkentés helyett a szakvállalkozások a járműveik után befizetett gépjárműadó egy részét igényelhetik vissza, és az ötezer köbcentiméternél nagyobb motorú gépkocsikra a vagyonszerzési illetéket is mérsékelnék. A visszatérítés a központi költségvetést terhelné, az önkormányzatok kasszáját nem érintené. A kormány azt is vállalta, hogy 2010-től az Európai Unió tagállamaiban alkalmazott minimális jövedéki adót fizetteti a fuvarozókkal.

A megállapodás része, hogy a fuvarozók a szakképzési járulék egy részét a munkatársaik C és D kategóriás gépjármű-vezetői engedélyének megszerzését szolgáló képzésekre fordíthatják. A Munkaerő-piaci Alap az idén erre a célra egyszeri 150 millió forintos keretet biztosít.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szakmai érdekvédők eredményeik közé írhatják a hétvégi kamionstop szabályainak rugalmasabbá tételét is. A nemzetközi fuvarokról hazatérő, az eddig szombaton és vasárnap tétlenségre kárhoztatott kamionok a megállapodás szerint a tilalmi időszakban telephelyükig közlekedhetnek.

A kormány azt is vállalta, hogy július végén munkacsoportot állít fel a közlekedési bírságolási rendszer felülvizsgálatára, a jogszabály-módosításokat pedig legkésőbb december 31-ig kezdeményezik.

Mindezért cserébe a fuvarozók békét ígértek: érdekképviseleteik vállalták, hogy a tárgyalt témakörökben egyetlen tiltakozó demonstrációt sem szerveznek és nem is támogatnak. Kivétel a jövedéki adó ügye, amelynek mérséklése érdekében fenntartják a jogot, hogy az EU döntéshozóinak irányuló nemzetközi akciókhoz csatlakozzanak.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?