Szombaton is közlekedhetnek a kamionok.

Pénzcentrum
2008. június 26. 08:45

Megegyezett a kormány a fuvarozókkal: a magas gázolajár miatt kialkudott intézkedések a költségvetés 7-9 milliárd forintjába kerülnek. A változásokat mindenki megérzi majd, mert a kabinet szűk körben szombaton is szabad utat ad a kamionközlekedésnek - írja a Népszabadság.

A kormány milliárdokat áldoz a kamionosok tiltakozó akcióinak elkerülésére. A fuvarozók győzelme mégsem teljes: legfontosabb követelésük teljesítését, az üzemanyagok jövedéki adójának visszatérítését a kormány csak feltételekkel vállalta.

Összességében 7-9 milliárd forint a fuvarozók érdekvédelmi szervezeteivel kötött megállapodás ára. A miniszterelnök szerint az egyezség egyik legfontosabb pontja az elszabadult üzemanyagárak ellentételezését szolgálja, és biztosítja, hogy a szakvállalkozások ne kényszerüljenek továbbhárítani a drágulást.

Mint mondta, a kormány mozgástere kicsi a fuvarozók által kért jövedékiadó-csökkentésben, mindenesetre az általuk használt gázolaj kedvezményes elszámolásának bevezetéséhez az Európai Unió felmentését kérték. Ha Brüsszel jóváhagyná a magyar kérést, akkor a fuvarozók a jelenlegi, literenként 85 forint jövedéki adóból legfeljebb 9,20 forintot igényelhetnek majd vissza.

A kormány 2009 januárjáig vár az EU döntésére. Ha a válasz elutasító lesz (erre az eddigi brüsszeli nyilatkozatok szerint jó esély van), akkor az adócsökkentés helyett a szakvállalkozások a járműveik után befizetett gépjárműadó egy részét igényelhetik vissza, és az ötezer köbcentiméternél nagyobb motorú gépkocsikra a vagyonszerzési illetéket is mérsékelnék. A visszatérítés a központi költségvetést terhelné, az önkormányzatok kasszáját nem érintené. A kormány azt is vállalta, hogy 2010-től az Európai Unió tagállamaiban alkalmazott minimális jövedéki adót fizetteti a fuvarozókkal.

A megállapodás része, hogy a fuvarozók a szakképzési járulék egy részét a munkatársaik C és D kategóriás gépjármű-vezetői engedélyének megszerzését szolgáló képzésekre fordíthatják. A Munkaerő-piaci Alap az idén erre a célra egyszeri 150 millió forintos keretet biztosít.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakmai érdekvédők eredményeik közé írhatják a hétvégi kamionstop szabályainak rugalmasabbá tételét is. A nemzetközi fuvarokról hazatérő, az eddig szombaton és vasárnap tétlenségre kárhoztatott kamionok a megállapodás szerint a tilalmi időszakban telephelyükig közlekedhetnek.

A kormány azt is vállalta, hogy július végén munkacsoportot állít fel a közlekedési bírságolási rendszer felülvizsgálatára, a jogszabály-módosításokat pedig legkésőbb december 31-ig kezdeményezik.

Mindezért cserébe a fuvarozók békét ígértek: érdekképviseleteik vállalták, hogy a tárgyalt témakörökben egyetlen tiltakozó demonstrációt sem szerveznek és nem is támogatnak. Kivétel a jövedéki adó ügye, amelynek mérséklése érdekében fenntartják a jogot, hogy az EU döntéshozóinak irányuló nemzetközi akciókhoz csatlakozzanak.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm