21 °C Budapest

Elérte a kétmilliót az internetelőfizetések száma

Pénzcentrum
2008. június 10. 09:02

2008 első negyedévének végén a mobil-előfizetések száma túllépte a 11.2 milliót. Ezen belül a feltöltőkártyás előfizetések aránya egyre csökken. Miközben mind népszerűbb a kábeles telefonálás, a vezetékes vonalak száma tovább esett. Egy év alatt több mint ötödével emelkedett az internetszolgáltatók száma, az előfizetéseké pedig már meghaladta a 2 milliót. Az előfizetők 71 százaléka a széles sávú technikát (xDSL és kábeltévé) választja, és gyorsan fejlődik a vezeték nélküli kapcsolat is - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Egyre marginálisabb a vezetékes telefon

A mobil-előfizetések száma a negyedév folyamán 202 ezerrel nőtt, s az időszak végére átlépte a 11.2 milliót. A feltöltőkártyás előfizetések száma egy év alatt 565 ezerrel emelkedett, ugyanakkor részarányuk negyedévről negyedévre csökken. Az előző év azonos időpontjához képest az előfizetői állomány közel 1.2 millióval, 12%-kal lett magasabb. A negyedév végén 100 lakosra már 112 mobil-előfizetés jutott.


Bár egyre több cég, kábeltévé-, illetve internetszolgáltató kínál vezetékes vonalat és hívásszolgáltatást, a vezetékes fővonalak számának esése nem lassul. 2008 első negyedévének végén - előzetes adatok szerint - 3.2 millió vezetékes fővonal volt üzemben (ennek 6.3%-a kábeltévés), 120 ezerrel kevesebb, mint 2007 azonos időpontjában és 32 ezerrel kevesebb, mint december végén.

A vezetékes vonalakról indított hívások száma 10, időtartama 11%-kal csökkent az előző év első negyedévéhez képest. A visszaesés hátterében a mobilforgalom emelkedése, valamint az egyre inkább terjedő ingyenes internetes telefonálási lehetőség áll.

ADSL - Kábel - Vezeték nélküli: egyszerűsödik a piac

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az internetpiac gyors bővülése tovább tart. 2008 I. negyedévében az internetszolgáltatók száma 417 volt, 72-vel több, mint egy évvel korábban. A piac koncentrált, 19 cég tudhatja magáénak az előfizetések 90%-át. 2008 első negyedévében az internet-előfizetések száma 10%-kal emelkedett. Március végén 34%-kal volt több előfizetés, mint 2007 azonos időszakában.


Az internetpiac dinamikus fejlődése - az egyre korszerűbb technológiák térnyerése mellett - a szolgáltatók közötti élesedő versenynek is köszönhető. Erre jó példa az egy év alatt 67 százalékkal bővülő vezeték nélküli kategória, mely változáshoz nagyban hozzájárult az egyre inkább megfizethető mobilinternet. A széles sávú interneten belül éves viszonylatban a kábelhálózatos előfizetések gyarapodtak gyorsabban, 46%-kal, az xDSL-előfizetések ennél kevesebbel, 20%-kal. A széles sávú (kábel- és xDSL-) internet-előfizetések száma egy év alatt 31%-kal nőtt. Eközben eltűntek régebben jellemző megoldások: az ISDN, a kapcsolt és a bérelt vonalak ma már csak nyomokban fedezhetők fel a piacon.


Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel az első negyedévben csaknem 31.8 milliárd forintot tett ki, ami 23%-kal volt több az egy évvel korábbinál.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 23. csütörtök
Emőke
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?