19 °C Budapest

Elérte a kétmilliót az internetelőfizetések száma

Pénzcentrum
2008. június 10. 09:02

2008 első negyedévének végén a mobil-előfizetések száma túllépte a 11.2 milliót. Ezen belül a feltöltőkártyás előfizetések aránya egyre csökken. Miközben mind népszerűbb a kábeles telefonálás, a vezetékes vonalak száma tovább esett. Egy év alatt több mint ötödével emelkedett az internetszolgáltatók száma, az előfizetéseké pedig már meghaladta a 2 milliót. Az előfizetők 71 százaléka a széles sávú technikát (xDSL és kábeltévé) választja, és gyorsan fejlődik a vezeték nélküli kapcsolat is - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Egyre marginálisabb a vezetékes telefon

A mobil-előfizetések száma a negyedév folyamán 202 ezerrel nőtt, s az időszak végére átlépte a 11.2 milliót. A feltöltőkártyás előfizetések száma egy év alatt 565 ezerrel emelkedett, ugyanakkor részarányuk negyedévről negyedévre csökken. Az előző év azonos időpontjához képest az előfizetői állomány közel 1.2 millióval, 12%-kal lett magasabb. A negyedév végén 100 lakosra már 112 mobil-előfizetés jutott.


Bár egyre több cég, kábeltévé-, illetve internetszolgáltató kínál vezetékes vonalat és hívásszolgáltatást, a vezetékes fővonalak számának esése nem lassul. 2008 első negyedévének végén - előzetes adatok szerint - 3.2 millió vezetékes fővonal volt üzemben (ennek 6.3%-a kábeltévés), 120 ezerrel kevesebb, mint 2007 azonos időpontjában és 32 ezerrel kevesebb, mint december végén.

A vezetékes vonalakról indított hívások száma 10, időtartama 11%-kal csökkent az előző év első negyedévéhez képest. A visszaesés hátterében a mobilforgalom emelkedése, valamint az egyre inkább terjedő ingyenes internetes telefonálási lehetőség áll.

ADSL - Kábel - Vezeték nélküli: egyszerűsödik a piac

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az internetpiac gyors bővülése tovább tart. 2008 I. negyedévében az internetszolgáltatók száma 417 volt, 72-vel több, mint egy évvel korábban. A piac koncentrált, 19 cég tudhatja magáénak az előfizetések 90%-át. 2008 első negyedévében az internet-előfizetések száma 10%-kal emelkedett. Március végén 34%-kal volt több előfizetés, mint 2007 azonos időszakában.


Az internetpiac dinamikus fejlődése - az egyre korszerűbb technológiák térnyerése mellett - a szolgáltatók közötti élesedő versenynek is köszönhető. Erre jó példa az egy év alatt 67 százalékkal bővülő vezeték nélküli kategória, mely változáshoz nagyban hozzájárult az egyre inkább megfizethető mobilinternet. A széles sávú interneten belül éves viszonylatban a kábelhálózatos előfizetések gyarapodtak gyorsabban, 46%-kal, az xDSL-előfizetések ennél kevesebbel, 20%-kal. A széles sávú (kábel- és xDSL-) internet-előfizetések száma egy év alatt 31%-kal nőtt. Eközben eltűntek régebben jellemző megoldások: az ISDN, a kapcsolt és a bérelt vonalak ma már csak nyomokban fedezhetők fel a piacon.


Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel az első negyedévben csaknem 31.8 milliárd forintot tett ki, ami 23%-kal volt több az egy évvel korábbinál.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem