12 °C Budapest

Elérte a kétmilliót az internetelőfizetések száma

Pénzcentrum
2008. június 10. 09:02

2008 első negyedévének végén a mobil-előfizetések száma túllépte a 11.2 milliót. Ezen belül a feltöltőkártyás előfizetések aránya egyre csökken. Miközben mind népszerűbb a kábeles telefonálás, a vezetékes vonalak száma tovább esett. Egy év alatt több mint ötödével emelkedett az internetszolgáltatók száma, az előfizetéseké pedig már meghaladta a 2 milliót. Az előfizetők 71 százaléka a széles sávú technikát (xDSL és kábeltévé) választja, és gyorsan fejlődik a vezeték nélküli kapcsolat is - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Egyre marginálisabb a vezetékes telefon

A mobil-előfizetések száma a negyedév folyamán 202 ezerrel nőtt, s az időszak végére átlépte a 11.2 milliót. A feltöltőkártyás előfizetések száma egy év alatt 565 ezerrel emelkedett, ugyanakkor részarányuk negyedévről negyedévre csökken. Az előző év azonos időpontjához képest az előfizetői állomány közel 1.2 millióval, 12%-kal lett magasabb. A negyedév végén 100 lakosra már 112 mobil-előfizetés jutott.


Bár egyre több cég, kábeltévé-, illetve internetszolgáltató kínál vezetékes vonalat és hívásszolgáltatást, a vezetékes fővonalak számának esése nem lassul. 2008 első negyedévének végén - előzetes adatok szerint - 3.2 millió vezetékes fővonal volt üzemben (ennek 6.3%-a kábeltévés), 120 ezerrel kevesebb, mint 2007 azonos időpontjában és 32 ezerrel kevesebb, mint december végén.

A vezetékes vonalakról indított hívások száma 10, időtartama 11%-kal csökkent az előző év első negyedévéhez képest. A visszaesés hátterében a mobilforgalom emelkedése, valamint az egyre inkább terjedő ingyenes internetes telefonálási lehetőség áll.

ADSL - Kábel - Vezeték nélküli: egyszerűsödik a piac

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az internetpiac gyors bővülése tovább tart. 2008 I. negyedévében az internetszolgáltatók száma 417 volt, 72-vel több, mint egy évvel korábban. A piac koncentrált, 19 cég tudhatja magáénak az előfizetések 90%-át. 2008 első negyedévében az internet-előfizetések száma 10%-kal emelkedett. Március végén 34%-kal volt több előfizetés, mint 2007 azonos időszakában.


Az internetpiac dinamikus fejlődése - az egyre korszerűbb technológiák térnyerése mellett - a szolgáltatók közötti élesedő versenynek is köszönhető. Erre jó példa az egy év alatt 67 százalékkal bővülő vezeték nélküli kategória, mely változáshoz nagyban hozzájárult az egyre inkább megfizethető mobilinternet. A széles sávú interneten belül éves viszonylatban a kábelhálózatos előfizetések gyarapodtak gyorsabban, 46%-kal, az xDSL-előfizetések ennél kevesebbel, 20%-kal. A széles sávú (kábel- és xDSL-) internet-előfizetések száma egy év alatt 31%-kal nőtt. Eközben eltűntek régebben jellemző megoldások: az ISDN, a kapcsolt és a bérelt vonalak ma már csak nyomokban fedezhetők fel a piacon.


Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel az első negyedévben csaknem 31.8 milliárd forintot tett ki, ami 23%-kal volt több az egy évvel korábbinál.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?