5 °C Budapest

Jön a nagy hízás - Nézd meg mit veszel karácsonyra!

Pénzcentrum
2007. november 20. 08:15

A hazai vásárlók a karácsonyi, szilveszteri ünnepek idején, húsvétkor és nyáron költenek legtöbbet élelmiszerre. Az év végén az egész évre szánt pénz harmadát fordítják különféle csemegékre, italra és élelmiszerekre. Épp ezért az élelmiszer-biztonsági szakemberek egész decemberben kiemelt figyelemmel ellenőrzik az előállítókat és a kereskedőket, vagyis az egész élelmiszerláncot - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az élelmiszer-biztonsági hatóság év közben mintegy 800 fővel dolgozik, ilyenkor kétezerrel. S a laborokban az élelmiszerek kémiai adalékanyagait is vizsgálják.

A kampányszerű vizsgálatokkor főként azt figyelik, nyomon követhető-e az egyes élelmiszertermékek esetében, hogy honnan származnak, és milyen úton kerültek az üzletbe. Nézik, hogy megfelelőek-e az alapanyagok és a késztermék, rendben lévő-e a tárolás, a hulladékkezelés és a minőség-ellenőrzés az adott üzemben, kereskedőnél. Vizsgálják, hogy helyes fogyaszthatósági idő szerepel-e a termékeken, valamint ellenőrzik az állattartó telepeket, a szállítási körülményeket és a tojáscsomagoló központok minőségét is. Decemberben nagyobb figyelmet fordítanak többek között a halak, a pulyka, a sertéshúsok, a húskészítmények, az italok, továbbá a zöldségek, a gyümölcsök - különösen a déligyümölcsök - minőségének a vizsgálatára.

A karácsonyi kiemelt ellenőrzés megkezdése előtt, a múlt hónapban 466 egységben - nagykonyhán, szállodai étteremben, cukrászatban, hidegkonyhán, iskolai büfében - vizsgálódtak. Az esetek harmadánál nem volt egyértelmű, hogy honnan is származik a termék. Ez egyben azt is jelzi: melyik termékkörben kell a vásárlóknak fokozottan óvatosnak lenniük. A legtöbb baj (38,5 százalékos kifogásolási arány) a hallal és a halászati termékekkel volt. Persze az ellenőrök is pontosan tudják, hogy mit keressenek, így az októberben ellenőrzött, másfél ezer élelmiszerből minden hetedik nem volt azonosítható.

Az elmúlt hetekben ugyanis több élelmiszer-feldolgozó üzemet is ellenőriztek. A tipikus szezonális élelmiszereket - mint a szaloncukor vagy a csoki-Mikulás - a gyártósornál is megvizsgálták.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindezek alapján az év végi, nagy családi élelmiszer-beszerzések idején viszonylagos biztonságban érezhetik magukat a vásárlók - állítják a szakértők. Magyarország ugyanis az európai középmezőnybe tartozik ebből a szempontból: a magyar termékek átlagosan 10-12 százaléka esik minőségi kifogás alá. Mikrobiológiai szempontból a termékek néhány százalékával van probléma, toxikológiai szempontból ennél is alacsonyabb értékű, azaz néhány tizedszázalékos a kifogásolási arány, radiológiai gyanúra pedig az utóbbi években nem volt példa.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20