4 °C Budapest

Jön a nagy hízás - Nézd meg mit veszel karácsonyra!

Pénzcentrum
2007. november 20. 08:15

A hazai vásárlók a karácsonyi, szilveszteri ünnepek idején, húsvétkor és nyáron költenek legtöbbet élelmiszerre. Az év végén az egész évre szánt pénz harmadát fordítják különféle csemegékre, italra és élelmiszerekre. Épp ezért az élelmiszer-biztonsági szakemberek egész decemberben kiemelt figyelemmel ellenőrzik az előállítókat és a kereskedőket, vagyis az egész élelmiszerláncot - írja a Népszabadság.

Az élelmiszer-biztonsági hatóság év közben mintegy 800 fővel dolgozik, ilyenkor kétezerrel. S a laborokban az élelmiszerek kémiai adalékanyagait is vizsgálják.

A kampányszerű vizsgálatokkor főként azt figyelik, nyomon követhető-e az egyes élelmiszertermékek esetében, hogy honnan származnak, és milyen úton kerültek az üzletbe. Nézik, hogy megfelelőek-e az alapanyagok és a késztermék, rendben lévő-e a tárolás, a hulladékkezelés és a minőség-ellenőrzés az adott üzemben, kereskedőnél. Vizsgálják, hogy helyes fogyaszthatósági idő szerepel-e a termékeken, valamint ellenőrzik az állattartó telepeket, a szállítási körülményeket és a tojáscsomagoló központok minőségét is. Decemberben nagyobb figyelmet fordítanak többek között a halak, a pulyka, a sertéshúsok, a húskészítmények, az italok, továbbá a zöldségek, a gyümölcsök - különösen a déligyümölcsök - minőségének a vizsgálatára.

A karácsonyi kiemelt ellenőrzés megkezdése előtt, a múlt hónapban 466 egységben - nagykonyhán, szállodai étteremben, cukrászatban, hidegkonyhán, iskolai büfében - vizsgálódtak. Az esetek harmadánál nem volt egyértelmű, hogy honnan is származik a termék. Ez egyben azt is jelzi: melyik termékkörben kell a vásárlóknak fokozottan óvatosnak lenniük. A legtöbb baj (38,5 százalékos kifogásolási arány) a hallal és a halászati termékekkel volt. Persze az ellenőrök is pontosan tudják, hogy mit keressenek, így az októberben ellenőrzött, másfél ezer élelmiszerből minden hetedik nem volt azonosítható.

Az elmúlt hetekben ugyanis több élelmiszer-feldolgozó üzemet is ellenőriztek. A tipikus szezonális élelmiszereket - mint a szaloncukor vagy a csoki-Mikulás - a gyártósornál is megvizsgálták.

Mindezek alapján az év végi, nagy családi élelmiszer-beszerzések idején viszonylagos biztonságban érezhetik magukat a vásárlók - állítják a szakértők. Magyarország ugyanis az európai középmezőnybe tartozik ebből a szempontból: a magyar termékek átlagosan 10-12 százaléka esik minőségi kifogás alá. Mikrobiológiai szempontból a termékek néhány százalékával van probléma, toxikológiai szempontból ennél is alacsonyabb értékű, azaz néhány tizedszázalékos a kifogásolási arány, radiológiai gyanúra pedig az utóbbi években nem volt példa.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?