A rossz hírek mentették meg a kamatokat - lépj, amíg nem késő!

Pénzcentrum
2007. november 16. 05:40

Nem volt újabb kamatvágás: fellélegezhetnek a betétesek? Előző körképünk óta nem történt jelentős változás a lekötött betétek piacán, a jelek szerint azon bankok, melyek közvetlenül a kamatvágás után nem igyekeztek azt érvényesíteni, egy kivétellel az elmúlt egy hónapban is a szeptemberben jellemző ajánlatot tartották optimálisnak. A megtakarításokkal rendelkezők így még mindig kedvező kamatkörnyezetben helyezhetik el pénzüket lekötött betétben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A napokban nyilvánosságra hozott inflációs várakozások a szakértői vélemények szerint ismételten bizonytalanságot hoznak abban a tekintetben, hogy a jegybank folytatja-e az alapkamat csökkentését. A monetáris tanács ezen döntése a betéti kamatok tekintetében kellemes karácsonyi ajándéknak tűnhet a megtakarításokkal rendelkezők számára, hiszen egy újabb jegybanki csökkentés maga után vonhatná a betéti kamatok további mérséklődését.

Havonta elkészülő körképünkben, az összehasonlíthatóság kedvéért újra a következő összegeket vizsgáltuk: 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft, melyeket 1, 3, 6, illetve 12 hónapra igyekszünk minél jobb kamat mellett lekötni.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő bankok ajánlatait hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Citibank Budapest Bank, Erste Bank, UniCredit Bank, IEB, Volksbank, Raiffeisen, az FHB és Allianz Bank.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. Minden esetben a bruttó, kamatadó előtti értékeket vettük figyelembe. (Az adatok forrását a bankok honlapjai képezik, az adatgyűjtés november 15-én történt.)

A táblázatok kapcsán mindenképpen ki kell emelni, hogy a fent leírtaknak megfelelően nem a kifejezetten akciós ajánlatokat gyűjtöttük össze, ám amennyiben az adott összeg és futamidő dimenziójában valamely bank akciós kamatot kínál, akkor azt az értéket szerepeltettük az összehasonlításban, hiszen arra voltunk kíváncsiak, most mennyiért köthetnénk le pénzünket.

Nyolcszázezer forint: csak egy van, ami változott

A kereskedelmi bankok között egyetlen akadt csupán, az Allianz Bank, mely november elejével érvényesítette a szeptember 25-ei kamatvágást az általa ajánlott lekötött betétkonstrukciók esetében. A hirdetményben szereplő kamatok csökkenése a 25 bázispontos alapkamat-csökkentést követte.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Az Allianz Bank esetében a 6 hónapos akciós betét ellensúlyozta a betétesek számára kedvezőtlen változást, így biztosíthatja a pénzintézet a 800 ezer forintos kategóriában 6 hónapos lekötési idő esetén továbbra is a harmadik legjobb ajánlatot.


A legjobb ajánlatok átrendeződéséért a CIB is felelős, mely 3 hónapos lekötés esetében 6,75 százalékos, míg 6 hónapra 7 százalékos kamatot ajánl a banknál elhelyezett forrásokra. Kiköti azonban, hogy már meglévő betét ismételt lekötése nem számít ennek, így erre nem vonatkozik az akció.

Millión felüli a megtakarításod? Megmutatjuk, hova tedd...

Hárommilliónál maradtak a kamatok

A milliós nagyságrendet átlépő lekötések esetében csakis az akciók hoztak némi frissességet a piacra, bár ahogy az a cikk elején is elhangzott, a változatlanság a jelenlegi környezetben sokkal inkább örömhírként értelmezendő. A jegybanki irányadó ráta csökkenése mellett ugyanis csakis akciók keretében képzelhető el a lekötött betétekre adott kamatok emelkedése.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?