A rossz hírek mentették meg a kamatokat - lépj, amíg nem késő!

Pénzcentrum
2007. november 16. 05:40

Nem volt újabb kamatvágás: fellélegezhetnek a betétesek? Előző körképünk óta nem történt jelentős változás a lekötött betétek piacán, a jelek szerint azon bankok, melyek közvetlenül a kamatvágás után nem igyekeztek azt érvényesíteni, egy kivétellel az elmúlt egy hónapban is a szeptemberben jellemző ajánlatot tartották optimálisnak. A megtakarításokkal rendelkezők így még mindig kedvező kamatkörnyezetben helyezhetik el pénzüket lekötött betétben.

A napokban nyilvánosságra hozott inflációs várakozások a szakértői vélemények szerint ismételten bizonytalanságot hoznak abban a tekintetben, hogy a jegybank folytatja-e az alapkamat csökkentését. A monetáris tanács ezen döntése a betéti kamatok tekintetében kellemes karácsonyi ajándéknak tűnhet a megtakarításokkal rendelkezők számára, hiszen egy újabb jegybanki csökkentés maga után vonhatná a betéti kamatok további mérséklődését.

Havonta elkészülő körképünkben, az összehasonlíthatóság kedvéért újra a következő összegeket vizsgáltuk: 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft, melyeket 1, 3, 6, illetve 12 hónapra igyekszünk minél jobb kamat mellett lekötni.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő bankok ajánlatait hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Citibank Budapest Bank, Erste Bank, UniCredit Bank, IEB, Volksbank, Raiffeisen, az FHB és Allianz Bank.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. Minden esetben a bruttó, kamatadó előtti értékeket vettük figyelembe. (Az adatok forrását a bankok honlapjai képezik, az adatgyűjtés november 15-én történt.)

A táblázatok kapcsán mindenképpen ki kell emelni, hogy a fent leírtaknak megfelelően nem a kifejezetten akciós ajánlatokat gyűjtöttük össze, ám amennyiben az adott összeg és futamidő dimenziójában valamely bank akciós kamatot kínál, akkor azt az értéket szerepeltettük az összehasonlításban, hiszen arra voltunk kíváncsiak, most mennyiért köthetnénk le pénzünket.

Nyolcszázezer forint: csak egy van, ami változott

A kereskedelmi bankok között egyetlen akadt csupán, az Allianz Bank, mely november elejével érvényesítette a szeptember 25-ei kamatvágást az általa ajánlott lekötött betétkonstrukciók esetében. A hirdetményben szereplő kamatok csökkenése a 25 bázispontos alapkamat-csökkentést követte.


Az Allianz Bank esetében a 6 hónapos akciós betét ellensúlyozta a betétesek számára kedvezőtlen változást, így biztosíthatja a pénzintézet a 800 ezer forintos kategóriában 6 hónapos lekötési idő esetén továbbra is a harmadik legjobb ajánlatot.


A legjobb ajánlatok átrendeződéséért a CIB is felelős, mely 3 hónapos lekötés esetében 6,75 százalékos, míg 6 hónapra 7 százalékos kamatot ajánl a banknál elhelyezett forrásokra. Kiköti azonban, hogy már meglévő betét ismételt lekötése nem számít ennek, így erre nem vonatkozik az akció.

Millión felüli a megtakarításod? Megmutatjuk, hova tedd...

Hárommilliónál maradtak a kamatok

A milliós nagyságrendet átlépő lekötések esetében csakis az akciók hoztak némi frissességet a piacra, bár ahogy az a cikk elején is elhangzott, a változatlanság a jelenlegi környezetben sokkal inkább örömhírként értelmezendő. A jegybanki irányadó ráta csökkenése mellett ugyanis csakis akciók keretében képzelhető el a lekötött betétekre adott kamatok emelkedése.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 3. 11:24
A Csináljuk a fesztivált! idén több mint 10 év szünetet követően először tavasszal jelentkezett új e...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
Holdblog  |  2022. december 3. 06:55
Adventi ábrát mutatunk. Igazi angolszász-európai kontinentális törésvonal bontakozott ki a Statista...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16