14 °C Budapest

Sokkoló árak az éttermekben - Mi a listavezető?

Pénzcentrum
2007. november 15. 13:00

Az első osztályú éttermek árait látva könnyedén felmerülhet a kérdés, vajon a hely presztízsét, a séf nevét vagy valóban a felszolgált ételek minőségét és a kiszolgálást fizeti meg az, aki felvállalja, hogy egy, persze nem akármilyen kóstoló menüért több ezer forintot adjon ki.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az amerikai Forbes ismét összeállította a világ legdrágább éttermeinek a listáját. Ahogy az a különböző kontinensek esetében eltérő árakból is látszik, az első osztályú éttermeket nem egymáshoz, hanem az adott országban található többi kereskedelmi egységhez hasonlították.


Így kerülhetett fel a listára az indiai Bukhara, ahol "mindössze" 8650 forintért már főmenüt kaphat a kedves vendég. Az indiai étterem esetében azonban a legnagyobb presztízzsel rendelkező éttermek esetében szokatlan megoldást választottak, a vendégek ugyanis nem kapnak evőeszközt, az ételeket kézzel kell megenniük.

Általában azonban ilyen "olcsón" még csak asztalt foglaltatni se tudunk az éttermekben, és sok helyütt a lemondásért is súlyos száz dollárokat számolnak fel az legnevesebb helyek. A tokiói Aragawa esetében jobb, ha az éttermet választók felkészülnek rá, hogy 70 ezer forint alatt egy személy esetében sem ússzák meg a vacsorát.

A világ legdrágább éttermei között francia, olasz, spanyol konyhákat is megtalálhatunk, de az sem ritka, hogy a feltálalt ételek mindegyike hal, és az egészségesnek titulált szusi, illetve szusikülönlegességek is megjelennek az étlapokon.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A spanyol El Bulli érdekessége, hogy az étterem csak az év felében tart nyitva, a másik hat hónapot a séf és a konyha személyzete új ételcsodák kikísérletezésével tölti, így vonzza az El Bulli időről időre vissza azokat, akik számára a gasztronómiai felfedezések öröme megér közel 50 ezer forintot. Ennyiért lehet ugyanis végigkóstolni, egy 30 fogásos menü keretében, az újdonsült ínyencségeket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00