Sokkoló árak az éttermekben - Mi a listavezető?

Pénzcentrum
2007. november 15. 13:00

Az első osztályú éttermek árait látva könnyedén felmerülhet a kérdés, vajon a hely presztízsét, a séf nevét vagy valóban a felszolgált ételek minőségét és a kiszolgálást fizeti meg az, aki felvállalja, hogy egy, persze nem akármilyen kóstoló menüért több ezer forintot adjon ki.

Az amerikai Forbes ismét összeállította a világ legdrágább éttermeinek a listáját. Ahogy az a különböző kontinensek esetében eltérő árakból is látszik, az első osztályú éttermeket nem egymáshoz, hanem az adott országban található többi kereskedelmi egységhez hasonlították.


Így kerülhetett fel a listára az indiai Bukhara, ahol "mindössze" 8650 forintért már főmenüt kaphat a kedves vendég. Az indiai étterem esetében azonban a legnagyobb presztízzsel rendelkező éttermek esetében szokatlan megoldást választottak, a vendégek ugyanis nem kapnak evőeszközt, az ételeket kézzel kell megenniük.

Általában azonban ilyen "olcsón" még csak asztalt foglaltatni se tudunk az éttermekben, és sok helyütt a lemondásért is súlyos száz dollárokat számolnak fel az legnevesebb helyek. A tokiói Aragawa esetében jobb, ha az éttermet választók felkészülnek rá, hogy 70 ezer forint alatt egy személy esetében sem ússzák meg a vacsorát.

A világ legdrágább éttermei között francia, olasz, spanyol konyhákat is megtalálhatunk, de az sem ritka, hogy a feltálalt ételek mindegyike hal, és az egészségesnek titulált szusi, illetve szusikülönlegességek is megjelennek az étlapokon.

A spanyol El Bulli érdekessége, hogy az étterem csak az év felében tart nyitva, a másik hat hónapot a séf és a konyha személyzete új ételcsodák kikísérletezésével tölti, így vonzza az El Bulli időről időre vissza azokat, akik számára a gasztronómiai felfedezések öröme megér közel 50 ezer forintot. Ennyiért lehet ugyanis végigkóstolni, egy 30 fogásos menü keretében, az újdonsült ínyencségeket.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16