11 °C Budapest

Januártól kikapcsolják az áramot az önkormányzatoknál?

Pénzcentrum
2007. november 7. 09:00

Január 1-től esedékes a teljes árampiaci nyitás, ami jelenleg nagyon megnehezíti az önkormányzatok életét. A két hete elkészült kormányrendelet szerint ugyanis a jövő évtől a versengő szolgáltatóktól kell megvásárolniuk az áramot, ami azt jelenti, hogy közbeszerzési eljárás kiírása szükséges. Erre csak egy hónap maradt a közeledő ünnepek miatt, és nem lehet tudni, hogy vajon minden önkormányzat meg fog tudni birkózni a feladattal, vagy lesznek kivételek...

A Magyar Energia Hivatal elnöke szerint ez gyakorlatilag csak egy plusz terméket jelent amit az önkormányzatok közbeszerzéssel szerezhetnek meg, bár azt elismerte, hogy a határidő valóban elég rövid. Ennek ellenére csak azoknak jelenthet problémát az áramszolgáltatók kiválasztása, akik már eddig sem a megfelelő felkészültséggel működtek - írja a Magyar Nemzet.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok szövetségének elnöke reméli, hogy minden hivatal végezni fog az év végéig a kiválasztással, de ha esetleg mégsem, akkor bíznak benne, hogy ideiglenesen a jelenlegi szolgáltató pótolja a hiányt.

Aggódnak viszont a szakemberek az áremelkedés miatt, illetve az is kérdéses, hogy egy önkormányzat milyen ajánlatokat tud begyűjteni. Tanácsos lenne ha inkább térségenként fognának össze a települések, így kedvezőbb pozíciót kiharcolva a versengő szolgáltatóknál.

Az uniós csatlakozás után már csak idő kérdése volt, hogy mikor jelentkezik ez a probléma, mivel a szolgáltatások szabad áramlásával többek között az áramot is valós értéken kell megvásárolni. Ráadásul hasznos ha az önkormányzatok hozzászoknak a helyzethez, ugyanis 2008 közepétől várhatóan a gáz piaca is megnyílik.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem