20 °C Budapest

Januártól kikapcsolják az áramot az önkormányzatoknál?

Pénzcentrum
2007. november 7. 09:00

Január 1-től esedékes a teljes árampiaci nyitás, ami jelenleg nagyon megnehezíti az önkormányzatok életét. A két hete elkészült kormányrendelet szerint ugyanis a jövő évtől a versengő szolgáltatóktól kell megvásárolniuk az áramot, ami azt jelenti, hogy közbeszerzési eljárás kiírása szükséges. Erre csak egy hónap maradt a közeledő ünnepek miatt, és nem lehet tudni, hogy vajon minden önkormányzat meg fog tudni birkózni a feladattal, vagy lesznek kivételek...

A Magyar Energia Hivatal elnöke szerint ez gyakorlatilag csak egy plusz terméket jelent amit az önkormányzatok közbeszerzéssel szerezhetnek meg, bár azt elismerte, hogy a határidő valóban elég rövid. Ennek ellenére csak azoknak jelenthet problémát az áramszolgáltatók kiválasztása, akik már eddig sem a megfelelő felkészültséggel működtek - írja a Magyar Nemzet.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok szövetségének elnöke reméli, hogy minden hivatal végezni fog az év végéig a kiválasztással, de ha esetleg mégsem, akkor bíznak benne, hogy ideiglenesen a jelenlegi szolgáltató pótolja a hiányt.

Aggódnak viszont a szakemberek az áremelkedés miatt, illetve az is kérdéses, hogy egy önkormányzat milyen ajánlatokat tud begyűjteni. Tanácsos lenne ha inkább térségenként fognának össze a települések, így kedvezőbb pozíciót kiharcolva a versengő szolgáltatóknál.

Az uniós csatlakozás után már csak idő kérdése volt, hogy mikor jelentkezik ez a probléma, mivel a szolgáltatások szabad áramlásával többek között az áramot is valós értéken kell megvásárolni. Ráadásul hasznos ha az önkormányzatok hozzászoknak a helyzethez, ugyanis 2008 közepétől várhatóan a gáz piaca is megnyílik.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?