12 °C Budapest

Drasztikus drágulás várható - mitől nőnek majd az energiaszámlák?

Pénzcentrum
2007. július 27. 09:00

2008-ról Csehországban és Szlovákiában is jelentősen drágulhat a villamos energia ára. Északi szomszédunk esetében 16 százalékos emelkedést prognosztizálnak, míg Csehország a következő évben 14, 2009-ben azonban már 27 százalékkal lehet borsosabb egy kilowattórányi energia a jelenlegi árakhoz viszonyítva - írja a Napi.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Mlasáé Fronta Dnes a nemrégiben megnyitott prágai energiatőzsdén lebonyolított 2008-as és 2009-es határidős kontraktusokban foglalt magas árak alapján jutott arra a következtetésre, hogy mind 2008-ban, mind pedig 2009-ben jelentős drágulás várható a lakossági áram áraiban.

A drágulás mértékéről azonban még nincsenek pontos információk, egészen augusztus végéig nem is lehetnek, ekkor fog ugyanis a három részben privatizált regionális áramszolgáltató árajánlatot tenni. De már mindegyikük jelezte, hogy a lakosságra vonatkozó díjak esetén hajlandó kedvezményeket tenni.

A döntés a 66 százalékban állami tulajdonban lévő Enel kezében van, ezért Robert Fico kormányfő most az olasz miniszterelnöktől, Romano Proditól szeretne ígéretet kicsikarni arra vonatkozóan, hogy az árak növekedése nem éri majd el a fent leírt mértéket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?