5 °C Budapest

Nem lesz drámai hatása a pénzügyi zavarnak

Pénzcentrum
2007. október 18. 16:00

Szerdán jelent meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Világgazdasági előrejelzése, amely kiemeli, hogy a jelenlegi helyzet alapján az augusztusi hitelpiaci válság hatásai nem lesznek drámaiak.

Növekedés

Az augusztusi összeomlás előtt a világgazdaság erőteljes növekedésnek örvendhetett, 2007 első felében ugyanis 5 százalék felett teljesített. A növekedés mintegy felét három ország adta, Kína 11,5, India valamivel több mint 9 és Oroszország majdnem 8 százalékos növekedéssel.

Emellett a világ gazdasági növekedésének jelentős részéhez a fejlődő, feltörekvő országok járultak hozzá, melyek között alacsony jövedelmű afrikai országokat is találhatunk. Az Amerikai Egyesült Államok alacsony, 2,25 százalékos növekedését sikerült ellensúlyoznia a feltörekvő piacok gyors növekedése.

Az idei év második negyedéve során Japánnal együtt az eurózóna növekedése is lassult. Nagyon fontos kiemelni, hogy az elmúlt hónapok hitelpiaci válsága ellenére az IMF továbbra is úgy gondolja, hogy 2008 során fennmaradhat a világ gazdaságának egészséges ütemű növekedése (és ebben újfent a feltörekvő országoknak van óriási szerepe).


Magyarország

Az előrejelzés alapján Magyarország reálGDP-növekedése idén tovább lassul (2,1%), azonban 2008-ban ez megfordulhat, s elérheti a 2,7 százalékot. A növekedés régiós szinten a legalacsonyabb, ezt azonban javarészt az államháztartási reformoknak lehet betudni. Az infláció tekintetében az IMF szerint 2008-ra 4,5 százalékra mérséklődhet az árak emelkedése hazánkban.

Kockázatok

Az előrejelzés kiemeli, hogy a jelzáloghitelezők már eddig is szigorítottak kondícióikon, azonban ez tovább folytatódhat, amennyiben továbbra is mélyrepülnek az ingatlanpiaci árak. Az IMF emellett kifejezte aggodalmát az egyes országok magas fizetési mérleg-hiányával kapcsolatosan, illetve az egyes államok magas inflációja miatt.

Ráadásul ez utóbbit csak fűthetik az emelkedő élelmiszer- és üzemanyagárak, a csökkenő tartalékok, az erős külföldi tőkebeáramlás, ami monetáris szigorításhoz vezethet. A világgazdaságban tapasztalható globális egyenlőtlenségek továbbra is aggasztó kockázatot jelenthetnek, azonban mutatkoznak ezek mérséklődésére utaló jelek.

Összegezve azonban a főbb fundamentumok stabilitása révén nem várható, hogy az augusztusi eseményeknek drámai hatása lenne a világ gazdaságára.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?