Nem lesz drámai hatása a pénzügyi zavarnak

Pénzcentrum
2007. október 18. 16:00

Szerdán jelent meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Világgazdasági előrejelzése, amely kiemeli, hogy a jelenlegi helyzet alapján az augusztusi hitelpiaci válság hatásai nem lesznek drámaiak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Növekedés

Az augusztusi összeomlás előtt a világgazdaság erőteljes növekedésnek örvendhetett, 2007 első felében ugyanis 5 százalék felett teljesített. A növekedés mintegy felét három ország adta, Kína 11,5, India valamivel több mint 9 és Oroszország majdnem 8 százalékos növekedéssel.

Emellett a világ gazdasági növekedésének jelentős részéhez a fejlődő, feltörekvő országok járultak hozzá, melyek között alacsony jövedelmű afrikai országokat is találhatunk. Az Amerikai Egyesült Államok alacsony, 2,25 százalékos növekedését sikerült ellensúlyoznia a feltörekvő piacok gyors növekedése.

Az idei év második negyedéve során Japánnal együtt az eurózóna növekedése is lassult. Nagyon fontos kiemelni, hogy az elmúlt hónapok hitelpiaci válsága ellenére az IMF továbbra is úgy gondolja, hogy 2008 során fennmaradhat a világ gazdaságának egészséges ütemű növekedése (és ebben újfent a feltörekvő országoknak van óriási szerepe).


Magyarország

Az előrejelzés alapján Magyarország reálGDP-növekedése idén tovább lassul (2,1%), azonban 2008-ban ez megfordulhat, s elérheti a 2,7 százalékot. A növekedés régiós szinten a legalacsonyabb, ezt azonban javarészt az államháztartási reformoknak lehet betudni. Az infláció tekintetében az IMF szerint 2008-ra 4,5 százalékra mérséklődhet az árak emelkedése hazánkban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kockázatok

Az előrejelzés kiemeli, hogy a jelzáloghitelezők már eddig is szigorítottak kondícióikon, azonban ez tovább folytatódhat, amennyiben továbbra is mélyrepülnek az ingatlanpiaci árak. Az IMF emellett kifejezte aggodalmát az egyes országok magas fizetési mérleg-hiányával kapcsolatosan, illetve az egyes államok magas inflációja miatt.

Ráadásul ez utóbbit csak fűthetik az emelkedő élelmiszer- és üzemanyagárak, a csökkenő tartalékok, az erős külföldi tőkebeáramlás, ami monetáris szigorításhoz vezethet. A világgazdaságban tapasztalható globális egyenlőtlenségek továbbra is aggasztó kockázatot jelenthetnek, azonban mutatkoznak ezek mérséklődésére utaló jelek.

Összegezve azonban a főbb fundamentumok stabilitása révén nem várható, hogy az augusztusi eseményeknek drámai hatása lenne a világ gazdaságára.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?