Válságkezelés helyett a válságok megelőzése

Pénzcentrum
2006. október 9. 08:30

A globális egyensúlytalanságok kezeléséhez a Nemzetközi Valutaalap (IMF) átfogó szerkezeti átalakítására lenne szükség a Morgan Stanley elemzői szerint. A globális egyensúlytalanság okozóira ugyanis jelenleg mérsékelt hatással bír csak a szervezet, ugyanakkor egy esetleges erőteljesebb válság esetén még mindig kiemelt szükség van a valutaalap által nyújtott stabilizációs kölcsönökre.

A globális egyensúlytalanságok kezeléséhez a Nemzetközi Valutaalap (IMF) átfogó szerkezeti átalakítására lenne szükség a Morgan Stanley elemzői szerint. A globális egyensúlytalanság okozóira ugyanis jelenleg mérsékelt hatással bír csak a szervezet, ugyanakkor egy esetleges erőteljesebb válság esetén még mindig kiemelt szükség van a valutaalap által nyújtott stabilizációs kölcsönökre.

Kiemelkedő gazdasági növekedés - jelentős egyensúlytalanság

Az elmúlt pár évben a nyersanyag sokkok és a geopolitikai feszültségek ellenére példanélküli globális GDP-növekedésnek lehettünk tanúi. Az IMF által nyújtott kölcsönök lecsökkentek az érdemi pénzügyi krízisek hiányában. Következésképpen azonban csökkentek az intézmény bevételei is (mintegy 30%-kal), emiatt romló költségvetési pozícióval szembesül az intézmény az elkövetkező három évben. Mindenképpen érdekes jelenség, amikor az a szervezet, amelyik harcosan áll ki a szigorú költségvetési politika mellett, növekvő hiánnyal küszködik. Látszik tehát, hogy ami kedvező a világgazdaság számára, "kevésbé" jó hír a valutaalap számára. Azonban az elemzők megjegyzik, a világ szintű felívelésben jelentős szerepet játszott a globális egyensúlytalanság magas mértéke.

Az egyensúlytalanság szerkezetét figyelve komoly kockázatokra hívják fel a figyelmet az elemzők. Aggodalomra adhat okot az Egyesült Államok kiemelkedő folyó fizetési mérleg hiányának mértéke, ami - mint az elemzők megjegyzik - a globális folyó hiánynak mintegy 75 százalékát teszi ki. A strukturális gyengeségek kijavítását a kormányok egyelőre halogatják. Szintén fontos tényezője az egyensúlytalanságnak Kína hajthatatlansága, amivel nem engedi valutáját felértékelődni. Jelentős kockázatokat rejt ezen felül az olajtermelő országok magatartása is. A szakértők ugyanis úgy látják, ezen államoknak nem áll érdekükben irányítás alatt tartani a feketearany árát. Ennek hatására pedig az olajtermelők folyó fizetési mérleg többlete jelentősen megnőtt: 1999-ben még a világ összjövedelmének 0.1 százalékát tette ki, mostanra ez 1.2 százalékra emelkedett.

Növekvő tőkemobilitás, növekvő kockázatok

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az elmúlt húsz évben mintegy megtízszereződött a magántőke világszintű áramlása elsősorban a korábbinál liberálisabb gazdaságpolitikáknak köszönhetően. A nyitásnak köszönhetően megsokszorozódott tőke azonban szabadabban is áramlik, így érzékenyebbé vált a különböző országokban jelentkező makrogazdasági sokkokra. Az egyensúlytalanság következtében esetlegesen bekövetkező hirtelen visszaesés a globális likviditásban ennek köszönhetően pénzügyi válságot okozhat elsősorban a fejlődő gazdaságokban, ahol a pénzügyi szektor nem elég erős.

Az IMF szerepe pedig éppen itt nőhetne meg, azonban struktúrája alkalmatlan a kockázatok mérséklésére. A jelenlegi helyzet legnagyobb problémáját az okozza, hogy az egyensúlytalanság elsődleges okozói nem a hagyományosan kölcsönre szoruló fejlődő országok közül kerülnek ki, hanem épp a legnagyobb gazdasági potenciállal rendelkezők közül. Ezen országok gazdaságpolitikájára pedig nincs érdemi hatással a szervezet, sőt képviselői jelentős erőt képviselnek az IMF döntéshozatalaiban.

Az elemzők szerint tehát szükség van a Valutaalap átfogó reformjára, mivel jelenleg nem képes a globális egyensúlytalanságokból adódó kockázatokat mérsékelni. Ennek az átalakításnak a fő pillére pedig a szervezet céljainak átírása lehetne: az eddig válságkezelésére szakosodott intézmény inkább a válságok megelőzését kéne előtérbe helyezze.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem