Válságkezelés helyett a válságok megelőzése

Pénzcentrum
2006. október 9. 08:30

A globális egyensúlytalanságok kezeléséhez a Nemzetközi Valutaalap (IMF) átfogó szerkezeti átalakítására lenne szükség a Morgan Stanley elemzői szerint. A globális egyensúlytalanság okozóira ugyanis jelenleg mérsékelt hatással bír csak a szervezet, ugyanakkor egy esetleges erőteljesebb válság esetén még mindig kiemelt szükség van a valutaalap által nyújtott stabilizációs kölcsönökre.

A globális egyensúlytalanságok kezeléséhez a Nemzetközi Valutaalap (IMF) átfogó szerkezeti átalakítására lenne szükség a Morgan Stanley elemzői szerint. A globális egyensúlytalanság okozóira ugyanis jelenleg mérsékelt hatással bír csak a szervezet, ugyanakkor egy esetleges erőteljesebb válság esetén még mindig kiemelt szükség van a valutaalap által nyújtott stabilizációs kölcsönökre.

Kiemelkedő gazdasági növekedés - jelentős egyensúlytalanság

Az elmúlt pár évben a nyersanyag sokkok és a geopolitikai feszültségek ellenére példanélküli globális GDP-növekedésnek lehettünk tanúi. Az IMF által nyújtott kölcsönök lecsökkentek az érdemi pénzügyi krízisek hiányában. Következésképpen azonban csökkentek az intézmény bevételei is (mintegy 30%-kal), emiatt romló költségvetési pozícióval szembesül az intézmény az elkövetkező három évben. Mindenképpen érdekes jelenség, amikor az a szervezet, amelyik harcosan áll ki a szigorú költségvetési politika mellett, növekvő hiánnyal küszködik. Látszik tehát, hogy ami kedvező a világgazdaság számára, "kevésbé" jó hír a valutaalap számára. Azonban az elemzők megjegyzik, a világ szintű felívelésben jelentős szerepet játszott a globális egyensúlytalanság magas mértéke.

Az egyensúlytalanság szerkezetét figyelve komoly kockázatokra hívják fel a figyelmet az elemzők. Aggodalomra adhat okot az Egyesült Államok kiemelkedő folyó fizetési mérleg hiányának mértéke, ami - mint az elemzők megjegyzik - a globális folyó hiánynak mintegy 75 százalékát teszi ki. A strukturális gyengeségek kijavítását a kormányok egyelőre halogatják. Szintén fontos tényezője az egyensúlytalanságnak Kína hajthatatlansága, amivel nem engedi valutáját felértékelődni. Jelentős kockázatokat rejt ezen felül az olajtermelő országok magatartása is. A szakértők ugyanis úgy látják, ezen államoknak nem áll érdekükben irányítás alatt tartani a feketearany árát. Ennek hatására pedig az olajtermelők folyó fizetési mérleg többlete jelentősen megnőtt: 1999-ben még a világ összjövedelmének 0.1 százalékát tette ki, mostanra ez 1.2 százalékra emelkedett.

Növekvő tőkemobilitás, növekvő kockázatok

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az elmúlt húsz évben mintegy megtízszereződött a magántőke világszintű áramlása elsősorban a korábbinál liberálisabb gazdaságpolitikáknak köszönhetően. A nyitásnak köszönhetően megsokszorozódott tőke azonban szabadabban is áramlik, így érzékenyebbé vált a különböző országokban jelentkező makrogazdasági sokkokra. Az egyensúlytalanság következtében esetlegesen bekövetkező hirtelen visszaesés a globális likviditásban ennek köszönhetően pénzügyi válságot okozhat elsősorban a fejlődő gazdaságokban, ahol a pénzügyi szektor nem elég erős.

Az IMF szerepe pedig éppen itt nőhetne meg, azonban struktúrája alkalmatlan a kockázatok mérséklésére. A jelenlegi helyzet legnagyobb problémáját az okozza, hogy az egyensúlytalanság elsődleges okozói nem a hagyományosan kölcsönre szoruló fejlődő országok közül kerülnek ki, hanem épp a legnagyobb gazdasági potenciállal rendelkezők közül. Ezen országok gazdaságpolitikájára pedig nincs érdemi hatással a szervezet, sőt képviselői jelentős erőt képviselnek az IMF döntéshozatalaiban.

Az elemzők szerint tehát szükség van a Valutaalap átfogó reformjára, mivel jelenleg nem képes a globális egyensúlytalanságokból adódó kockázatokat mérsékelni. Ennek az átalakításnak a fő pillére pedig a szervezet céljainak átírása lehetne: az eddig válságkezelésére szakosodott intézmény inkább a válságok megelőzését kéne előtérbe helyezze.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?