Válságkezelés helyett a válságok megelőzése

Pénzcentrum
2006. október 9. 08:30

A globális egyensúlytalanságok kezeléséhez a Nemzetközi Valutaalap (IMF) átfogó szerkezeti átalakítására lenne szükség a Morgan Stanley elemzői szerint. A globális egyensúlytalanság okozóira ugyanis jelenleg mérsékelt hatással bír csak a szervezet, ugyanakkor egy esetleges erőteljesebb válság esetén még mindig kiemelt szükség van a valutaalap által nyújtott stabilizációs kölcsönökre.

A globális egyensúlytalanságok kezeléséhez a Nemzetközi Valutaalap (IMF) átfogó szerkezeti átalakítására lenne szükség a Morgan Stanley elemzői szerint. A globális egyensúlytalanság okozóira ugyanis jelenleg mérsékelt hatással bír csak a szervezet, ugyanakkor egy esetleges erőteljesebb válság esetén még mindig kiemelt szükség van a valutaalap által nyújtott stabilizációs kölcsönökre.

Kiemelkedő gazdasági növekedés - jelentős egyensúlytalanság

Az elmúlt pár évben a nyersanyag sokkok és a geopolitikai feszültségek ellenére példanélküli globális GDP-növekedésnek lehettünk tanúi. Az IMF által nyújtott kölcsönök lecsökkentek az érdemi pénzügyi krízisek hiányában. Következésképpen azonban csökkentek az intézmény bevételei is (mintegy 30%-kal), emiatt romló költségvetési pozícióval szembesül az intézmény az elkövetkező három évben. Mindenképpen érdekes jelenség, amikor az a szervezet, amelyik harcosan áll ki a szigorú költségvetési politika mellett, növekvő hiánnyal küszködik. Látszik tehát, hogy ami kedvező a világgazdaság számára, "kevésbé" jó hír a valutaalap számára. Azonban az elemzők megjegyzik, a világ szintű felívelésben jelentős szerepet játszott a globális egyensúlytalanság magas mértéke.

Az egyensúlytalanság szerkezetét figyelve komoly kockázatokra hívják fel a figyelmet az elemzők. Aggodalomra adhat okot az Egyesült Államok kiemelkedő folyó fizetési mérleg hiányának mértéke, ami - mint az elemzők megjegyzik - a globális folyó hiánynak mintegy 75 százalékát teszi ki. A strukturális gyengeségek kijavítását a kormányok egyelőre halogatják. Szintén fontos tényezője az egyensúlytalanságnak Kína hajthatatlansága, amivel nem engedi valutáját felértékelődni. Jelentős kockázatokat rejt ezen felül az olajtermelő országok magatartása is. A szakértők ugyanis úgy látják, ezen államoknak nem áll érdekükben irányítás alatt tartani a feketearany árát. Ennek hatására pedig az olajtermelők folyó fizetési mérleg többlete jelentősen megnőtt: 1999-ben még a világ összjövedelmének 0.1 százalékát tette ki, mostanra ez 1.2 százalékra emelkedett.

Növekvő tőkemobilitás, növekvő kockázatok

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elmúlt húsz évben mintegy megtízszereződött a magántőke világszintű áramlása elsősorban a korábbinál liberálisabb gazdaságpolitikáknak köszönhetően. A nyitásnak köszönhetően megsokszorozódott tőke azonban szabadabban is áramlik, így érzékenyebbé vált a különböző országokban jelentkező makrogazdasági sokkokra. Az egyensúlytalanság következtében esetlegesen bekövetkező hirtelen visszaesés a globális likviditásban ennek köszönhetően pénzügyi válságot okozhat elsősorban a fejlődő gazdaságokban, ahol a pénzügyi szektor nem elég erős.

Az IMF szerepe pedig éppen itt nőhetne meg, azonban struktúrája alkalmatlan a kockázatok mérséklésére. A jelenlegi helyzet legnagyobb problémáját az okozza, hogy az egyensúlytalanság elsődleges okozói nem a hagyományosan kölcsönre szoruló fejlődő országok közül kerülnek ki, hanem épp a legnagyobb gazdasági potenciállal rendelkezők közül. Ezen országok gazdaságpolitikájára pedig nincs érdemi hatással a szervezet, sőt képviselői jelentős erőt képviselnek az IMF döntéshozatalaiban.

Az elemzők szerint tehát szükség van a Valutaalap átfogó reformjára, mivel jelenleg nem képes a globális egyensúlytalanságokból adódó kockázatokat mérsékelni. Ennek az átalakításnak a fő pillére pedig a szervezet céljainak átírása lehetne: az eddig válságkezelésére szakosodott intézmény inkább a válságok megelőzését kéne előtérbe helyezze.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20