14 °C Budapest

Miért jó, ha máshová megy a pénzed?

Pénzcentrum
2007. augusztus 24. 12:00

A globalizációval kapcsolatosan mindenkinek megvan a maga véleménye, vagy pártolja, vagy ellenzi. A pénzügyi szempontból vett globalizáció témája azonban már kevéssé ismert, így nem árt tisztába tennünk, miről is van tulajdonképpen szó egy, az IMF által készített a pénzügyi globalizáció hatásait vizsgáló tanulmány segítségével.

Mit jelent a pénzügyi globalizáció?

A témafelvetés aktualitása tagadhatatlan, az elmúlt két évtized alatt többszörösére emelkedett a tőkeáramlás mértéke az egyes országok között. Ez természetesen kételyeket vethet fel bennünk, vajon ez nem csupán a befektetőknek lehet-e hasznos, miért jó, vagy kívánatos a tőkeáramlás a fogadó országok számára is.

Mit tekintünk pénzügyi globalizációnak? Három típusba lehet sorolni a fogalmat megközelíteni célzó mutatószámokat. Az első csoport a mennyiségi alapú mérőszámokat foglalja magában. A legszélesebb körben elfogadott és alkalmazott mutatószám a pénzügyi globalizáció mértéknek megragadására a bruttó külföldi eszközök és források GDP-hez viszonyított aránya (az IMF tanulmány is ezt alkalmazza).

A második csoportot a megtakarítások-beruházások korrelációs mutatószámai alkotják. Míg a harmadik csoportba az áralapú indexek tartoznak, azonban ezekkel a csoportokkal nem kívánunk részletesen foglalkozni.

Mekkora a mértéke?

A fent említett mérőszámot alkalmazva megállapítható, hogy az elmúlt 30 év alatt minden országtípusban megemelkedett a külföldi eszközök és források bruttó értéke a GDP-hez mérten.


Kiemelten igaz ez azonban a magas jövedelmű (high income) országokra, míg a szegényebbekre (low income - alacsony jövedelmű, middle income - közepes jövedelmű) már kisebb mértékben. S arról a tényről sem szabad megfeledkezni, hogy még azokban az országokban is tapasztalható volt valamilyen mértékű emelkedés, ahol a tőkepiac nem nevezhető szabadnak.

Miért lehet jó a pénzügyi globalizáció előretörése?

A megfelelő körülmények esetén (a kulcs pedig ebben rejlik) a pénzügyi tekintetben vett globalizáció a kockázatok megosztásának (a diverzifikációnak) nemzetközi színtéren való megvalósulását teszi lehetővé, sőt a gazdasági növekedés elősegítőjévé is válhat.

Azonban mindez a visszájára is fordulhat amennyiben a pozitív hatáshoz szükséges feltételek nem teljesülnek, vagyis bizonytalanságot, netán krízist is okozhat. Mielőtt azonban megrémülnénk, nem árt tisztába jönni azzal, milyen hatások és feltételek érvényesülnek.

Tisztában kell lenni azzal, hogy a nemzetközi tőkeáramlásnak több formája is létezik. Az FDI (vagyis a közvetlen külföldi tőkebefektetések, Foreign Direct Investment) mellett megvalósulhat a hitelek, adósságok, betétek, értékpapírbefektetések nemzetközi áramlása is.

Ezek közül az IMF kutatása szerint a "legkívánatosabb" az FDI megvalósulása, amely egy tőkepiaci nyitás utáni korai szakaszban is örvendetes lehet minden ország számára. Ezzel szemben a rövidtávú, adósságot generáló beáramlásokkal kapcsolatban már ki kell építeni a megfelelő pénzügyi piacokat, az intézményrendszert illetve a gazdaságpolitikát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Emellett természetesen azoknak az országoknak, ahol most készülnek a tőkepiac nyitására egyéb reformfolyamatokat is el kell indítaniuk.

Ezzel szemben az elméletben általánosan pozitív hatásként értékelhető az egyes országok közötti tőkeáramlással kapcsolatosan, hogy a szabadon áramló tőke révén stabilizálódhat a kormányzat, illetve a háztartások fogyasztása, melynek révén végső soron a gazdasági növekedésre gyakorolhat üdvözlendő hatást.

A gyakorlat azonban más képet mutathat, mivel ugyan a fejlett országok esetében kimutatható, érzékelhető a jó irányú kapcsolat, azonban ez már a fejlődő, illetve elmaradott országoknál már nem mondható el ilyen egyértelműen. Azokban az államokban, amelyek viszonylag gyenge intézményrendszerrel, illetve pénzügyi szektorral rendelkeztek, s így nyitottak a nemzetközi tőkeáramlás felé, emelkedett a változékonyság.

A növekedéssel való pozitív kapcsolat csupán az FDI típusú áramlásoknál mutatható ki, a kutatás adatai szerint 10 százalékos közvetlen külföldi tőkebefektetés-növekedés következtében 0,3 százalékponttal emelkedik átlagosan a GDP. Az adósság típusú áramlások hatása azonban meglehetősen változó az előzőekben már említett faktorok függvénye.

Miért nem jó bezárkózni?

Azokban az országokban, ahol továbbra is fent kívánják tartani a szabad tőkeáramlás gátjait, számolniuk kell azzal, hogy a korlátok megtartása számottevő mértékű költségeket róhat az ország gazdaságára.

Egyrészt a korlátozások és a szabályozás miatt megemelkedik a csalások száma, a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok kiépítése pedig jóval nehezebbé válik azon vállalatok számára is, amelyek nem kívánják kikerülni a szabályokat.

A korlátozások fenntartása megdrágítja a tőkeszerzés költségeit, a tanulmány szerint átlagosan 5 százalékos kamatfelárat jelent a tőkeáramlási korlátozás az azzal rendelkező országokban. A gazdasági magatartásra is befolyással bír a korlátozások fenntartása, valószínűleg a jó összeköttetéssel rendelkező vállalkozások élik túl nagyobb eséllyel a versenyt, mint azok, amelyek hatékonyan működnek.

Végül, de nem utolsó sorban az államháztartás terheit is megnöveli a korlátozások rendszerének fenntartása, a szabályok betartásának ellenőrzése.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 14:32
Közvetítik Kiss Norbert kamionos versenyeit is.
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm