3 °C Budapest

Kéretlen levelek: egyre több van belőlük...

Pénzcentrum
2007. október 9. 08:00

Szeptemberre is elkészült az interneten oly népszerűtlen, ám de oly nagy számban jelen levő spam-ek statisztikája. A múlt havi adatok szerint az összes levelezés mintegy 70 százalékát tette ki a levélszemét, ami 1 százalákos növekedést jelent augusztushoz képest...

A PDF, image és Ecard típusú spamek aránya ugyan csökkent, addig az összes levélszemét minden hónapban folyamatosa növekedést mutat. Az ilyen jellegű levelek leggyakrabban az amerikai ingatlanpiacról, különös tekintettel az ingatlanpiaci pangásra, és az elmúlt időszak kamatcsökkentéseiről szólnak.

Folytatódott a spamek arányának lassú növekedése. Az augusztusi 69%-ról alig növekedve, szeptemberben a teljes e-mail forgalom 70%-át tették ki a kéretlen levelek. Az image spamek aránya tovább csökkent az elmúlt hónapban. Míg augusztusban az összes levélszemét 10%-a volt image spam addig szeptemberben ez az arány 7%-ra esett vissza.

Az image spamek csökkenésével ellentétben a szöveges és HTML alapú támadások előfordulása még mindig gyakori. Szeptemberben a Symantec felfedezett egy olyan "Work at home" nevű támadást, amely több mint 100 millió spamet foglalt magában. Az ilyen levelek otthon elvégezhető, kis erőfeszítéssel járó munkát ajánlanak kiemelkedően magas fizetésért.

A mostanában gyengélkedő amerikai ingatlanpiacról és a kamatcsökkentésről szóló vitát a spammerek sem hagyják figyelmen kívül. A Symantec olyan kéretlen levelekre figyelt fel, amelyekben felajánlják, hogy megveszik a címzett ingatlanát. Így miután a gyanútlan felhasználó kitölti az űrlapot - név, cím, telefonszám, e-mail cím stb. - a spam küldője hozzájut személyes adataihoz. Ez egy újabb példa arra, hogy hogyan használják fel a spammerek a napi híreket adataink megszerzésére.

A jelentés szerint világszerte szeptemberben 26 százalékban termékeket hirdető spamek, 19 százalékban internet spamek, 13 százalékban pénzügyi spamek, amelyek pénzügyi "lehetőségekre" befektetésekre hívják fel a figyelmet, és 12 százalékban egészségügyi spamek voltak megtalálhatóak az interneten, amelyek az egészségüggyel, gyógyítással kapcsolatos termékeket vagy szolgáltatásokat hirdetnek.

A spamek eredetét vizsgálva a már régebben kialakult sorrend tapasztalható továbbra is a kontinensek között. Az első Észak-Amerika, a második Európa, a harmadik Ázsia, majd Dél-Amerika, Ausztrália és Óceánia, és Afrika.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?