14 °C Budapest

Sötét felhők gyülekeznek - Tovább dolgozhatsz kevesebb nyugdíjért!

Pénzcentrum
2007. július 19. 12:00

Öregszünk és egyre kevesebben vagyunk. Két olyan probléma, amelyek fellett nem érdemes elsiklani senkinek. Főleg akkor nem, ha nyugdíjas éveinket kellő anyagi biztonságban szeretnénk eltölteni. Ugyanis az előbb említett két ok, nem csak nemzetgazdasági, de az egyén szintjén is égető probléma, amelynek orvoslásához nem elég a havi minimális összeggel működtetett magánnyugdíj-pénztári számlánk. Ehhez már jóval többet kell tennünk!

Mielőtt belevágnánk a kivezető út keresésébe, érdemes néhány megdöbbentő adattal szembesülnünk, amelyekre a Világbank elemzése is felhívta a figyelmünket.

Hazánkban 2025-re 40 százalékkal megnő a 65 év felettiek száma, vagyis több, mint minden ötödik honfitársunk 65 év feletti lesz. Ez azt jelenti, hogy akkorra a nyugdíjkiadások elérik a GDP 15 százalékát, ez 5 százalékos növekedést jelent a mai kiadásokhoz képest. Ennek hatására a társadalmakban ugyanakkor a gazdasági növekedés is veszélybe kerülhet, mert a munkaképes korú népesség száma csökken és az idősek potenciálisan kevesebbet takarítanak meg. A kevesebb megtakarítás pedig kevesebb, a termelékenységet növelő beruházáshoz lehet elég.

Azonban a probléma még itt nem ér véget, ugyanis 2005 és 2020 között várhatóan 600 ezerrel fog csökkenni az aktív korúak száma, ha nem sikerül javítani a foglalkoztatottságon. Mi lehet tehát a megoldás?

Egyrészt járható út, illetve részleges megoldás lehet a nyugdíjkorhatár növelése. A napokban meghozott politikai döntés értelmében 2010-től évente egy hónappal emelkedne a nyugdíj korhatár.

A Magyar Nemzeti Bank szakértői által készített nyugdíjmodell egyik javaslata szerint a várható élettartam emelkedésével párhuzamosan kellene emelni a jelenlegi 62 éves nyugdíjkorhatárt. Ezen modell szerint 3 évente fél évet, azaz éppen dupla sebességet jelentene, mint a koalíciós pártok által fent jelzett ütem. Így 2020-ra 64-65 év, 2050-re 68-69 év lenne a törvényes nyugdíjkorhatár a nők, illetve a férfiak számára.

Azonban ez a lépéssorozat önmagában a nyugdíjkassza hiányára csak hosszú távon jelentene megoldást. Gyorsabb és jelentősebb hatás pl. a "csökkentett nyugdíjjal", illetve tb-járulék emeléssel- és szélesítéssel lehetne elérhető.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

További megoldás lehet még a jelenlegi termelés hatékonyságának a növelése is, illetve egy megfelelő befektetési klíma megteremtése és az öngondoskodás jelentőségének fokozott hangsúlyozása.

Ez utóbbi az amely valóban megnyugtató megoldást jelenthet az egyén számára is. Ugyanis a hagyományos felosztó-kirovó rendszer a csökkenő aktív népesség és az elöregedő társadalom hatására, egyre kevésbé tudja felvállalni a mindenkori nyugdíjasok megfelelő ellátását. Ennek a következménye lesz, illetve lehet, a csökkenő nyugdíjak és az emelkedő nyugdíjkorhatár.

Éppen ezért megnő a jelentősége a nyugdíjrendszer többi pillérének és az egyéb kiegészítő megtakarítási formáknak, melyek elengedhetetlen feltétele a megfelelő klíma megteremtése. És itt kell kiemelni az öngondoskodás fontosságát is. Ugyanis hazánkban az a helyzet, hogy sokan vagy egyáltalán nem gondolnak a nyugdíjas éveikre, vagy ha gondolnak, akkor is viszonylag kevés összeget tesznek félre havonta magánnyugdíj-számlájukon. Pedig azt látni kell, hogy havi 2-3 ezer forint megtakarításból nem sok nyugdíjra számíthatunk.

Ezért érdemes előre gondolkoznunk, és már most kikalkulálnunk, hogy mennyit is kell megtakarítanunk ahhoz, hogy a nyugdíjas éveinkben ne nélkülöznünk kelljen, hanem a pihenést élvezni.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?