3 °C Budapest

Sötét felhők gyülekeznek - Tovább dolgozhatsz kevesebb nyugdíjért!

Pénzcentrum
2007. július 19. 12:00

Öregszünk és egyre kevesebben vagyunk. Két olyan probléma, amelyek fellett nem érdemes elsiklani senkinek. Főleg akkor nem, ha nyugdíjas éveinket kellő anyagi biztonságban szeretnénk eltölteni. Ugyanis az előbb említett két ok, nem csak nemzetgazdasági, de az egyén szintjén is égető probléma, amelynek orvoslásához nem elég a havi minimális összeggel működtetett magánnyugdíj-pénztári számlánk. Ehhez már jóval többet kell tennünk!

Mielőtt belevágnánk a kivezető út keresésébe, érdemes néhány megdöbbentő adattal szembesülnünk, amelyekre a Világbank elemzése is felhívta a figyelmünket.

Hazánkban 2025-re 40 százalékkal megnő a 65 év felettiek száma, vagyis több, mint minden ötödik honfitársunk 65 év feletti lesz. Ez azt jelenti, hogy akkorra a nyugdíjkiadások elérik a GDP 15 százalékát, ez 5 százalékos növekedést jelent a mai kiadásokhoz képest. Ennek hatására a társadalmakban ugyanakkor a gazdasági növekedés is veszélybe kerülhet, mert a munkaképes korú népesség száma csökken és az idősek potenciálisan kevesebbet takarítanak meg. A kevesebb megtakarítás pedig kevesebb, a termelékenységet növelő beruházáshoz lehet elég.

Azonban a probléma még itt nem ér véget, ugyanis 2005 és 2020 között várhatóan 600 ezerrel fog csökkenni az aktív korúak száma, ha nem sikerül javítani a foglalkoztatottságon. Mi lehet tehát a megoldás?

Egyrészt járható út, illetve részleges megoldás lehet a nyugdíjkorhatár növelése. A napokban meghozott politikai döntés értelmében 2010-től évente egy hónappal emelkedne a nyugdíj korhatár.

A Magyar Nemzeti Bank szakértői által készített nyugdíjmodell egyik javaslata szerint a várható élettartam emelkedésével párhuzamosan kellene emelni a jelenlegi 62 éves nyugdíjkorhatárt. Ezen modell szerint 3 évente fél évet, azaz éppen dupla sebességet jelentene, mint a koalíciós pártok által fent jelzett ütem. Így 2020-ra 64-65 év, 2050-re 68-69 év lenne a törvényes nyugdíjkorhatár a nők, illetve a férfiak számára.

Azonban ez a lépéssorozat önmagában a nyugdíjkassza hiányára csak hosszú távon jelentene megoldást. Gyorsabb és jelentősebb hatás pl. a "csökkentett nyugdíjjal", illetve tb-járulék emeléssel- és szélesítéssel lehetne elérhető.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

További megoldás lehet még a jelenlegi termelés hatékonyságának a növelése is, illetve egy megfelelő befektetési klíma megteremtése és az öngondoskodás jelentőségének fokozott hangsúlyozása.

Ez utóbbi az amely valóban megnyugtató megoldást jelenthet az egyén számára is. Ugyanis a hagyományos felosztó-kirovó rendszer a csökkenő aktív népesség és az elöregedő társadalom hatására, egyre kevésbé tudja felvállalni a mindenkori nyugdíjasok megfelelő ellátását. Ennek a következménye lesz, illetve lehet, a csökkenő nyugdíjak és az emelkedő nyugdíjkorhatár.

Éppen ezért megnő a jelentősége a nyugdíjrendszer többi pillérének és az egyéb kiegészítő megtakarítási formáknak, melyek elengedhetetlen feltétele a megfelelő klíma megteremtése. És itt kell kiemelni az öngondoskodás fontosságát is. Ugyanis hazánkban az a helyzet, hogy sokan vagy egyáltalán nem gondolnak a nyugdíjas éveikre, vagy ha gondolnak, akkor is viszonylag kevés összeget tesznek félre havonta magánnyugdíj-számlájukon. Pedig azt látni kell, hogy havi 2-3 ezer forint megtakarításból nem sok nyugdíjra számíthatunk.

Ezért érdemes előre gondolkoznunk, és már most kikalkulálnunk, hogy mennyit is kell megtakarítanunk ahhoz, hogy a nyugdíjas éveinkben ne nélkülöznünk kelljen, hanem a pihenést élvezni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 7. 12:09
Stratégiai együttműködést kötött az Indamedia csoport és a Mediaworks Hungary.
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?