Szülői kontroll határok nélkül: mindenre képesek...

Pénzcentrum
2007. szeptember 25. 16:00

Szeptember 4.-én vezette be az AT&T vállalat azt szolgáltatását, amivel a szülők korlátozni tudják a gyermekeik telefonjára érkező és az onnan kimenő hívásokat. Viszont a működés óta olyan hibát fedezetek fel, ami veszélybe sodorhatja a gyerekeket...

Nem ez az első próbálkozás a szülők aggodalmának kihasználására, bár sokan úgy gondolják, hogy nagyon hasznos lehet ha tudjuk, hogy merre jár, vagy mit csinál a gyerek.

Egy GPS technológiával működő rendszer segítségével, a szülők nyomán tudják követni a gyermekük vezetési stílusát és útjait, akár az Interneten, akár egy mobiltelefon segítségével. Ráadásul E-mailben és sms-ben kapnak értesítést, ha a gyermekük átlépi a sebességhatárt, vagy túlságosan eltávolodik a meghatározott célpontoktól (iskola, munkahely, otthon).

Lehetőség van úgynevezett kémprogram alkalmazására is. Egy-egy ilyen szoftver 50-100 dollárba (8 900 - 18 800Ft) kerül. A programok láthatatlanul futnak, s rögzítenek mindent, ami a számítógépen történik. Attól pedig nem kell tartani, hogy a gyerekek kicselezik a programot, amíg nem tesznek szert hacker-szintű tudásra.

A szeptember elején bevezetett szolgáltatást a szülők nagyon jól fogadták, és a havi 4,99 dolláros (kb. 890Ft) díjat már eddig is sokan befizették, hogy kontrollálni tudják a gyerek mobilhasználatát.

A havi 4,99 dollárért viszont nem csak a hívásokat lehet letiltatni, hanem a telefonról történő internetezést, illetve az onnan történő letöltéseket, de egy limit beállítására is lehetőség van, ami felett már nem engedélyez a rendszer több letöltést.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A probléma a rendőrségi hívásokkal kapcsolatban merült fel. Ha a szülő letiltatja a gyerek telefonjára érkező, és a kimenő hívásokat mondjuk iskolaidőben, az nem jelent problémát, mivel a tiltás alól kivétel a 911, a rendőrség hívószáma. De ha véletlenül megszakad a vonal, a rendőrségi operátor nem tudja visszahívni a bajba jutott gyereket, ami beláthatatlan következményekkel járhat.

A működtető cégnek egyelőre nincs tudomása arról, hogy előfordult volna ez az eset a gyakorlatban is, de ameddig ki nem javítják az észlelt hibát, addig felfüggesztették az új szolgáltatást.

EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18