0 °C Budapest

Drágul a papír és minden, ami abból van

Pénzcentrum
2007. szeptember 12. 09:15

Az idén harmadszorra emelkedik a papír ára, a gyártók és nagykereskedések a költségnövekedés továbbítására kényszerülnek nyereségük megtartása érdekében. A fogyasztók az emelkedést egyelőre a fénymásoló papír csomagonkénti árában érzékelhetik, de egy hónapon belül az összes papírtermék öt százalékkal kerül többe a mostaninál - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A gyártók a nyersanyagárak, így a cellulóz, valamint az energiaköltségek emelkedésével magyarázzák a növekedést. A rohamosan növekvő energiaárak miatt több európai papírgyár zárta be kapuit.

Az emelés mellett szól az is, hogy több gyártó szerint a papír ez idáig visszafogott áron került forgalomba, így már az idén bejelentett és az elkövetkező időszakban várható áremelkedés is részben ennek a kompenzálására szolgál.

Az áremelkedés ellenére körülbelül 10 százalékos keresletnövekedést tapasztalt az idén az irodai papíroknál a szolnoki Mondi Business Paper Hungary Zrt. A papírgyár értékesítési igazgatója a nagymértékű növekedést inkább értékesítési spekulációnak, semmint tényleges keresletnövekedésnek minősítette. Hozzátette, a nagykereskedők a további áremelkedések részleges kivédése érdekében raktárkészleteket halmoztak fel.

2006-ban a magyarországi irodaipapír-piac 53 ezer tonna volt, míg 2007 első hat hónapjában meghaladta a 28 ezer tonnát. Szakértők szerint, ez évben újabb áremelkedés akkor várható, ha ismét jelentősen megugrik a kereslet.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Magyarországon európai viszonylatban az egyik legdrágább a papír, mivel szűk az a gyártói réteg, amely az árak meghatározásában részt vesz - vélik a piaci szereplők. Olaszországban például - ahol a legolcsóbban lehet a papírhoz hozzájutni a kontinensen - rengeteg hazai gyártó foglalkozik papír-előállítással, amelyeket még az állam is támogat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06