4 °C Budapest

Drágul a papír és minden, ami abból van

Pénzcentrum
2007. szeptember 12. 09:15

Az idén harmadszorra emelkedik a papír ára, a gyártók és nagykereskedések a költségnövekedés továbbítására kényszerülnek nyereségük megtartása érdekében. A fogyasztók az emelkedést egyelőre a fénymásoló papír csomagonkénti árában érzékelhetik, de egy hónapon belül az összes papírtermék öt százalékkal kerül többe a mostaninál - írja a Világgazdaság.

A gyártók a nyersanyagárak, így a cellulóz, valamint az energiaköltségek emelkedésével magyarázzák a növekedést. A rohamosan növekvő energiaárak miatt több európai papírgyár zárta be kapuit.

Az emelés mellett szól az is, hogy több gyártó szerint a papír ez idáig visszafogott áron került forgalomba, így már az idén bejelentett és az elkövetkező időszakban várható áremelkedés is részben ennek a kompenzálására szolgál.

Az áremelkedés ellenére körülbelül 10 százalékos keresletnövekedést tapasztalt az idén az irodai papíroknál a szolnoki Mondi Business Paper Hungary Zrt. A papírgyár értékesítési igazgatója a nagymértékű növekedést inkább értékesítési spekulációnak, semmint tényleges keresletnövekedésnek minősítette. Hozzátette, a nagykereskedők a további áremelkedések részleges kivédése érdekében raktárkészleteket halmoztak fel.

2006-ban a magyarországi irodaipapír-piac 53 ezer tonna volt, míg 2007 első hat hónapjában meghaladta a 28 ezer tonnát. Szakértők szerint, ez évben újabb áremelkedés akkor várható, ha ismét jelentősen megugrik a kereslet.

Magyarországon európai viszonylatban az egyik legdrágább a papír, mivel szűk az a gyártói réteg, amely az árak meghatározásában részt vesz - vélik a piaci szereplők. Olaszországban például - ahol a legolcsóbban lehet a papírhoz hozzájutni a kontinensen - rengeteg hazai gyártó foglalkozik papír-előállítással, amelyeket még az állam is támogat.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?