17 °C Budapest

Megemelt inflációs prognózisok 2008-ra

Pénzcentrum
2007. augusztus 27. 14:09

Jelentősen emelkedtek az MNB szakértőinek inflációs prognózisai 2008-ra, ezzel párhuzamosan ugyanakkor 2009-re már a korábbiaknál kedvezőbben vélekednek az elemzők. A prognózisok növekedése mögött elsősorban a korábbinál magasabb olajár, illetve az élelmiszeripar oldaláról érkező ársokk áll. Az élelmiszerek árnövekedésének meglódulása ugyanakkor az MNB szerint csak átmeneti lesz, elsősorban emiatt láthatjuk azt, hogy 2009-ben a májusi előrejelzésnél kisebbek a feltételes előrejelzések.

Lassabban mérséklődik az infláció

A júliusi átlagos monetáris kondíciók (246 forint/euro, 7.75 százalékos alapkamat) fennmaradását feltételező frissített előrejelzés szerint az infláció jóval lassabban fog mérséklődni, mint májusban várták, de 2009-re valamivel a középtávú cél alá csökken. Bár az alapvető makrogazdasági folyamatok (negatív kibocsátási rés illetve a feltételezett béralkalmazkodás) továbbra is a dezinfláció irányába mutatnak, az infláció pályáját az élelmiszerárak és az olajárak elmúlt időszakban bekövetkezett emelkedése jelentősen megváltoztatta. A korábbi gyakorlatuknak és előrejelzési szabályaiknak megfelelően ezeket a kínálati sokkokat jórészt átmenetinek tekintették az MNB előrejelzői. Így májushoz képest 2008-ban közel 1 százalékponttal emelkedett a várt inflációs pálya, míg 2009b en az élelmiszer árak feltételezett csökkenése átmenetileg gyorsabb dezinflációt okoz.

Kulcsszerepe van a béralakulásnak

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A költség és kínálati sokkokhoz történő alkalmazkodásban kulcsszerepe van a béralakulásnak. Becsléseik a béralkalmazkodás megindulására utalnak 2007 első félévében, és a szolgáltató szektor eddig tapasztalt árazási viselkedése is azt valószínűsíti, hogy a szektor termelékenységét meghaladó reálbér-növekedés átmenetinek tekinthető. Bár a lassabban mérséklődő infláció növeli a magasabb bérpálya valószínűségét, a gazdasági növekedés erőteljesebb lassulása ezzel ellentétes hatású. Így összességében nem változtattak gyors béralkalmazkodást feltételező májusi előrejelzésükön. Továbbra is arra számítanak, hogy a versenyszektor bérnövekedési üteme 2007 folyamán számottevően csökken, és 2008-2009 folyamán a középtávú inflációs célnak valamint a hosszú távú termelékenységi tendenciáknak megfelelő szintre áll be.

Az MNB reálgazdasági kilátásai a továbbra is kedvező nemzetközi konjunktúra ellenére negatív irányba változtak, elsősorban a második negyedévre vonatkozó igen alacsony növekedési adat következtében. A vártnál nagyobb lassulás ennél szélesebb körű lehet: az állami szektor visszaesésén túlmenően számos egyéb piaci szektort is érinthet. Az építőipari termelés további esése a beruházások visszafogott alakulását valószínűsíti, ami a gazdaság hosszabb távú növekedési pályáját is veszélyeztetheti. Tekintve, hogy a fogyasztás növekedése mindvégig rendkívül moderált marad a várható reálgazdasági folyamatok alakulása továbbra is támogatja a dezinfláció kibontakozását, ugyanakkor érdemben nem segíti elő a hosszabb távú gazdasági felzárkózás felgyorsulását.

Az előrejelzési horizonton az inflációs kockázatokat az alappályához képest felfelé mutatónak, míg a gazdasági növekedést övező kockázatokat enyhén lefelé mutatónak ítélik meg.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?