-2 °C Budapest

Rekordméretű drágulás - rákenik a bioüzemanyagra?

Pénzcentrum
2007. június 13. 14:00

Rekordközeli magasságba került a tej ára az Amerikai Egyesült Államokban, s félő, hogy egyéb alaptermékek, mint például a kenyér ára is szárnyalásba kezd.

Alabama államban már megdöntötte a tej ára a 2004-es rekordot, akkor 3,57 dollárba (678 forint) került gallonja (3,79 liter). Azonban ennél rosszabb jövőre lehet számítani, ugyanis mezőgazdászok szerint a nyáron a tej ára elérheti a 4,5 dollárt is.

A tejárak drágulásának elsődleges okaként szakemberek a szárazságot, a magas üzemanyag-, illetve élelmiszerárakat jelölik meg, de nem feledkeznek meg arról sem, hogy a nemzetközi értékesítés növekedése is drágító hatással járt.

Egyes vélemények szerint szintén aggodalomra adhat okot a bioüzemanyag-termelés elterjedése is. Egyrészt a farmerek újabb termelési területek kialakítása miatt tovább pusztítják az esőerdőket, másrészt a sokak úgy vélekednek, hogy a megnövekedett kukoricatermelés a kenyérár, sör, valamint tequila árának emelkedéséhez vezethet.

Sőt, Abdalla El-Badri, a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) elnöke szerint, amennyiben a fejlett országok a bioüzemanyagra váltanak, a kartel tagjai kevesebbet fordítanak majd az új olaj kitermelésére, amely az elnök szerint az olaj árának drasztikus emelkedéséhez vezethet.

Ezzel szemben, Claude Mandil, a Nemzetközi Energia Ügynökség vezetője szerint még abban az esetben is csupán a kereslet néhány százalékát veszíti el az olajpiac, ha átütő siker lesz a bioüzemanyag.

Nálunk egyelőre a pasztőrözött tej ára a KSH gyűjtése szerint lejtmenetnek indult.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 22:14
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19