11 °C Budapest

Rekordméretű drágulás - rákenik a bioüzemanyagra?

Pénzcentrum
2007. június 13. 14:00

Rekordközeli magasságba került a tej ára az Amerikai Egyesült Államokban, s félő, hogy egyéb alaptermékek, mint például a kenyér ára is szárnyalásba kezd.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Alabama államban már megdöntötte a tej ára a 2004-es rekordot, akkor 3,57 dollárba (678 forint) került gallonja (3,79 liter). Azonban ennél rosszabb jövőre lehet számítani, ugyanis mezőgazdászok szerint a nyáron a tej ára elérheti a 4,5 dollárt is.

A tejárak drágulásának elsődleges okaként szakemberek a szárazságot, a magas üzemanyag-, illetve élelmiszerárakat jelölik meg, de nem feledkeznek meg arról sem, hogy a nemzetközi értékesítés növekedése is drágító hatással járt.

Egyes vélemények szerint szintén aggodalomra adhat okot a bioüzemanyag-termelés elterjedése is. Egyrészt a farmerek újabb termelési területek kialakítása miatt tovább pusztítják az esőerdőket, másrészt a sokak úgy vélekednek, hogy a megnövekedett kukoricatermelés a kenyérár, sör, valamint tequila árának emelkedéséhez vezethet.

Sőt, Abdalla El-Badri, a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) elnöke szerint, amennyiben a fejlett országok a bioüzemanyagra váltanak, a kartel tagjai kevesebbet fordítanak majd az új olaj kitermelésére, amely az elnök szerint az olaj árának drasztikus emelkedéséhez vezethet.

Ezzel szemben, Claude Mandil, a Nemzetközi Energia Ügynökség vezetője szerint még abban az esetben is csupán a kereslet néhány százalékát veszíti el az olajpiac, ha átütő siker lesz a bioüzemanyag.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nálunk egyelőre a pasztőrözött tej ára a KSH gyűjtése szerint lejtmenetnek indult.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00