5 °C Budapest

E-mailben fenyegetnek a hipermarketek? Kifakadtak a beszállítók...

Pénzcentrum
2007. augusztus 22. 11:00

A brit kiskereskedelmi óriások között folyó árverseny vezetett ahhoz a versenyhivatali eljáráshoz, melynek keretében a revizorok az erőfölénnyel való visszaéléssel megvádolt hipermarketet beszállítókkal való kapcsolatát vizsgálják.

Több kistermelő is azt állítja, hogy a Tesco és az Asda fenyegető levelekkel és hívásokkal kényszeríttette arra, hogy áron alul vagy 0 százalék profittal értékesítse áruját. A beszerzési áron aluli értékesítést ugyanis a szigetországban is tiltja a kereskedelmi törvény, ezért a nagyáruházak a beszerzési árak lenyomásával igyekeznek minél lejjebb tornázni a kulcsfontosságú élelmiszerek árát.

A legtöbb esetben a kistermelők nem élnek panasszal az eljárás ellen, mert túlságosan félnek a beszállítói szerződések elvesztésétől. A termelők szövetsége azonban úgy véli, ha hipermarketet a továbbiakban is ragaszkodnak a jól bevált gyakorlathoz, hamarosan elvesztik a beszállítók többségét, mert azok vagy fellázadnak a jelenlegi rend ellen, vagy tönkremennek.

A brit versenyhivatal a folyamatban lévő vizsgálat keretében több millió levél tartalmát ellenőrzi majd. Az erőfölénnyel való visszaélés mellett több tisztességtelen piaci magatartásra utaló tevékenységet is górcső alá vesznek, így azt is, hogy a kiskereskedelmi láncok értékesítettek-e áron alul kulcstermékeket és vásároltak-e fel földterületek annak érdekében, hogy kiszorítsák a konkurenciát bizonyos területekről.

A Tesco és az Asda szóvivője is úgy nyilatkozott, hogy az általa képviselt hipermarketláncnak nincs rejtegetnivalója, majd hozzátette, hogy minden segítséget megadnak a versenyhivatal munkatársainak, hiszen az igaztalan vádak tisztázása számukra is kulcsfontosságú.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?