E-mailben fenyegetnek a hipermarketek? Kifakadtak a beszállítók...

Pénzcentrum
2007. augusztus 22. 11:00

A brit kiskereskedelmi óriások között folyó árverseny vezetett ahhoz a versenyhivatali eljáráshoz, melynek keretében a revizorok az erőfölénnyel való visszaéléssel megvádolt hipermarketet beszállítókkal való kapcsolatát vizsgálják.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Több kistermelő is azt állítja, hogy a Tesco és az Asda fenyegető levelekkel és hívásokkal kényszeríttette arra, hogy áron alul vagy 0 százalék profittal értékesítse áruját. A beszerzési áron aluli értékesítést ugyanis a szigetországban is tiltja a kereskedelmi törvény, ezért a nagyáruházak a beszerzési árak lenyomásával igyekeznek minél lejjebb tornázni a kulcsfontosságú élelmiszerek árát.

A legtöbb esetben a kistermelők nem élnek panasszal az eljárás ellen, mert túlságosan félnek a beszállítói szerződések elvesztésétől. A termelők szövetsége azonban úgy véli, ha hipermarketet a továbbiakban is ragaszkodnak a jól bevált gyakorlathoz, hamarosan elvesztik a beszállítók többségét, mert azok vagy fellázadnak a jelenlegi rend ellen, vagy tönkremennek.

A brit versenyhivatal a folyamatban lévő vizsgálat keretében több millió levél tartalmát ellenőrzi majd. Az erőfölénnyel való visszaélés mellett több tisztességtelen piaci magatartásra utaló tevékenységet is górcső alá vesznek, így azt is, hogy a kiskereskedelmi láncok értékesítettek-e áron alul kulcstermékeket és vásároltak-e fel földterületek annak érdekében, hogy kiszorítsák a konkurenciát bizonyos területekről.

A Tesco és az Asda szóvivője is úgy nyilatkozott, hogy az általa képviselt hipermarketláncnak nincs rejtegetnivalója, majd hozzátette, hogy minden segítséget megadnak a versenyhivatal munkatársainak, hiszen az igaztalan vádak tisztázása számukra is kulcsfontosságú.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06