Merész vállalkozás százezrekért? - Amit a plázák titkolni akarnak

Pénzcentrum
2007. július 12. 05:40

A budapesti üzletházakban sétálgatva arra leszünk figyelmesek, hogy a világmárkák mellett hasonló kategóriában hasonló minőséget árnyalatnyi árkülönbséggel kínáló női ruházati boltok tömegével találjuk szembe magunkat. De vajon ténylegesen van igény az üzletekre, amely száma a Budapesten található 20-22 üzletházat tekintve elérheti a 100-at?

A Portfolio.hu két nappal ezelőtt megjelent cikkében arra mutat rá, hogy a zömében 5 évvel ezelőtt megnyitott plázák többségénél igencsak időszerű lenne a bérlői mix felfrissítése, esetlegesen akár rebranding annak függvényében, hogy a jelenlegi szerkezet mennyire tud megfelelni a megváltozott vásárlói igényeknek.

A bérlői mixen túl azonban jelentős szerep jut az üzletházak földrajzi elhelyezkedésének, amelyet mi sem bizonyít jobban, minthogy a három legsikeresebb pláza, vagyis a Westend, az Árkád és a Mammut közlekedési csomópontban helyezkedik el, ezáltal eleve sikerre ítélve őket.

A nyereséghez vezető út azonban mindenképpen magában foglalja a sokat emlegetett befektetői mix kialakítását, a kulcs pedig a piac elemzői szerint nem más mint az élelmiszer és a főbb szolgáltató egységek, vagyis egy üzletház sikere vagy veszte azon múlik, hogy képes-e egy szuper-, vagy hipermarketlánc egyik tagját odacsábítania, illetve, hogy sikerül-e bérleti szerződést kötnie a közüzemi szolgáltatókkal, a postával és a gyógyszertárak egyikével.

Se hely, se igény: egy szürke nap üzlet után kutatva

Az elméleti ismereteken felbuzdulva nekivágtunk a nagy kalandnak, vagyis sorra hívtuk a legsikeresebb és a legesélyesebb üzletházakat kiadó üzlethelyiség után kutatva. A Westend, az Árkád, a Mammut, a Campona, a Duna Plaza és a Pólus Center üzemeltetőit kerestük telefonon, hogy megtudjuk vajon van-e esély arra, hogy megnyissuk az általunk tervezett női ruha üzletet.

Jogos a kérdés, hogy vajon miért ezt a szaküzletfajtát választottuk a képzeletbeli nyitás céljára, a választ pontosan a fent említett bérlői mix adja meg, vagyis elsődleges célunk mellett szerettünk volna bővebb információt kapni arról, hogy vajon valóban megjelenik-e az üzletházak nyíltan megfogalmazott céljai között a profil módosítása, vagyis, hogy ilyen indokkal utasítják-e el kezdeményezésünket.

Akadályok egy nagy álom megvalósulása előtt...

Az általunk kiszemelt üzletházak üzemeltetői közül hárman, tehát minden második cég elzárkózott attól, hogy telefonon bármilyen információval is ellásson minket, így sem a Mammut, sem a Pólus Center, sem a Duna Plaza esetében nem tudtunk meg ilyen fórumon többet a bérleti díjakról.

Két esetben írásban egy formanyomtatvány kitöltésével kellett volna megerősíteni bérlési szándékunkat, az egyik üzemeltető pedig egy telefonszámon keresztül szeretett volna előszűrést végezni, így továbbra is homály fedi a féltve őrzött számokat.

Az információ megtartását választó üzletközpontok közül azonban biztosan találkozhatunk olyannal, amelyben a vásárló könnyedén tippelhet a kiadó üzletek mennyiségére a fehér papírral, vagy reklámokkal elfedett helyiségek számából.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

És, akik válaszoltak - nehéz kérdések, rövid válaszok

A legkönnyebben a Westend City Center esetében jutottunk lényeges adatokhoz, ahol megtudhattuk, pont lecsúsztunk az éppen bérlőre váró két üzlethelyiségről, így most nincs az igényeinknek megfelelő szabad helyiség, és a közeljövőben üresedés sem várható.

Abban az esetben viszont, ha szerencsés módon hamarabb telefonáltunk volna, megnyithattunk volna az egyedi tervezésű kosztümöket árusító üzletünket, a bérleti díj pedig az összes egyéb költséggel együtt körülbelül 125 euró körül tetőzött volna, persze négyzetméterenként.

Az Árkádnál megtudhattuk jelenleg nincs rendelkezésre álló szabad üzlet, technikai okok miatt azonban az bérleti díjakról nem tudhattunk meg többet. A Campona esetében már idáig sem jutottunk, az ügyünket kezelő hölgy ugyanis kerekperec megmondta, hogy nincs jelenleg az általunk keresett méretben üzlethelyiség, de ha lenne sem kívánnak mostanság ilyen fronton bővíteni.

Kis eredmények egy kimerítő kutatás végén

S hogy mégse maradjunk teljesen támpont nélkül, bár a személyes megkeresés csupán kevés eredményre vezetett, ismertetjük a Porfolio.hu által összegyűjtött adatokat a plázákban jellemző négyzetméterárakra vonatkozóan.


 


Jól jelzi a plusz költségek nagyságrendjét, hogy a Westendben jellemző bérleti díjak 90 euróra rúgnak négyzetméterenként, míg az üzlethelyiség bérlésének és fenntartásának teljes költsége a 125 eurót is elérheti, azaz a plusz költségek majd 30 százalékkal növelik meg az egyébként is magas alapárat.

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?