Határmenti bűncselekmények: megjavultak a románok?

Pénzcentrum
2007. augusztus 9. 09:15

Románia EU - csatlakozásának köszönhetően visszaesett a román határsértők száma. A határrendészeti szervek összehangolt intézkedéseinek köszönhetően az ukrán elkövetők is 80 százalékkal kevesebben vannak, mint egy évvel korábban, így az új probléma a szerb elkövetők számának növekedése - írja a Napi Gazdaság.

A nemrég bevezetett intézkedések, és a román csatlakozásnak köszönhetően, jelentősen átalakult az elkövetők összetétele a magyar határokon. A teljes körű jövedéki termékekre irányuló határmenti ellenőrzések hatására a benzinturizmus visszaesett, és dohánytermékeket is egyre kevesebben csempésznek, 60 százalékkal a korábbi évhez képest, bár a csempészet dohányáruk értéke 30 százalékkal megnőtt, mintegy 426 millió forintra.

A román EU - csatlakozással a szakemberek azt remélték, hogy jelentősen lecsökken a beutazási és tartózkodási tilalom megsértése, ami be is igazolódott. Összességében 76 százalékkal csökkentek az ilyen jogsértéses esetek, ezen belül is 97 százalékkal csökkent a román állampolgárok ellen indult eljárások száma.

A tiltott határátlépések 10 százalékkal estek vissza összesen, amit a román elkövetők számának csökkenése is eredményezett, annak ellenére, hogy a szerbek 71 százalékkal többször követtek el 2007 első felében ilyen jellegű bűncselekményeket.

A jogsértéses esetekben bekövetkezett változások ellenére a határforgalom hasonló az elmúlt évek adataihoz képest, továbbra is Ausztria felé bonyolódik a legtöbb ki és beléptetés, ami a teljes forgalom közel 40 százalékát teszi ki.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?