19 °C Budapest

Határmenti bűncselekmények: megjavultak a románok?

Pénzcentrum
2007. augusztus 9. 09:15

Románia EU - csatlakozásának köszönhetően visszaesett a román határsértők száma. A határrendészeti szervek összehangolt intézkedéseinek köszönhetően az ukrán elkövetők is 80 százalékkal kevesebben vannak, mint egy évvel korábban, így az új probléma a szerb elkövetők számának növekedése - írja a Napi Gazdaság.

A nemrég bevezetett intézkedések, és a román csatlakozásnak köszönhetően, jelentősen átalakult az elkövetők összetétele a magyar határokon. A teljes körű jövedéki termékekre irányuló határmenti ellenőrzések hatására a benzinturizmus visszaesett, és dohánytermékeket is egyre kevesebben csempésznek, 60 százalékkal a korábbi évhez képest, bár a csempészet dohányáruk értéke 30 százalékkal megnőtt, mintegy 426 millió forintra.

A román EU - csatlakozással a szakemberek azt remélték, hogy jelentősen lecsökken a beutazási és tartózkodási tilalom megsértése, ami be is igazolódott. Összességében 76 százalékkal csökkentek az ilyen jogsértéses esetek, ezen belül is 97 százalékkal csökkent a román állampolgárok ellen indult eljárások száma.

A tiltott határátlépések 10 százalékkal estek vissza összesen, amit a román elkövetők számának csökkenése is eredményezett, annak ellenére, hogy a szerbek 71 százalékkal többször követtek el 2007 első felében ilyen jellegű bűncselekményeket.

A jogsértéses esetekben bekövetkezett változások ellenére a határforgalom hasonló az elmúlt évek adataihoz képest, továbbra is Ausztria felé bonyolódik a legtöbb ki és beléptetés, ami a teljes forgalom közel 40 százalékát teszi ki.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44