14 °C Budapest

Olcsó, fapados, törött, lopott laptopok hitelre is

Pénzcentrum
2007. augusztus 7. 12:00

A Sulinet, majd a gazdaságos nulla százalékos áruvásárlási hitelek és a fapados notebook konstrukciók hatására jelentősen megnőtt az érdeklődés a hordozható gépek iránt. Azonban akár magánszemélyként, akár cégként vásároltuk meg az áhított masinát, nem árt elgondolkodnunk azon, hogy mihez kezdünk, vagy leginkább miből pótoljuk az eszközt, ha esetleg ellopják, vagy bármi más kár éri. Saját zsebből elég keserves dolog lehet a hiány pótlása, főleg akkor, ha még "lelkesen" törlesztjük az előző modellt. De természetesen ez is, mint majdnem minden, biztosítható és nem csak a fejlettebb Nyugaton, hanem itthon is.

Mielőtt rátérnénk a biztosítási termékek sajátosságaira, vessünk egy pillantást az alábbi ábrára.

Ebből ugyanis jól látszik, hogy az elmúlt néhány évben - részben a fentebb leírt okok miatt - ugrásszerűen megnőtt az értékesített laptopok száma. Az értékesített mennyiség mellett természetesen nőtt az erre a célra felvett áruhitelek volumene is, ami egy jelentős kockázatot jelent a gépek tulajdonosainak, ugyanis a hitelt akkor is törleszteni kell, ha a gép már nincs meg, vagy esetleg nem működik.

Természetesen ez egy elég szélsőséges helyzet - gondolhatnák sokan - és ezeket a kockázatokat le tudom fedezni egy hagyományos hitelfedezeti, illetve vagyonbiztosítással. Vannak azonban olyan speciális helyzetek, amelyekre ezek a konstrukciók nem, vagy csak részben alkalmasak.

Mit tud a laptopbiztosítás?

A termék legfőbb vonzó tulajdonsága, hogy kis önrészt és alacsony díjakat foglal magába. Az elektronikus berendezésekre vonatkozó biztosítási módozatait a Generali 1990 óta kínálja. Ezek közzé tartozik a vizsgálandó konstrukció is.

Ez a biztosítás a hagyományos vagyonbiztosítások fedezetvállalásán túl (jellemzően az elemi kár és betöréses lopás kockázatok) biztosítási fedezetet nyújt az emberi és technikai veszélyforrások (pl. kezelési hiba, gondatlanság, ügyetlenség, rosszindulatú rongálás, elektromos energia hatásai) miatt keletkező károkra is. Ugyanis a hazai és nemzetközi tapasztalatok alapján a károk jelentős része az előbb említett plusz veszélyforrások következtében lép fel. A biztosítási fedezet alapesetben a Magyar Köztársaság területén érvényes, de lehetőség van az Európára, vagy akár azon kívüli kiterjesztésre is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A lopás, beleértve gépjárműből, gépjárművel együtt történő eltulajdonítást kizárásra kerül. Betöréses lopáskár esetén a biztosító csak akkor teljesít kártalanítást, ha a vagyontárgyak az előírt mechanikai védelemmel rendelkező lezárt helyiségben vannak elhelyezve. Teljes megsemmisülés esetén a káridőponti avult értéket téríti a biztosító, míg részkárok esetén a javítási költségek avultatás nélkül, az önrészesedés levonásával térülnek.

A díj, a díjfizetés üteme, a kockázatkizárás, a választott önrészesedés, a biztosított berendezések értékének függvényében igény szerint alakítható.

Például egy 300 000 Ft értékű laptopra Európa területére, 5 000 Ft os önrészesedés vállalásával, 10 000 Ft körüli éves díjért tud a biztosító fedezetet nyújtani.

A biztosítást megköthetjük a legtöbb esetben a számítógép vásárlásakor az üzletben, illetve már meglévő laptopra is vásárolhatunk fedezetet a biztosító tanácsadó hálózatán keresztül.

Érdemes tehát mérlegelnünk, hogy egy havi törlesztőrészletért, bebiztosíthatjuk féltve őrzött munkaeszközünket.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?