22 °C Budapest

Olcsó, fapados, törött, lopott laptopok hitelre is

Pénzcentrum
2007. augusztus 7. 12:00

A Sulinet, majd a gazdaságos nulla százalékos áruvásárlási hitelek és a fapados notebook konstrukciók hatására jelentősen megnőtt az érdeklődés a hordozható gépek iránt. Azonban akár magánszemélyként, akár cégként vásároltuk meg az áhított masinát, nem árt elgondolkodnunk azon, hogy mihez kezdünk, vagy leginkább miből pótoljuk az eszközt, ha esetleg ellopják, vagy bármi más kár éri. Saját zsebből elég keserves dolog lehet a hiány pótlása, főleg akkor, ha még "lelkesen" törlesztjük az előző modellt. De természetesen ez is, mint majdnem minden, biztosítható és nem csak a fejlettebb Nyugaton, hanem itthon is.

Mielőtt rátérnénk a biztosítási termékek sajátosságaira, vessünk egy pillantást az alábbi ábrára.

Ebből ugyanis jól látszik, hogy az elmúlt néhány évben - részben a fentebb leírt okok miatt - ugrásszerűen megnőtt az értékesített laptopok száma. Az értékesített mennyiség mellett természetesen nőtt az erre a célra felvett áruhitelek volumene is, ami egy jelentős kockázatot jelent a gépek tulajdonosainak, ugyanis a hitelt akkor is törleszteni kell, ha a gép már nincs meg, vagy esetleg nem működik.

Természetesen ez egy elég szélsőséges helyzet - gondolhatnák sokan - és ezeket a kockázatokat le tudom fedezni egy hagyományos hitelfedezeti, illetve vagyonbiztosítással. Vannak azonban olyan speciális helyzetek, amelyekre ezek a konstrukciók nem, vagy csak részben alkalmasak.

Mit tud a laptopbiztosítás?

A termék legfőbb vonzó tulajdonsága, hogy kis önrészt és alacsony díjakat foglal magába. Az elektronikus berendezésekre vonatkozó biztosítási módozatait a Generali 1990 óta kínálja. Ezek közzé tartozik a vizsgálandó konstrukció is.

Ez a biztosítás a hagyományos vagyonbiztosítások fedezetvállalásán túl (jellemzően az elemi kár és betöréses lopás kockázatok) biztosítási fedezetet nyújt az emberi és technikai veszélyforrások (pl. kezelési hiba, gondatlanság, ügyetlenség, rosszindulatú rongálás, elektromos energia hatásai) miatt keletkező károkra is. Ugyanis a hazai és nemzetközi tapasztalatok alapján a károk jelentős része az előbb említett plusz veszélyforrások következtében lép fel. A biztosítási fedezet alapesetben a Magyar Köztársaság területén érvényes, de lehetőség van az Európára, vagy akár azon kívüli kiterjesztésre is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lopás, beleértve gépjárműből, gépjárművel együtt történő eltulajdonítást kizárásra kerül. Betöréses lopáskár esetén a biztosító csak akkor teljesít kártalanítást, ha a vagyontárgyak az előírt mechanikai védelemmel rendelkező lezárt helyiségben vannak elhelyezve. Teljes megsemmisülés esetén a káridőponti avult értéket téríti a biztosító, míg részkárok esetén a javítási költségek avultatás nélkül, az önrészesedés levonásával térülnek.

A díj, a díjfizetés üteme, a kockázatkizárás, a választott önrészesedés, a biztosított berendezések értékének függvényében igény szerint alakítható.

Például egy 300 000 Ft értékű laptopra Európa területére, 5 000 Ft os önrészesedés vállalásával, 10 000 Ft körüli éves díjért tud a biztosító fedezetet nyújtani.

A biztosítást megköthetjük a legtöbb esetben a számítógép vásárlásakor az üzletben, illetve már meglévő laptopra is vásárolhatunk fedezetet a biztosító tanácsadó hálózatán keresztül.

Érdemes tehát mérlegelnünk, hogy egy havi törlesztőrészletért, bebiztosíthatjuk féltve őrzött munkaeszközünket.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?