14 °C Budapest

Vége a nootebook-biznisznek ?

Pénzcentrum
2005. december 14. 11:22

Az elmúlt években, a komputergyártók szép jövedelmet söpörtek be a hordozható számítógépek forgalmazásából. A vásárlók lelkesen megadják ez utóbbiak magasabb árát - a hordozhatóság és az, hogy kisebb bútordarabbal kell számolniuk irodáikban, lakásukban, megéri az asztali gépekénél nagyobb költségeket. - írja a Napi Gazdaság

Az elmúlt években, a komputergyártók szép jövedelmet söpörtek be a hordozható számítógépek forgalmazásából. A vásárlók lelkesen megadják ez utóbbiak magasabb árát – a hordozhatóság és az, hogy kisebb bútordarabbal kell számolniuk irodáikban, lakásukban, megéri az asztali gépekénél nagyobb költségeket. – írja a Napi Gazdaság
Azonban sok piackutatás szerint a 79 milliárd dollár értékű laptop világpiac hasonló utat fog bejárni, mint az egykoron hatalmas profitokat produkáló PC-gyártás. A Gartner Group it-piackutató például arra számít, hogy az idei csúcsütem után jövőre már lassulni fog e részpiac jövedelmezőségének növekedése. Míg 2004-ben 14,5 százalékos volt a hordozható gépekből származó bevételek bővülésének tempója, 2005-re pedig 15,9 várható, addig 2006-ra már „csak” 12,6 százalékot jeleznek előre a Gartner szakértői.
A jelenség hátterében a hardvercégek által igen jól ismert fejlemény található: esnek az árak. Ma már pár száz dolláros notebookok is kaphatók, és Roger D. Kay, az EndPoint Technology Associates tanácsadó cég elnöke úgy véli, hogy bár jelenleg az ágazat árrése kilenc százalék szemben az asztali gépeken elérhető öt százalékkal, ezt a különbséget hosszabb távon semmi sem indokolja.
Ezt támaszthatja alá, hogy a fejlesztők kezdenek kifogyni a költségcsökkentést szolgáló ötletekből, de mivel az értékesítés legnagyobb részét az olcsó gépek adják, akkor is csökkenni fog a gyártók profittömege, ha az árrés szűkülése megáll egy szinten. Emellett arra is számítaniuk kell a forgalmazóknak, hogy a következő időszakban az üzleti vállalkozások kereslete nem nő olyan tempóban, mint eddig, mert a cégek már jól ellátták menedzsereiket hordozható gépekkel, és így inkább csak a cserék állnak vásárlásaik hátterében.
Tovább esnek az árak
A kereslet jelentős része az árérzékeny feltörekvő piacokon, például Kínában jelentkezik. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy – az IDC piackutató előrejelzése szerint – 2008-ra átlagosan 717 dollár lesz egy notebook ára, szemben a mai 1050-nel. Ha az árrés hat százalék körüli értékre süllyed, akkor ez azt jelenti, hogy gépenként mindössze 50 dollárt kereshetnek majd a gyártók.

Látva a fejleményeket, az érdekeltek abban bíznak, hogy a gépekhez adott kiegészítők (extrák), például pótakkumulátorok, szervizszolgáltatás, dokkolóállomások értékesítésével megmenthetik a gépeladások csökkenő profitjának egy részét. Emellett még mindig van terük az alapvető újításoknak is: a Gateway például nemrégiben jelentett be egy olyan lopás elleni szerkezetet, amelynek segítségével a rendszergazdák nyomon követhetik a gépeket, s így eltulajdonítás esetén megtalálhatják azokat. A HP olyan pluszt épít legújabb laptopjaiba, amely lehetővé teszi cd-k és dvd-k lejátszását akkor is, amikor a Windows még nem állt fel.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem