2 °C Budapest

A legsérülékenyebbek között a forint is

Pénzcentrum
2007. augusztus 1. 09:25

A tegnapi ismét fokozódó amerikai jelzálogpiaci aggodalmak egyre inkább hatással vannak a feltörekvő piacokra is. Eddig a nagyobb esések elkerülték ezt a piaci szegmenst, ugyanakkor egyre több elemző véli úgy, hogy ez lassan-lassan elkerülhetetlenné válik. A reggeli órákban számos feltörekvő piaci deviza érezhetően gyengült, a forint kb. 1%-ot esett.

Tegnaphoz képest a legtöbb feltörekvő piaci deviza gyengülést mutat. A forint kb. 1%-ot gyengült, a török líra 3%-ot esett, a dél-afrikai rand 1.5%-ot veszített értékéből.

A dán Danske Bank elemzői szerint elsősorban a nagyobb külső egyensúlytalansággal szembe néző országok devizái lehetnek a legsérülékenyebbek egy olyan időszakban, amikor a kockázatkerülés fokozódik. Ezek között az elemzők a következő országokat említik:
- Törökország
- Dél-Afrika
- Magyarország
- Izland

A fenti országok mindegyikében nagy a folyó fizetési mérleg hiánya, ehhez kapcsolódóan a külső finanszírozási igény is magas. Ha a hitelkondíciók globálisan szigorúbbakká válnak, akkor elsősorban ezekben az országokban lehetnek problémák. A Danske szerint emiatt a mostani árfolyamkorrekciók egyelőre nem tekinthetők vételi lehetőségnek.

A Danske felhívja a figyelmet, hogy a kockázatkerülés mértéke néhány indikátor alapján a tavaly május-júniusi mértéknél jobban emelkedett, a feltörekvő piacokon mégsem történt érdemi korrekció. Szerintük ez nem tarthat sokáig.

Az elemzők veszélyes régiónak tartják a fent említett piacokon túl a balti államokat és Délkelet-Európát (Románia, Bulgária). Ezekben az országokban is érdemes figyelemmel követni az adósság, illetve annak finanszírozásának alakulását.

NEKED AJÁNLJUK
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?