3 °C Budapest

A legsérülékenyebbek között a forint is

Pénzcentrum
2007. augusztus 1. 09:25

A tegnapi ismét fokozódó amerikai jelzálogpiaci aggodalmak egyre inkább hatással vannak a feltörekvő piacokra is. Eddig a nagyobb esések elkerülték ezt a piaci szegmenst, ugyanakkor egyre több elemző véli úgy, hogy ez lassan-lassan elkerülhetetlenné válik. A reggeli órákban számos feltörekvő piaci deviza érezhetően gyengült, a forint kb. 1%-ot esett.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Tegnaphoz képest a legtöbb feltörekvő piaci deviza gyengülést mutat. A forint kb. 1%-ot gyengült, a török líra 3%-ot esett, a dél-afrikai rand 1.5%-ot veszített értékéből.

A dán Danske Bank elemzői szerint elsősorban a nagyobb külső egyensúlytalansággal szembe néző országok devizái lehetnek a legsérülékenyebbek egy olyan időszakban, amikor a kockázatkerülés fokozódik. Ezek között az elemzők a következő országokat említik:
- Törökország
- Dél-Afrika
- Magyarország
- Izland

A fenti országok mindegyikében nagy a folyó fizetési mérleg hiánya, ehhez kapcsolódóan a külső finanszírozási igény is magas. Ha a hitelkondíciók globálisan szigorúbbakká válnak, akkor elsősorban ezekben az országokban lehetnek problémák. A Danske szerint emiatt a mostani árfolyamkorrekciók egyelőre nem tekinthetők vételi lehetőségnek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Danske felhívja a figyelmet, hogy a kockázatkerülés mértéke néhány indikátor alapján a tavaly május-júniusi mértéknél jobban emelkedett, a feltörekvő piacokon mégsem történt érdemi korrekció. Szerintük ez nem tarthat sokáig.

Az elemzők veszélyes régiónak tartják a fent említett piacokon túl a balti államokat és Délkelet-Európát (Románia, Bulgária). Ezekben az országokban is érdemes figyelemmel követni az adósság, illetve annak finanszírozásának alakulását.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?