Kimaradt a lényeg - kiszolgáltatottak vagyunk

Pénzcentrum
2007. július 18. 09:00

A magyar hírközlési szolgáltatók az egyedi előfizetői szerződéseikből rendre kihagyják a fogyasztók jogait részletező pontok nagy részét. A vevők így kiszolgáltatottá válhatnak, hisz jogvita esetében első körben a szolgáltatóval köteles egyeztetni - olvasható a Népszabadságban.

A hiány pótlására harminc napjuk van a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által elmarasztalt szolgáltatóknak. A szerződéseknek elvileg azt is tartalmazniuk kéne, hogy mi a hibabejelentés, illetve a panasztétel módja, valamint utalást arra vonatkozóan is, hogy az általános szerződési feltételek mely pontjaiból derülnek ezek ki.

Az NHH a honlapján közzétett, az elvégzett vizsgálatra vonatkozó tájékoztatójában lesújtóként értékeli, hogy egyetlen olyan szolgáltatót sem találtak, ahol az egyedi szerződések minden jogszabályi követelménynek megfeleltek volna. A legrosszabb a helyzet az internet-szolgáltatóknál, míg a legkevesebb hiányosságot a mobilszolgáltatók esetében találták.

Sok szolgáltató honlapján csak nehezen érhetőek el az Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF), ez ügyben az NHH csak annyit tehet, hogy saját weblapjára felteszi a több mint 1000 hazai szolgáltató szerződési feltételeit.

A mostani vizsgálat arra nem terjedt ki, hogy ugyanaz szerepel-e az egyéni szerződésekben, mint az ÁSZF-ben. Ezeket ugyanis Márton György, az NHH szóvivője szerint az éves munkatervben megállapított aktuális szempontok alapján folyamatosan vizsgálják. Tavaly a hiányosságok miatt összesen 56,8 millió forintot szabtak ki.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szolgáltatóknak a mostani vizsgálat miatt anyagi következményekkel egyelőre nem kell számolniuk. Akkor sújthatók bírsággal, ha ezután sem pótolják a hiányosságokat. Ennek mértéke elérheti a cég előző éves árbevételének 0,25 százalékát, a gyakorlatban általában ennek töredékét szabják ki.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16