Kimaradt a lényeg - kiszolgáltatottak vagyunk

Pénzcentrum
2007. július 18. 09:00

A magyar hírközlési szolgáltatók az egyedi előfizetői szerződéseikből rendre kihagyják a fogyasztók jogait részletező pontok nagy részét. A vevők így kiszolgáltatottá válhatnak, hisz jogvita esetében első körben a szolgáltatóval köteles egyeztetni - olvasható a Népszabadságban.

A hiány pótlására harminc napjuk van a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által elmarasztalt szolgáltatóknak. A szerződéseknek elvileg azt is tartalmazniuk kéne, hogy mi a hibabejelentés, illetve a panasztétel módja, valamint utalást arra vonatkozóan is, hogy az általános szerződési feltételek mely pontjaiból derülnek ezek ki.

Az NHH a honlapján közzétett, az elvégzett vizsgálatra vonatkozó tájékoztatójában lesújtóként értékeli, hogy egyetlen olyan szolgáltatót sem találtak, ahol az egyedi szerződések minden jogszabályi követelménynek megfeleltek volna. A legrosszabb a helyzet az internet-szolgáltatóknál, míg a legkevesebb hiányosságot a mobilszolgáltatók esetében találták.

Sok szolgáltató honlapján csak nehezen érhetőek el az Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF), ez ügyben az NHH csak annyit tehet, hogy saját weblapjára felteszi a több mint 1000 hazai szolgáltató szerződési feltételeit.

A mostani vizsgálat arra nem terjedt ki, hogy ugyanaz szerepel-e az egyéni szerződésekben, mint az ÁSZF-ben. Ezeket ugyanis Márton György, az NHH szóvivője szerint az éves munkatervben megállapított aktuális szempontok alapján folyamatosan vizsgálják. Tavaly a hiányosságok miatt összesen 56,8 millió forintot szabtak ki.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szolgáltatóknak a mostani vizsgálat miatt anyagi következményekkel egyelőre nem kell számolniuk. Akkor sújthatók bírsággal, ha ezután sem pótolják a hiányosságokat. Ennek mértéke elérheti a cég előző éves árbevételének 0,25 százalékát, a gyakorlatban általában ennek töredékét szabják ki.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?