Kimaradt a lényeg - kiszolgáltatottak vagyunk

Pénzcentrum
2007. július 18. 09:00

A magyar hírközlési szolgáltatók az egyedi előfizetői szerződéseikből rendre kihagyják a fogyasztók jogait részletező pontok nagy részét. A vevők így kiszolgáltatottá válhatnak, hisz jogvita esetében első körben a szolgáltatóval köteles egyeztetni - olvasható a Népszabadságban.

A hiány pótlására harminc napjuk van a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által elmarasztalt szolgáltatóknak. A szerződéseknek elvileg azt is tartalmazniuk kéne, hogy mi a hibabejelentés, illetve a panasztétel módja, valamint utalást arra vonatkozóan is, hogy az általános szerződési feltételek mely pontjaiból derülnek ezek ki.

Az NHH a honlapján közzétett, az elvégzett vizsgálatra vonatkozó tájékoztatójában lesújtóként értékeli, hogy egyetlen olyan szolgáltatót sem találtak, ahol az egyedi szerződések minden jogszabályi követelménynek megfeleltek volna. A legrosszabb a helyzet az internet-szolgáltatóknál, míg a legkevesebb hiányosságot a mobilszolgáltatók esetében találták.

Sok szolgáltató honlapján csak nehezen érhetőek el az Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF), ez ügyben az NHH csak annyit tehet, hogy saját weblapjára felteszi a több mint 1000 hazai szolgáltató szerződési feltételeit.

A mostani vizsgálat arra nem terjedt ki, hogy ugyanaz szerepel-e az egyéni szerződésekben, mint az ÁSZF-ben. Ezeket ugyanis Márton György, az NHH szóvivője szerint az éves munkatervben megállapított aktuális szempontok alapján folyamatosan vizsgálják. Tavaly a hiányosságok miatt összesen 56,8 millió forintot szabtak ki.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szolgáltatóknak a mostani vizsgálat miatt anyagi következményekkel egyelőre nem kell számolniuk. Akkor sújthatók bírsággal, ha ezután sem pótolják a hiányosságokat. Ennek mértéke elérheti a cég előző éves árbevételének 0,25 százalékát, a gyakorlatban általában ennek töredékét szabják ki.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?