Veszélyek a neten: téged is meghirdettek?

Pénzcentrum
2007. május 8. 10:00

A legelterjedtebb internetes visszaéléseket foglalja össze mai írásában a Népszabadság, mely kiemeli, hogy a világhálót gyanútlanul böngészőket megilleti a hálózati anonimitás joga, azaz amennyiben lehetőség van rá, egyes oldalakon a regisztrációnál nem vagyunk kötelesek valós adatokat megadni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A neten a hagyományos, általunk már többször tárgyalt visszaélések mellett előfordulhat, hogy valaki ráakad egy apróhirdetésben saját fényképére, holott magához a hirdetéshez és annak feladásához semmi köze. Ezzel az esettel kapcsolatban érdemes tudni, hogy aki más személyes adatait az érintett tudta nélkül felteszi a netre, az bűncselekményt követ el, ugyanis visszaél a személyes adatokkal.

A hagyományos spam-bejelentés esetén érdekes lehet, hogy az NHH csakis akkor vizsgálja ki az ügyeket, ha a panaszos ügyfél azonosítja magát, ezt azonban az anonimitásra hivatkozva akár meg is lehet tagadni, ekkor azonban a hatóság elutasítja a vizsgálatot.

Az NHH-nál a bejelentések esetében a legtöbbször nem született elmarasztaló ítélet, mivel bebizonyosodott, hogy a panaszos korábban megadta a szolgáltatónak vagy a vele kapcsolatban álló adatkezelőnek az e-mail címét.

A jövőben változást hozhat, hogy a gazdasági tárca által készített és a kormány által már elfogadott törvénymódosítási elképzelés jelentősen szigorítana a szabályozáson, egyértelművé tenné ugyanis, hogy az SMS-en, faxon és MMS-en érkező reklámhoz is előzetes hozzájárulás kell. Az előterjesztés szerint a hozzájárulást kérő e-mail maga is spamnek minősülne.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 18. hétfő
Lukács
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 17. 16:07