Veszélyben a nyaralás! Még a reptéren is érhetnek meglepetések...

Pénzcentrum
2007. július 13. 13:00

A családi nyaralás megtervezése és megszervezése, akár igénybe vesszük az utazási irodák segítségét, akár a nem kívánt mellékhatásokat elkerülendő azokat megkerülve magunk szervezzük meg az utat, mindenképpen időigényes feladat. A szervezés és a pakolás fáradalmi után nem csoda, ha a repülőgépre való várakozás már kissé feszült légkörben telik, főként ha Damoklész kardjaként lebeg az utasok szeme előtt az annyira várt pihenés elsődleges eszközeként tekinthető repülőgép járat eltörlése.

Ez a veszély szerencsére nem az európai utasokat veszélyezteti, a járateltörlés a tengerentúlon került ismét "divatba", ahol csupán az elmúlt hónapban több mint 100 000 menetrendszerinti járat utasainak kellett megküzdenie hasonló problémákkal. Szerencsés esetben csupán az órákig tartó várakozás okozott bosszúságot az utasoknak, míg a végül eltörölt járatok esetében a szabad helyek hiányával kellett megküzdeniük.

A jelenséget a légi társaságok a rendkívül rossz időjárással indokolták, amely júniusban sújtotta a tengerentúli országot, a szakemberek szerint azonban a több száz ezer utasnak bosszúságot okozó jelenség hátterében azon racionalizáló intézkedések állnak, melyek keretében 2001 szeptember 11-e a társaságok jelentősen csökkentették az általuk alkalmazott pilóták számát.

A létszámcsökkentés hatására azonban az FAA által megállapított maximális repülési idő közelében köttetnek meg a szerződések, így a társaságnak abban az esetben sincs lehetősége túlóra pótlék ellenében többet dolgoztatni a pilótákat, ha erre valamilyen külső indok, például rossz időjárás esetén, szükség lenne.

Így fordulhatott elő, hogy a FlightStats adatai szerint az eltörölt járatok száma az elmúlt hat hónapban 54 százalékkal emelkedett, egyes kiemelten érintett társaság esetében pedig meghétszereződött.

A járateltörlések okozta zűrzavart tovább súlyosbította, hogy a hatékonyságnövelés érdekében a járatokon utazók létszámát optimalizálják (ma már kevéssé képzelhető el egy félig üres járat, amely néhány évvel ezelőtt még szinte természetes kelléke volt az amerikai légitársaságoknak), így a fennmaradó szabad helyek létszáma rendkívül alacsonya, ami megnehezíti a pórul járt utasok dolgát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A légitársaságok szövetségének szóvivője szabályozásmódosítást sürget, melynek keretében szigorítanák a repülési időre vonatkozó korlátozást, illetve a társaságok hibájából fakadó járateltörlések esetében életbe lépő szankciókat.

A júniusi zűrzavar azonban a légitársaságoknál is megtette a maga hatását, az egyik leginkább érintett társaság esetében a részvényesek nem adtak tovább bizalmat a menedzsmentnek, amely szerintük elveszteget rendkívül fontos bevételi forrásokat, a helyzetet pontosan értelmezők ezzel szemben toborzásba kezdtek.

A személyzet létszámának növelését azonban akadályozza, hogy a szeptember 11-e után elbocsátott pilóták többsége már hasonló jövedelemszintet biztosító állást talált magának, a regionálisan működő társaságoktól elszipkázott munkaerő kiképzése pedig óriási összegeket emésztene fel.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem