4 °C Budapest

Veszélyben a nyaralás! Még a reptéren is érhetnek meglepetések...

Pénzcentrum
2007. július 13. 13:00

A családi nyaralás megtervezése és megszervezése, akár igénybe vesszük az utazási irodák segítségét, akár a nem kívánt mellékhatásokat elkerülendő azokat megkerülve magunk szervezzük meg az utat, mindenképpen időigényes feladat. A szervezés és a pakolás fáradalmi után nem csoda, ha a repülőgépre való várakozás már kissé feszült légkörben telik, főként ha Damoklész kardjaként lebeg az utasok szeme előtt az annyira várt pihenés elsődleges eszközeként tekinthető repülőgép járat eltörlése.

Ez a veszély szerencsére nem az európai utasokat veszélyezteti, a járateltörlés a tengerentúlon került ismét "divatba", ahol csupán az elmúlt hónapban több mint 100 000 menetrendszerinti járat utasainak kellett megküzdenie hasonló problémákkal. Szerencsés esetben csupán az órákig tartó várakozás okozott bosszúságot az utasoknak, míg a végül eltörölt járatok esetében a szabad helyek hiányával kellett megküzdeniük.

A jelenséget a légi társaságok a rendkívül rossz időjárással indokolták, amely júniusban sújtotta a tengerentúli országot, a szakemberek szerint azonban a több száz ezer utasnak bosszúságot okozó jelenség hátterében azon racionalizáló intézkedések állnak, melyek keretében 2001 szeptember 11-e a társaságok jelentősen csökkentették az általuk alkalmazott pilóták számát.

A létszámcsökkentés hatására azonban az FAA által megállapított maximális repülési idő közelében köttetnek meg a szerződések, így a társaságnak abban az esetben sincs lehetősége túlóra pótlék ellenében többet dolgoztatni a pilótákat, ha erre valamilyen külső indok, például rossz időjárás esetén, szükség lenne.

Így fordulhatott elő, hogy a FlightStats adatai szerint az eltörölt járatok száma az elmúlt hat hónapban 54 százalékkal emelkedett, egyes kiemelten érintett társaság esetében pedig meghétszereződött.

A járateltörlések okozta zűrzavart tovább súlyosbította, hogy a hatékonyságnövelés érdekében a járatokon utazók létszámát optimalizálják (ma már kevéssé képzelhető el egy félig üres járat, amely néhány évvel ezelőtt még szinte természetes kelléke volt az amerikai légitársaságoknak), így a fennmaradó szabad helyek létszáma rendkívül alacsonya, ami megnehezíti a pórul járt utasok dolgát.

A légitársaságok szövetségének szóvivője szabályozásmódosítást sürget, melynek keretében szigorítanák a repülési időre vonatkozó korlátozást, illetve a társaságok hibájából fakadó járateltörlések esetében életbe lépő szankciókat.

A júniusi zűrzavar azonban a légitársaságoknál is megtette a maga hatását, az egyik leginkább érintett társaság esetében a részvényesek nem adtak tovább bizalmat a menedzsmentnek, amely szerintük elveszteget rendkívül fontos bevételi forrásokat, a helyzetet pontosan értelmezők ezzel szemben toborzásba kezdtek.

A személyzet létszámának növelését azonban akadályozza, hogy a szeptember 11-e után elbocsátott pilóták többsége már hasonló jövedelemszintet biztosító állást talált magának, a regionálisan működő társaságoktól elszipkázott munkaerő kiképzése pedig óriási összegeket emésztene fel.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?