Amerika figyel téged, nagyon figyel...

Pénzcentrum
2007. június 29. 08:30

Az Európai Unió megállapodott a washingtoni kormánnyal azokban a feltételekben, amelyek szabad utat nyitnak a nemzetközi pénzforgalom adataihoz való hozzáféréshez az USA számára. Ezáltal Washington a terrorellenes küzdelemben felhasználhatja a SWIFT-rendszeren keresztül történő pénzutalások adatait - írja a Napi Gazdaság.

Mint tavaly kiderült, az európai bankok nemzetközi transzfereket bonyolító rendszere, a Belgiumban székelő SWIFT felhatalmazás, mi több az ügyfelek tudta nélkül informálta az amerikai hatóságokat a pénzforgalomról.

A mostani megállapodás lehetővé teszi, hogy az amerikaiak hozzájussanak az öt esztendőn keresztül tárolt adatokhoz, garanciákat tartalmaz az európaiak adatainak különleges védelmére és arról is rendelkezik, hogy milyen hatóságnak biztosítják a hozzáférést. A SWIFT-hálózathoz tartozó bankoknak tájékoztatniuk kell ügyfeleiket, hogy szeptember 1-jétől adataikat ismét átvilágítják a tengerentúlon.

Az amerikai kormánnyal folytatott tárgyalásokon sikerült a légi utasok adatainak szintén vitatott kiadása ügyében is megállapodni. Erre ugyancsak az amerikai nemzetvédelmi intézkedések alapján kerül sor, a korábbi egyezséget az EU bírósága tavaly az uniós jogba ütközőnek minősítette. Az új megállapodás - amelynek részletei még nem ismertek - lehetővé teszi, hogy az utasok összesen 34-fajta adatát - a hitelkártyáktól az utazási szokásokig - másfél évtizeden keresztül tárolják az USA hatóságai.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?