26 °C Budapest

Amerika figyel téged, nagyon figyel...

Pénzcentrum
2007. június 29. 08:30

Az Európai Unió megállapodott a washingtoni kormánnyal azokban a feltételekben, amelyek szabad utat nyitnak a nemzetközi pénzforgalom adataihoz való hozzáféréshez az USA számára. Ezáltal Washington a terrorellenes küzdelemben felhasználhatja a SWIFT-rendszeren keresztül történő pénzutalások adatait - írja a Napi Gazdaság.

Mint tavaly kiderült, az európai bankok nemzetközi transzfereket bonyolító rendszere, a Belgiumban székelő SWIFT felhatalmazás, mi több az ügyfelek tudta nélkül informálta az amerikai hatóságokat a pénzforgalomról.

A mostani megállapodás lehetővé teszi, hogy az amerikaiak hozzájussanak az öt esztendőn keresztül tárolt adatokhoz, garanciákat tartalmaz az európaiak adatainak különleges védelmére és arról is rendelkezik, hogy milyen hatóságnak biztosítják a hozzáférést. A SWIFT-hálózathoz tartozó bankoknak tájékoztatniuk kell ügyfeleiket, hogy szeptember 1-jétől adataikat ismét átvilágítják a tengerentúlon.

Az amerikai kormánnyal folytatott tárgyalásokon sikerült a légi utasok adatainak szintén vitatott kiadása ügyében is megállapodni. Erre ugyancsak az amerikai nemzetvédelmi intézkedések alapján kerül sor, a korábbi egyezséget az EU bírósága tavaly az uniós jogba ütközőnek minősítette. Az új megállapodás - amelynek részletei még nem ismertek - lehetővé teszi, hogy az utasok összesen 34-fajta adatát - a hitelkártyáktól az utazási szokásokig - másfél évtizeden keresztül tárolják az USA hatóságai.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?