Amerika figyel téged, nagyon figyel...

Pénzcentrum
2007. június 29. 08:30

Az Európai Unió megállapodott a washingtoni kormánnyal azokban a feltételekben, amelyek szabad utat nyitnak a nemzetközi pénzforgalom adataihoz való hozzáféréshez az USA számára. Ezáltal Washington a terrorellenes küzdelemben felhasználhatja a SWIFT-rendszeren keresztül történő pénzutalások adatait - írja a Napi Gazdaság.

Mint tavaly kiderült, az európai bankok nemzetközi transzfereket bonyolító rendszere, a Belgiumban székelő SWIFT felhatalmazás, mi több az ügyfelek tudta nélkül informálta az amerikai hatóságokat a pénzforgalomról.

A mostani megállapodás lehetővé teszi, hogy az amerikaiak hozzájussanak az öt esztendőn keresztül tárolt adatokhoz, garanciákat tartalmaz az európaiak adatainak különleges védelmére és arról is rendelkezik, hogy milyen hatóságnak biztosítják a hozzáférést. A SWIFT-hálózathoz tartozó bankoknak tájékoztatniuk kell ügyfeleiket, hogy szeptember 1-jétől adataikat ismét átvilágítják a tengerentúlon.

Az amerikai kormánnyal folytatott tárgyalásokon sikerült a légi utasok adatainak szintén vitatott kiadása ügyében is megállapodni. Erre ugyancsak az amerikai nemzetvédelmi intézkedések alapján kerül sor, a korábbi egyezséget az EU bírósága tavaly az uniós jogba ütközőnek minősítette. Az új megállapodás - amelynek részletei még nem ismertek - lehetővé teszi, hogy az utasok összesen 34-fajta adatát - a hitelkártyáktól az utazási szokásokig - másfél évtizeden keresztül tárolják az USA hatóságai.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24