29 °C Budapest

Kevesebben bliccelnek mint 10 éve, mégis jön a pótdíjemelés

Pénzcentrum
2007. június 12. 10:55

A BKV Zrt. megbízásából utoljára tíz évvel ezelőtt készült felmérés a bliccelési szokásokról. Az idén márciusban bevezetett szigorított jegyellenőrzés adott apropót ahhoz, hogy a közép-magyarországi régió vezető közlekedési szolgáltatója ismét felmérje utasainak fizetési hajlandóságát. A 2007 tavaszán készített telefonos gyorsfelmérés egyaránt vizsgálta az utazási szokásokat, a viteldíjak megítélését, a pótdíjakat, a bliccelést és természetesen a jegyellenőrzést is.

A tavaszi közvélemény-kutatás idején a megkérdezettek 73%-a hallott arról, hogy a BKV Zrt. a pótdíjak emelésére készül, ami igen magas aránynak tekinthető, hiszen éppen a kutatás kezdetén hangzott el erről a hivatalos bejelentés.


A BKV pótdíjemelési tervével a megkérdezettek 44%-a egyetértett, 46% nem értett egyet, 10% pedig tartózkodott a válaszadástól. Az egyetértők főképp azok, akik már korábban is hallottak a tervről, és nem a felmérés során értesültek róla. A felmérésből kiderült, hogy legtöbbször a diákok bliccelnek. Talán éppen ezért fordulhatott elő, hogy a legnagyobb ellenérzést a tanulók körében váltotta ki a pótdíj emelés terve.

Az 1002 fő - 15 és 65 év közötti budapesti lakos - megkérdezésével végzett telefonos közvélemény-kutatás eredménye szerint a Budapesti Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság szolgáltatásait igénybe vevők 42%-a naponta többször, 21%-a pedig naponta utazik a BKV Zrt. járművein. Az utasok túlnyomó többsége autóbusszal, metróval és villamossal közlekedik.


A megkérdezettek 49%-a rendszeresen igénybe veszi a metrót, ezért ezek az utasok naponta többször is találkozhatnak a BKV jegyellenőreivel. A közönség harmada viszont csak ritkán botlik ellenőrökbe - főképp azok, akik trolibuszokkal utaznak.

A hívottak 61 százaléka azt nyilatkozta, hogy minden hónapban vesz bérletet. Az 1997-es felmérésben csak 42 százalék volt ugyanez az arány. Valószínűsíthető tehát, hogy az elmúlt 10 év alatt nőtt a bérletvásárlási szándék.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A megkérdezettek 6%-a gyakran veszi igénybe a BKV Zrt. szolgáltatásait jegy, vagy érvényes bérlet nélkül, és kevesebb, mint a fele (49%) mondta azt, hogy ilyen még sohasem fordult elő vele. Az 1997-es kutatás során még 9 százalék volt azok aránya, akik azt mondták, hogy gyakran szoktak bliccelni, ugyanakkor 66 százalék volt azoké, akik azt állították, még sohasem blicceltek. A bliccelésről beszámolók leggyakrabban megpróbálják kicselezni az ellenőrt, illetve bemutatják a büntetés napjától érvényes, utólag megvásárolt bérletet. Péntek óta azonban ez már kevésbé kifizetődő módszer, hiszen az utólagos bérletbemutatás díja 750-ről 2500 Ft-ra emelkedett. Ez az összeg pedig csupán 450 Ft-tal marad el a havi diákbérlet árától. Az utólagos bérletbemutatás lehetősége egyébként egész Európa nagyvárosait tekintve egyedülálló lehetőség.

A megkérdezettek 71%-a nagyságrendileg pontos becslést adott a teljes árú havi bérlet áráról. A hívottak 11%-a jelentősen alábecsülte, 4%-uk pedig jelentősen túlbecsülte azt. 14%-uk azonban még megbecsülni sem tudta. Egészen pontosan azonban csak a hívottak 8%-a mondta meg a teljes árú felnőtt bérlet jelenlegi árát.

A hívottak kétharmada rendszeresen (legalább hetente) szokott ellenőrökkel találkozni. Naponta többször 21%-uk, napi gyakorisággal 19%-uk, hetente többször 15%-uk, hetente 10%-uk. A közösségi közlekedést igénybe vevők harmada viszont csak ritkán botlik ellenőrökbe. Ez is indokolja, hogy a felszíni járműveken is tovább fokozzák az ellenőrzést, ami növeli a jegy- és bérletvásárlási hajlandóságot.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?