11 °C Budapest

Kevesebben bliccelnek mint 10 éve, mégis jön a pótdíjemelés

Pénzcentrum
2007. június 12. 10:55

A BKV Zrt. megbízásából utoljára tíz évvel ezelőtt készült felmérés a bliccelési szokásokról. Az idén márciusban bevezetett szigorított jegyellenőrzés adott apropót ahhoz, hogy a közép-magyarországi régió vezető közlekedési szolgáltatója ismét felmérje utasainak fizetési hajlandóságát. A 2007 tavaszán készített telefonos gyorsfelmérés egyaránt vizsgálta az utazási szokásokat, a viteldíjak megítélését, a pótdíjakat, a bliccelést és természetesen a jegyellenőrzést is.

A tavaszi közvélemény-kutatás idején a megkérdezettek 73%-a hallott arról, hogy a BKV Zrt. a pótdíjak emelésére készül, ami igen magas aránynak tekinthető, hiszen éppen a kutatás kezdetén hangzott el erről a hivatalos bejelentés.


A BKV pótdíjemelési tervével a megkérdezettek 44%-a egyetértett, 46% nem értett egyet, 10% pedig tartózkodott a válaszadástól. Az egyetértők főképp azok, akik már korábban is hallottak a tervről, és nem a felmérés során értesültek róla. A felmérésből kiderült, hogy legtöbbször a diákok bliccelnek. Talán éppen ezért fordulhatott elő, hogy a legnagyobb ellenérzést a tanulók körében váltotta ki a pótdíj emelés terve.

Az 1002 fő - 15 és 65 év közötti budapesti lakos - megkérdezésével végzett telefonos közvélemény-kutatás eredménye szerint a Budapesti Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság szolgáltatásait igénybe vevők 42%-a naponta többször, 21%-a pedig naponta utazik a BKV Zrt. járművein. Az utasok túlnyomó többsége autóbusszal, metróval és villamossal közlekedik.


A megkérdezettek 49%-a rendszeresen igénybe veszi a metrót, ezért ezek az utasok naponta többször is találkozhatnak a BKV jegyellenőreivel. A közönség harmada viszont csak ritkán botlik ellenőrökbe - főképp azok, akik trolibuszokkal utaznak.

A hívottak 61 százaléka azt nyilatkozta, hogy minden hónapban vesz bérletet. Az 1997-es felmérésben csak 42 százalék volt ugyanez az arány. Valószínűsíthető tehát, hogy az elmúlt 10 év alatt nőtt a bérletvásárlási szándék.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A megkérdezettek 6%-a gyakran veszi igénybe a BKV Zrt. szolgáltatásait jegy, vagy érvényes bérlet nélkül, és kevesebb, mint a fele (49%) mondta azt, hogy ilyen még sohasem fordult elő vele. Az 1997-es kutatás során még 9 százalék volt azok aránya, akik azt mondták, hogy gyakran szoktak bliccelni, ugyanakkor 66 százalék volt azoké, akik azt állították, még sohasem blicceltek. A bliccelésről beszámolók leggyakrabban megpróbálják kicselezni az ellenőrt, illetve bemutatják a büntetés napjától érvényes, utólag megvásárolt bérletet. Péntek óta azonban ez már kevésbé kifizetődő módszer, hiszen az utólagos bérletbemutatás díja 750-ről 2500 Ft-ra emelkedett. Ez az összeg pedig csupán 450 Ft-tal marad el a havi diákbérlet árától. Az utólagos bérletbemutatás lehetősége egyébként egész Európa nagyvárosait tekintve egyedülálló lehetőség.

A megkérdezettek 71%-a nagyságrendileg pontos becslést adott a teljes árú havi bérlet áráról. A hívottak 11%-a jelentősen alábecsülte, 4%-uk pedig jelentősen túlbecsülte azt. 14%-uk azonban még megbecsülni sem tudta. Egészen pontosan azonban csak a hívottak 8%-a mondta meg a teljes árú felnőtt bérlet jelenlegi árát.

A hívottak kétharmada rendszeresen (legalább hetente) szokott ellenőrökkel találkozni. Naponta többször 21%-uk, napi gyakorisággal 19%-uk, hetente többször 15%-uk, hetente 10%-uk. A közösségi közlekedést igénybe vevők harmada viszont csak ritkán botlik ellenőrökbe. Ez is indokolja, hogy a felszíni járműveken is tovább fokozzák az ellenőrzést, ami növeli a jegy- és bérletvásárlási hajlandóságot.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem