Felsült a börtönturizmus: maradnak a rabok a belvárosban

Pénzcentrum
2007. május 16. 11:00

A 19. század közepén és a 20. század elején épült börtönépületek fenntartási költségei a korszerűtlen megoldások miatt jóval magasabb egy újonnan épített fegyintézeténél. Emellett a rabok biztonságos őrzésére és foglalkoztatási feltételek megteremtésére kevéssé alkalmas épületek a települések fejlődése miatt gyakorta a belváros központjába kerültek, mely újabb problémákat vet fel - írja a Népszabadság.

A közelmúltban több város is megpróbált már megszabadulni a turista riogató fegyintézetektől, melyek a lakosság biztonságérzetét is rontják. A szerencsésebb városok közé tartozott Esztergom és Veszprém is, ahol már sikerült bezárni a helyi börtönöket. A jelek szerint ez azonban nem válhat általános jelenséggé, mert nincs meg a megfelelő finanszírozási háttér a börtönök külterületre való költöztetésére.

A minisztériumnak jelenleg csak a PPP konstrukcióban épülő tiszalöki és szombathelyi börtön bérleti díjára van meg a fedezete, így ez a megoldás se jöhet szóba, a problémára az egyetlen járható megoldást az épületek turisztikai célokra való felhasználása jelentette volna.

Az egyik börtönturizmusra szakosodott spanyol cég vizsgálódott is Magyarországon, de időközben kiderült, hogy a várható haszon nem fedezné a beruházás költségeit. Így várhatóan Szekszárdon is várni kell még a megoldásra, addig pedig a börtön továbbra is a lakóházak közé beékelődve működik.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?