Felsült a börtönturizmus: maradnak a rabok a belvárosban

Pénzcentrum
2007. május 16. 11:00

A 19. század közepén és a 20. század elején épült börtönépületek fenntartási költségei a korszerűtlen megoldások miatt jóval magasabb egy újonnan épített fegyintézeténél. Emellett a rabok biztonságos őrzésére és foglalkoztatási feltételek megteremtésére kevéssé alkalmas épületek a települések fejlődése miatt gyakorta a belváros központjába kerültek, mely újabb problémákat vet fel - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A közelmúltban több város is megpróbált már megszabadulni a turista riogató fegyintézetektől, melyek a lakosság biztonságérzetét is rontják. A szerencsésebb városok közé tartozott Esztergom és Veszprém is, ahol már sikerült bezárni a helyi börtönöket. A jelek szerint ez azonban nem válhat általános jelenséggé, mert nincs meg a megfelelő finanszírozási háttér a börtönök külterületre való költöztetésére.

A minisztériumnak jelenleg csak a PPP konstrukcióban épülő tiszalöki és szombathelyi börtön bérleti díjára van meg a fedezete, így ez a megoldás se jöhet szóba, a problémára az egyetlen járható megoldást az épületek turisztikai célokra való felhasználása jelentette volna.

Az egyik börtönturizmusra szakosodott spanyol cég vizsgálódott is Magyarországon, de időközben kiderült, hogy a várható haszon nem fedezné a beruházás költségeit. Így várhatóan Szekszárdon is várni kell még a megoldásra, addig pedig a börtön továbbra is a lakóházak közé beékelődve működik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?