15 °C Budapest

Veszélyes a Wii! - óva intenek a brit tudósok

Pénzcentrum
2007. április 26. 16:00

Annak ellenére, hogy a kalóriák égetésében minden eddiginél hatékonyabb a Nintendo tavaly novemberben kibocsátott játékkonzolja, azok a játékosok, akik nem melegítenek be használat előtt megfelelően, komoly sérülések áldozataivá válhatnak.

A konzol működésének lényege, hogy a játékokhoz valós mozdulatokat kell imitálni, s ez több esetben is például a "Wii-könyök" kialakulásához vezetett a teniszt kedvelő játékosok körében.

Tim Hitchful, a British Chiropractic Association (BCA) egyik képviselője szerint minden egyes játékmenetetre úgy kell tekinteni, mint egy valós edzésre, amely megköveteli a megfelelő bemelegítést, illetve levezetést.

Egyes tanulmányok szerint a 13 - 15 éves korosztály hetente átlagosan 13 órát tölt el a játékkonzol társaságában, egy-egy játék időtartama pedig akár hat órára is nyúlhat. Normál esetben nem teniszeznének például egy nap ennyit a gyerekek, így tehát érthető, hogy miért keletkezik ilyen sok sérülés.

A konzol egyébként nem csupán saját magunkra, hanem a környezetünkre is veszélyt jelenthet. A felhasználók már létrehoztak egy honlapot is, amelyen minden balesetet, sérülést feltüntetnek, amelyek a játékkonzolhoz kapcsolhatóak. A törött lámpák, ablakok, vázák mellett láthatunk sebesült kezeket is, valamint egy macska történetét is elolvashatjuk, neki ugyanis a gazdi konzoljának irányítója egy rossz mozdulat közben eltörte a lábát.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16