18 °C Budapest

Csökkenő ár, növekvő minőség a Szent Gaálnál - Túlárazottak-e a magyar borok? (x)

Pénzcentrum
2007. április 25. 15:05

Az utóbbi időben sokat hallani a magyar borok túlárazottságáról. Ez egy nagyon kellemetlen fejlemény a magyar borászat számára. Ráadásul nem is igaz. Ténylegesen drágábbak a borok, mint a most beáramló import tömegborok, de természetesen a tömegborok árszintjét nem lehet összevetni a kis mennyiségben készült kézműves borokéval.

Pincészetünk ennek ellenére csökkenti prémium borainak árát. Ezt egyrészt a jobb ár/érték arány elérése érdekében teszi, másrészt, a Strázshegyi birtok megvásárlásával nagyban növekedett a pincészet magas minőségű alapanyag termelése. Így tehát egyszerre csökken az ár és nő a boraink minősége.

A prémium sorozat borai közül a Kékfrankos válogatás, a Bikavér válogatás, a Q és a Cabernet sauvignon ára csökken 20-30 százalékkal. A magyar borpiacon elég ritka az árcsökkenés. Mi azért vállalkoztunk erre, mert míg a korábbi években csupán 20 ezer palack magas minőségű borhoz volt alapanyagunk, addig a múlt évtől, a Strázsahegyi birtok megvásárlásával immár akár 90 ezer palack magas minőségű bort tudunk készíteni saját alapanyagból, a korábbi 20 ezer helyett. Az árcsökkentéssel létrejött ár/érték arány véleményünk szerint nagyon jó piaci pozíciót biztosít pincészetünknek a magyar piacon.

Szent Gaál borok a 3 Michelin csillagos La Pergola étteremben Rómában - 35 eurós rekord export ár magyar vörösborért

A Michelin étteremkalauz nemzetközi tekintélye évtizedek óta töretlen. Immár Magyarországon is egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak neki. Ezért tartjuk eddigi egyik legnagyobb sikerünknek, hogy egy 3 csillagos étterembe 2 vörösborral be tudtunk kerülni. A La Pergola Olaszország öt 3 csillagos éttermének egyike. Marco Reitano a sommelier, aki a L'espresso borkalauzának is vezető szakértője. A kalauzhoz 19 ezer bort kóstolnak meg, és végül 12 ezer kerül bele.

Marco Reitano boraink megkóstolása után 2 tételt választott ki a borlapra. A Passionata-t és a B verzió elnevezésű cabernet sauvignon-t. Tudomásunk szerint Magyarországról elsőként sikerült két vörösborral 3 csillagos étteremben borlapra kerülni a világon. Érdekesség még, hogy a B verzió export ára 35 euró, ami magyar vörös esetében, kiemelkedően magasnak, ha nem egyedinek számít.

Az étterem német séfje, Heinz Beck a nagy újítók sorába tartozik. Konyhája egyik fő jellemzője a könnyedség.

A pincészet borai más Michelin csillagos éttermek borlapjaira is bekerülnek a közeljövőben. Ezek közül az egyik a bécsi Riegi, amely egy csillaggal büszkélkedhet, a másik a Tubenkobel, amely kettővel.

Néhány szó a Strászahegyről:

Régen álmodoztunk arról, hogy egy igazi egységes birtokot hozzunk létre Szekszárd legjobb területén. Álmunk megvalósult. A tavalyi évben megvettük a Strázsahegyi birtokot, összesen 21 hektárt. Ebből 16,5 hektár a strázsahegyi birtok, a többi pedig éppen faluhelyi ültetvényünk szomszédságában található, ahol így összesen 14,5 hektárunk van.

Immár 38,1 hektár igen kiváló minőségű és jó fajtaszerkezetű területtel rendelkezünk, felvásárlásra csak kis mértékben szorulunk rá. A jelenlegi birtokunk termése bőven fedezi a csúcsboraink és középkategóriás boraink alapanyagát, így komoly minőségjavulás várható alacsonyabb árú borainknál is.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm