13 °C Budapest

Újabb pofont kapott az Apple - az EU biztos megszólalt

Pénzcentrum
2007. március 12. 16:00

Az Európai Unió fogyasztóvédelemért felelős biztosa, Meglena Kuneva is felsorakozott a jelenleg négy ország fogyasztóvédelmi védelmi szervezetei által elindított harchoz, melynek célja, hogy az iTunesról letöltött digitális tartalmak iPodhoz kötöttségét megszüntessék. Meglena Kunave egy interjú keretében nyilatkozott az amerikai digitális óriás, az Apple általa is a fogyasztói jogokat sértő üzleti gyakorlatáról.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A fogyasztóvédelmi biztos szerint egyáltalán nem véletlen, hogy a CD-ket minden CD-lejátszó képes lejátszani, s megmagyarázhatatlannak tartja, hogy ez miért nincs ugyanígy az MP3 lejátszók és az iTunesról megvásárolt tartalom esetében.


Az iTunesról származó tartalommal kapcsolatos megkötései feloldására október elsejéig adott határidőt a folyamatot elindító Norvégia, a határidő után az Apple-nek a bíróság előtt kell majd megindokolnia a norvégok által illegálisnak minősített gyakorlatot.


Norvégia mellé rövid időn belül felsorakozott még Németország, Franciaország, Finnország és Norvégia is, itt azonban főként a fogyasztóvédelmi szervezetek kezében fekszik az "Apple-ügy", miközben a versenykorlátozó tevékenységekről szóló döntéseket a versenyhivatalok hozzák meg.


Az Európai Bizottság szóvivője nyilatkozatában kiemelte, hogy a fogyasztóvédelmi biztos által elmondottak nem tükrözik a bizottság hivatalos álláspontját. Kuneva jelenleg nyolc határon átnyúló fogyasztói jogokkal kapcsolatos alaptörvényt vizsgál felül, amely alapján már több módosítási javaslatot nyújtott be.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?