Kiket igazoltatnak a rendőrök? -Ők is elismerték

Pénzcentrum
2007. február 21. 14:00

A rendőrök nagyobb valószínűséggel igazoltatnak romákat, mint nem romákat - derül ki a Tárki felméréséből. A közvélemény-kutatócég felmérésének célja az volt, hogy megismerjék, az állampolgárok hogyan vélekednek a rendőrség igazoltatási gyakorlatáról.

A magyar felnőtt lakosság 23 százalékának volt része rendőri igazoltatásban az elmúlt egy évben, a férfiakat csaknem háromszor nagyobb valószínűséggel állítják meg a rendőrök, mint a nőket.

A romákat nagyobb arányban (29 százalék) igazoltatták, mint a nem romákat (23 százalék), és az igazoltatott roma megkérdezettek 57 százalékát utcán, szórakozóhelyen vagy rendezvényen igazoltatták, míg ez az arány a nem roma válaszolók esetében 22 százalék. Az összes igazoltatás 76 százaléka autós igazoltatás volt, gyalogosként 13, szórakozóhelyen 2, sportrendezvényen 8 százalékot igazoltattak.

A lakosságnak határozottan pozitív volt a véleménye a rendőrökről: 85 százalék többé-kevésbé udvariasnak tartotta őket, és 89 százalék egyetértett azzal, hogy szabályszerűen jártak el az igazoltatás során.

Az állampolgárok szerint a szakadt, gyanús figurákat és a régi, rossz kocsikat - és inkább a fiatalokat - gyakrabban igazoltatják a rendőrök, a roma csoportok egybehangzó véleménye szerint pedig őket aránytalanul gyakrabban igazoltatják. A rendőrök pedig úgy nyilatkoztak, hogy a rendőrségi törvény és a szolgálati szabályzat alapján a szabálysértő, illetve a gyanús alakokat állítják meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A megkérdezett rendőrök 23 százaléka vallotta, hogy hajlamos bizonyos csoportokat gyakrabban megállítani, és 47 százalék szerint van olyan rendőr, aki hajlamos erre. Többségük a romákat állít meg gyakrabban, és ezt a romák életmódjával indokolják, és azzal, hogy körükben szerintük nagyobb a bűnözés. A rendőrök 92 százaléka szerint viszont nem állítanak meg aránytalanul sok romát.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 23. szombat
Tekla
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM