12 °C Budapest

Bajban a kalózfilmárusok - bírósági ítélet is van már!

Pénzcentrum
2006. december 19. 15:00

Történelmi jelentőségű pert nyert a Motion Pictures Association, az amerikai filmipart képviselő szervezet egy kínai vállalattal szemben, amely bizonyítottan árusított kalózmásolatot a Mr. és Mrs. Smith, a Világok harca és már amerikai filmekről.

A kínai bíróság az alperes kínai DVD forgalmazót tevékenységének felfüggesztésére és 20 100 dollárnyi (körülbelül 3,876 millió forintnyi) kártérítés megfizetésére kötelezte miután bebizonyosodott, hogy az szerzői jogokkal való visszaélést követett el.

Az amerikai filmgyárak szeret az ominózus eset is bizonyítja, hogy a kínai kormány piackorlátozó intézkedései, melyek értelmében minden évben csupán 20 amerikai film piacra vitelét engedélyezi, feketepiac kialakulásához vezetnek, amely mind a kínai vezetésnek mind a filmgyáraknak jelentős károkat okoz.

Az ázsiai óriás utcáin már a megjelenés után néhány nappal, héttel meg lehet vásárolni a legújabb filmek kalóz változatát, amely nem kerül többe, mint egy amerikai dollárba, vagyis jelenleg kevesebb mint 200 forintba. A nem rég bemutatott sikerfilm, a Borat jó minőségű kalóz változata épp ehéten került az utcai árusok "polcaira.

A per jelentőségét azonban leginkább az adja, hogy a kínai bíróság első alkalommal adott igazat az amerikai vállalatok képviselőinek, bár azok már 2002-2003 óra folyamatosan jelzik, peres úton is, hogy egyes DVD forgalmazók illegális másolatokat értékesítenek.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06