2 °C Budapest

Jönnek a külföldi fuvarozók - szabad a pálya

Pénzcentrum
2007. január 18. 10:30

Hazánk 2004-es európai uniós csatlakozásával vállalta, hogy vasúti pályavonalának 20 százalékát megnyitja a magánvasutak, illetve a külföldi vállalkozások előtt. Utóbbiak azonban láthatóan kivárták a teljes nyitást, amelyre az idén kerülhetett sor, így mintegy 7800 kilométernyi vasúti pályát hatósági engedély birtokában külföldi társaságok is használhatnak - írja a Magyar Nemzet.

A magyar pályákat eddig a MÁV-on, a GYSEV-en és a az újonnan alapított magántársaságokon kívül az eddigiekben csak a külföldi nagyvasutak - a Osztrák Szövetségi Vasút és a Német Vasút - használta, elsősorban transzferforgalomra a magyar társaságokkal együttműködésben.

A vasúti liberalizációval a fuvarozótársaságok székhelyük szerint is megkaphatják a hatóságtól a működési engedélyt a magyar pályák használatára és önállóan fuvarozhatnak. Eddig azonban elsősorban a közepes méretű vállalatok érdeklődtek, a nagyvasutak kivárják a közép-kelet-európai vasúthálózat privatizációt.

A magyar, a román, a lengyel és a szlovén kormányzat is a teherszállítás privatizációja mellett döntött, a szlovák kormány azonban pontosan most vetett gátat a magánosításnak.

A hazai vasúti áruszállító piac jelentősen bővült az elmúlt 15 évben, az előző évben a szállítás főleg a hosszú távú, a tranzit- és az export-import forgalomban bővült, míg belföldön csökkent.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 6. 19:17