Drágulási tárgyalások - csak egy biztos: az árak nőni fognak

Pénzcentrum
2007. január 12. 11:00

Az alapélelmiszerek jelentős méretű megdrágulásának lehetnek tanúi a magyar vásárlók néhány héten belül. Ha a beszállítók tervezi vállnak valóra, mind a tejtermékek, a kenyér, mind pedig a baromfihús ára 15 százalékkal emelkedik - írja a Népszabadság.

Az élelmiszerláncok azonban irreálisan magasnak tartják az árak ilyen arányú emelését, főként, ami a tejtermékeket és a pékárút érinti. Az ártárgyalások eredményeként így a korábban beharangozottnál némileg kisebb mértékű, 4-10 százalékos árnövekedésre lehet számítani.

Egyedül a baromfihús esetében tartják indokoltnak a kereskedők a 15, de akár 20 százalékos emelést is, mivel a madárinfluenza utáni termelés visszaesés és a kereslet egyidejű növekedés miatt előfordulhat, hogy az áruházláncok kifogynak ezen termékekből. A termelők tárgyalási pozícióját tovább javítja Románia januári belépése az Európai Unióba, mivel keleti szomszédunknál a szárnyas hús körülbelül 20-25 százalékkal drágább, így akinek nem adják meg itthon a kívánt árat, könnyen értékesítheti áruját Romániában.

A sertéshúst preferálók azonban örülhetnek, a tőkehús ára minden valószínűség szerint nem fog emelkedni egészen húsvétig. A jelenség oka ugyancsak a madárinfluenzára vezethető vissza, a baromfihúsok iránt megcsappant keresletet ugyanis északi szomszédaink fokozott sertéshústermeléssel szerették volna kihasználni, a kereslet azonban nem növekedett az elvárt mértékben.

A pékáruk és a tejtermékek esetében azonban fordított a helyzet, a Magyar Pékszövetség az ágazat létfenntartásának kérdéseként értékeli a januári emelést, mert amelyet a energia- és munkaerőköltségek és az alapanyagárak megnövekedésével indokol. A szövetség által optimálisnak tartott 15 százalékos emelést azonban a kereskedők elfogadhatatlannak tartják, főként egy olyan érzékeny termék esetében, mint a kenyér. A saját pékséggel nem rendelkező kereskedők körülbelül 5-8 százalékos emelést tartanak még megvalósíthatónak, de a Tesco például egyáltalán nem emeli saját pékáruinak árát az első negyedévben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Tej Terméktanács a Pékszövetségnél sokkal szolidabb célokat tűzött ki maga elé, 4 százalékos emelkedést tart elfogadhatónak az első negyedévet tekintve, a tejtermékek ehhez képest várhatóan 6-8 százalékkal kerülnek majd többe.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?