12 °C Budapest

Drágulási tárgyalások - csak egy biztos: az árak nőni fognak

Pénzcentrum
2007. január 12. 11:00

Az alapélelmiszerek jelentős méretű megdrágulásának lehetnek tanúi a magyar vásárlók néhány héten belül. Ha a beszállítók tervezi vállnak valóra, mind a tejtermékek, a kenyér, mind pedig a baromfihús ára 15 százalékkal emelkedik - írja a Népszabadság.

Az élelmiszerláncok azonban irreálisan magasnak tartják az árak ilyen arányú emelését, főként, ami a tejtermékeket és a pékárút érinti. Az ártárgyalások eredményeként így a korábban beharangozottnál némileg kisebb mértékű, 4-10 százalékos árnövekedésre lehet számítani.

Egyedül a baromfihús esetében tartják indokoltnak a kereskedők a 15, de akár 20 százalékos emelést is, mivel a madárinfluenza utáni termelés visszaesés és a kereslet egyidejű növekedés miatt előfordulhat, hogy az áruházláncok kifogynak ezen termékekből. A termelők tárgyalási pozícióját tovább javítja Románia januári belépése az Európai Unióba, mivel keleti szomszédunknál a szárnyas hús körülbelül 20-25 százalékkal drágább, így akinek nem adják meg itthon a kívánt árat, könnyen értékesítheti áruját Romániában.

A sertéshúst preferálók azonban örülhetnek, a tőkehús ára minden valószínűség szerint nem fog emelkedni egészen húsvétig. A jelenség oka ugyancsak a madárinfluenzára vezethető vissza, a baromfihúsok iránt megcsappant keresletet ugyanis északi szomszédaink fokozott sertéshústermeléssel szerették volna kihasználni, a kereslet azonban nem növekedett az elvárt mértékben.

A pékáruk és a tejtermékek esetében azonban fordított a helyzet, a Magyar Pékszövetség az ágazat létfenntartásának kérdéseként értékeli a januári emelést, mert amelyet a energia- és munkaerőköltségek és az alapanyagárak megnövekedésével indokol. A szövetség által optimálisnak tartott 15 százalékos emelést azonban a kereskedők elfogadhatatlannak tartják, főként egy olyan érzékeny termék esetében, mint a kenyér. A saját pékséggel nem rendelkező kereskedők körülbelül 5-8 százalékos emelést tartanak még megvalósíthatónak, de a Tesco például egyáltalán nem emeli saját pékáruinak árát az első negyedévben.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Tej Terméktanács a Pékszövetségnél sokkal szolidabb célokat tűzött ki maga elé, 4 százalékos emelkedést tart elfogadhatónak az első negyedévet tekintve, a tejtermékek ehhez képest várhatóan 6-8 százalékkal kerülnek majd többe.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?