Drágulási tárgyalások - csak egy biztos: az árak nőni fognak

Pénzcentrum
2007. január 12. 11:00

Az alapélelmiszerek jelentős méretű megdrágulásának lehetnek tanúi a magyar vásárlók néhány héten belül. Ha a beszállítók tervezi vállnak valóra, mind a tejtermékek, a kenyér, mind pedig a baromfihús ára 15 százalékkal emelkedik - írja a Népszabadság.

Az élelmiszerláncok azonban irreálisan magasnak tartják az árak ilyen arányú emelését, főként, ami a tejtermékeket és a pékárút érinti. Az ártárgyalások eredményeként így a korábban beharangozottnál némileg kisebb mértékű, 4-10 százalékos árnövekedésre lehet számítani.

Egyedül a baromfihús esetében tartják indokoltnak a kereskedők a 15, de akár 20 százalékos emelést is, mivel a madárinfluenza utáni termelés visszaesés és a kereslet egyidejű növekedés miatt előfordulhat, hogy az áruházláncok kifogynak ezen termékekből. A termelők tárgyalási pozícióját tovább javítja Románia januári belépése az Európai Unióba, mivel keleti szomszédunknál a szárnyas hús körülbelül 20-25 százalékkal drágább, így akinek nem adják meg itthon a kívánt árat, könnyen értékesítheti áruját Romániában.

A sertéshúst preferálók azonban örülhetnek, a tőkehús ára minden valószínűség szerint nem fog emelkedni egészen húsvétig. A jelenség oka ugyancsak a madárinfluenzára vezethető vissza, a baromfihúsok iránt megcsappant keresletet ugyanis északi szomszédaink fokozott sertéshústermeléssel szerették volna kihasználni, a kereslet azonban nem növekedett az elvárt mértékben.

A pékáruk és a tejtermékek esetében azonban fordított a helyzet, a Magyar Pékszövetség az ágazat létfenntartásának kérdéseként értékeli a januári emelést, mert amelyet a energia- és munkaerőköltségek és az alapanyagárak megnövekedésével indokol. A szövetség által optimálisnak tartott 15 százalékos emelést azonban a kereskedők elfogadhatatlannak tartják, főként egy olyan érzékeny termék esetében, mint a kenyér. A saját pékséggel nem rendelkező kereskedők körülbelül 5-8 százalékos emelést tartanak még megvalósíthatónak, de a Tesco például egyáltalán nem emeli saját pékáruinak árát az első negyedévben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Tej Terméktanács a Pékszövetségnél sokkal szolidabb célokat tűzött ki maga elé, 4 százalékos emelkedést tart elfogadhatónak az első negyedévet tekintve, a tejtermékek ehhez képest várhatóan 6-8 százalékkal kerülnek majd többe.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 1. vasárnap
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM