7 °C Budapest

Drágul a BKV januártól - már a lélektani határ se jelent semmit

Pénzcentrum
2006. december 8. 11:00

Bár a végső döntést csak ma hozza meg a közgyűlés, a fővárosi kabinet már elfogadta azt a javaslatot, amely szerint a BKV vonaljegy ára 230 Ft-ra emelkedik január elsejétől, míg a kétszázezer budapesti távfűtéses lakásban, bár két lépcsőben, de 45 százalékkal emelkednek a távhő és a melegvíz-szolgáltatás díjai - a Magyar Hírlap.

A fővárosi kabinet által benyújtott ösztönző intézkedések szerint a januári áremelés a felnőtt bérletek árát érintené a legkevésbé, amelyek a tervek szerint a várható infláció mértéke alatt, csupán hat és fél százalékkal, 6900 forintról 7350 forintra emelkedik majd. Ezzel egy időben azonban a kedvezmények fokozatos megvonása is megfigyelhető, amelyet mi sem tükröz jobban, minthogy a tanuló-nyugdíjas bérletek nem kevesebb mint 13 százalékkal, 2950 forintra drágul.

A főváros nem kíméli azonban a vonaljegyeket sem, amelyeknek ára a jövő évben jóval a lélektani határnak tartott 200 forint felett fog tetőzni: egy utazásért ezentúl 230 forintot kell majd fizetnie a tömegközlekedést preferálóknak. A pálmát azonban még így sem a vonaljegy viszi el, az egyértelműen a 38 százalékkal dráguló metrószakaszjegyé lesz, amelyért az eddigi 130 forint helyett ezentúl 180 forintot kell majd fizetnünk.

Ma döntenek arról is, hogy a távhő szolgáltatás díjait a tervezett két lépcsős formában emeljék-e meg, hogy a 45 százalékos emelkedés ne egyszerre éreztesse hatását. A távfűtés esetében is él a támogatási rendszer, és a rászorulók a fővárosi kompenzációs rendszer mellett igénybe vehetik az állami támogatást is. Azoknak azonban, akiknek az egy főre jutó jövedelme meghaladja a 93 ezer forintot, semmilyen támogatás nem jár, így számukra csak a két lépcsős megoldás jelentene minimális kedvezményt.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem