0 °C Budapest

Drágul a BKV januártól - már a lélektani határ se jelent semmit

Pénzcentrum
2006. december 8. 11:00

Bár a végső döntést csak ma hozza meg a közgyűlés, a fővárosi kabinet már elfogadta azt a javaslatot, amely szerint a BKV vonaljegy ára 230 Ft-ra emelkedik január elsejétől, míg a kétszázezer budapesti távfűtéses lakásban, bár két lépcsőben, de 45 százalékkal emelkednek a távhő és a melegvíz-szolgáltatás díjai - a Magyar Hírlap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A fővárosi kabinet által benyújtott ösztönző intézkedések szerint a januári áremelés a felnőtt bérletek árát érintené a legkevésbé, amelyek a tervek szerint a várható infláció mértéke alatt, csupán hat és fél százalékkal, 6900 forintról 7350 forintra emelkedik majd. Ezzel egy időben azonban a kedvezmények fokozatos megvonása is megfigyelhető, amelyet mi sem tükröz jobban, minthogy a tanuló-nyugdíjas bérletek nem kevesebb mint 13 százalékkal, 2950 forintra drágul.

A főváros nem kíméli azonban a vonaljegyeket sem, amelyeknek ára a jövő évben jóval a lélektani határnak tartott 200 forint felett fog tetőzni: egy utazásért ezentúl 230 forintot kell majd fizetnie a tömegközlekedést preferálóknak. A pálmát azonban még így sem a vonaljegy viszi el, az egyértelműen a 38 százalékkal dráguló metrószakaszjegyé lesz, amelyért az eddigi 130 forint helyett ezentúl 180 forintot kell majd fizetnünk.

Ma döntenek arról is, hogy a távhő szolgáltatás díjait a tervezett két lépcsős formában emeljék-e meg, hogy a 45 százalékos emelkedés ne egyszerre éreztesse hatását. A távfűtés esetében is él a támogatási rendszer, és a rászorulók a fővárosi kompenzációs rendszer mellett igénybe vehetik az állami támogatást is. Azoknak azonban, akiknek az egy főre jutó jövedelme meghaladja a 93 ezer forintot, semmilyen támogatás nem jár, így számukra csak a két lépcsős megoldás jelentene minimális kedvezményt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20