A világ legolcsóbb laptopja - a magyarok nem kapnak?

Pénzcentrum
2007. január 11. 15:00

A Las Vegasban megrendezésre kerülő Nemzetközi Fogyasztói Elektronika Kiállítás minden évben a technikai újdonságok széles körével várja a látogatókat, ám idén a fejlesztések egy része az eddig a technikai forradalomból kimaradt harmadik világ szegényeit célozta.

A Számítógépet Minden Gyermeknek elnevezést viselő alapítvány ugyanis itt mutatta be először a fejlesztések végső stádiumában lévő laptopját, az XO-t, amely kísértetiesen hasonlít a hazánkban is kapható gyermekjátékokra. A látszat azonban ne tévesszen meg senkit, az XO-kat a legmodernebb technológiával szerelték fel.

A világ fejlődő országaiban élő gyermekek számára megtervezett laptopokat minden eddiginél energiatakarékosabb akkumulátorokkal szerelték fel, amelyek a normál 40 watt helyett böngészés közben 3, egy elektronikus könyv olvasása közben pedig kevesebb mint egy wattot fogyasztanak. Az energiahiányos környezetre való felkészülés jegyében a számítógépek egy jojó elv szerint működő generátorral is rendelkeznek.

A tervező csapat vezetője szerint a fő cél elérését, hogy a harmadik világ országai számára is elérhető váljon a szabad információáramlás, csakis a világhálóhoz való csatlakozás biztosításával tuják elérhető közelségbe hozni, ezért a számítógépeket olyan beépített wireless adapterekkel szerelték fel, amelyek nem kevesebb mint 600 méteres távolságból is képesek jelet fogni.

A XO legnagyobb előnye azonban nem a technikában rejlik, hanem annak előállítási költségeiben, amely a jelenlegi állás szerint 130 dollár, de az alapítvány elmondása szerint a végleges ár körülbelül 100 dollár, vagyis 19 ezer forint körül alakul majd. Az alacsony ár a záloga annak, hogy a megcélzott régió országai támogassák a programot, eddig Argentína, Brazília, Nigéria, Líbia, Pakisztán, Tájföld, Uruguay és Ruanda jelezte, hogy támogatja az alapítvány tevékenységét. Ruanda például a következő öt évben minden iskolás korú állampolgárát szeretné számítógéphez juttatni.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?