Utolsókat rúgja a Sulinet - hogy sikerült a búcsú?

Pénzcentrum
2006. december 29. 08:00

Szomorú a búcsú, főként ha az adókedvezmények egész sorától kell megválnunk, amelyek, ha nem is nagy mértékben, mégiscsak enyhítettek valamelyest terheinken. Temetnünk kell többek között a Sulinet Expressz program nyújtotta lehetőségeket is, hogy milyen hosszú lesz a gyászmenet és mekkorát rúg még a program, annak nézünk utána a következő néhány bekezdésben.

Egy kétes és rövid élet kezdete

A 2003-ban indult Sulinet Expressz programnak az volt a célja, hogy a magyar lakosság minél szélesebb köréhez eljuttassa az informatika nyújtotta lehetőségeket a tárgyi feltételek megteremtésével. Mindezt úgy kívánták elérni, hogy meghatározott körbe tartozó elektronikai eszközök megvásárlása esetén kedvezményt biztosítottak a pedagógusoknak és az oktatásban részt vevő diákoknak és szüleiknek, akik egy adóévben összesen 60 000 forint értékhatárig adó-visszaigénylésre váltak jogosulttá.

A következő majdnem négy évben vagyis 2006. december 31-ig ez az összeg változatlan maradt, miközben a kedvezményre jogosultak köre folyamatosan bővült, a programban résztvevő termékek köre pedig szűkült. Az első évet sikerként könyvelték el a Sulinet megalkotói, amikor is 130 000 új számítógép talált gazdára és körülbelül 300 000 került felújításra.

A programmal eredményességéről azonban eltérő vélemények születtek, a hivatalos állalponttal egyet nem értők általában azt kifogásolták, hogy az nem a megcélzott rétegek számára biztosítja a számítástechnikai eszközökhöz való hozzájutást, sokkal inkább azoknak nyújt lehetőséget, akik egyébként is megengedhetnék maguknak azok megvásárlását.

Hogy ezt a problémát megszüntessék és igazságosabbá tegyék a rendszert, 2004. júniusával megalkották a Sulinet Expressz II-t, amelyet 2005-ben újabb módosításokkal felvértezve követett a Sulinet Expressz III.

Második nekifutás

Első körben olló alá kerültek a tehetősebbeket támogató összegek, a módosítás után már csak azok vehették igénybe a teljes kedvezményt, akiknek az éves bruttó jövedelme nem érte el a 3 400 000 forintot, míg 4 millió forint feletti jövedelem rendelkezők teljesen kiestek a jogosultak köréből.

Emellett önerő-kötelezettséget vezetett be, amelynek értelmében az eddig száz százalékos visszaigényelhető 60 ezer forinthoz 2004. júniusa után már egy 120 ezer forintos eszköz megvásárlására és 60 ezer forint saját tőkére volt szükség.

Azonban nem csupán a vásárlói oldalra vonatkozó feltételek szigorodtak, a Sulinet Expresszből kizárt szállítók példáján okulva, második nekifutásra már sokkal szigorúbb szabályokat diktáltak a szállítóknak, akiknek nem csak hosszabb jótállási időszakot kellett biztosítaniuk, de marketing tevékenységgel is hozzá kellett járulniuk a Sulinet üzenetének minél szélesebb körben való elterjesztéséhez.

A Sulinet Expressz III-mal még inkább szigorodtak a feltételek, összevonták például a felnőttképzésre vonatkozó 30 százalékos, maximum 60 ezer forintos kedvezményt a Sulinet adta támogatással, így ha a kettő értéke külön-külön is elérte a 60 ezer forintot a kedvezményt igénybevevőnek döntenie kellett arról, hogy melyiket veszi igénybe.

Lényeges kérdéssé vált az elidegenítési tilalom is, a Sulinet programban részt vevő a megvétel évétől számított három éven belül nem értékesítheti tovább az általa megvásárolt terméket, és erre külön nyilatkozatban is kötelezettséget kell vállalnia.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Elérkezett a vég

A megszorító intézkedéseknek a legtöbb személyi jövedelemadó kedvezmény mellett a Sulinet is áldozatául esett, azt 2006. december 31-ig lehet utoljára igénybe venni. Így nem csoda, hogy az utolsó karácsonyt igencsak nagy érdeklődés övezte, s jelentősen megnövekedett a kereslet számítógépek iránt, ezek közül is főként a laptopok férkőztek a vásárlók szívébe.

A kínálat nagy és akciók egész sorával csábítanak a különböző, kis és nagyáruházak, arra azonban mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy az általunk kiválasztott értékesítő rendelkezik-e az ehhez szükséges engedéllyel és a hologramos matrica is megtalálható-e a készüléken, nehogy később derüljön ki, hogy az előzőleg kedvezőnek ígérkező üzlet, mégsem annyira kedvező, mint az képzeltük.

Online és offline is élvezhetjük a vásárlás adta örömöket, akár már körülbelül 98 ezer forint "plusz áfától" is, persze nem minden arany, ami fénylik, és a kedvező árfekvésért cserébe igencsak alább kell adnunk, már ami a teljesítményt vagy a márkát illeti.

De több százezres mindentudó szerkentyűvel is gazdagodhatunk a program keretei között, amely azonban mégiscsak erősíti azt az álláspontos, hogy az nem kifejezetten a nehezebb anyagi körülmények között élő családok informatikával való megismertetésének eszköze.

Egy azonban biztos, az idén karácsonykor megvásárolt gépek után még jár a hatvan ezer forintos kedvezmény, amelyet jövő májusban javíthat majd a családi kassza állapotán.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?