11 °C Budapest

Utolsókat rúgja a Sulinet - hogy sikerült a búcsú?

Pénzcentrum
2006. december 29. 08:00

Szomorú a búcsú, főként ha az adókedvezmények egész sorától kell megválnunk, amelyek, ha nem is nagy mértékben, mégiscsak enyhítettek valamelyest terheinken. Temetnünk kell többek között a Sulinet Expressz program nyújtotta lehetőségeket is, hogy milyen hosszú lesz a gyászmenet és mekkorát rúg még a program, annak nézünk utána a következő néhány bekezdésben.

Egy kétes és rövid élet kezdete

A 2003-ban indult Sulinet Expressz programnak az volt a célja, hogy a magyar lakosság minél szélesebb köréhez eljuttassa az informatika nyújtotta lehetőségeket a tárgyi feltételek megteremtésével. Mindezt úgy kívánták elérni, hogy meghatározott körbe tartozó elektronikai eszközök megvásárlása esetén kedvezményt biztosítottak a pedagógusoknak és az oktatásban részt vevő diákoknak és szüleiknek, akik egy adóévben összesen 60 000 forint értékhatárig adó-visszaigénylésre váltak jogosulttá.

A következő majdnem négy évben vagyis 2006. december 31-ig ez az összeg változatlan maradt, miközben a kedvezményre jogosultak köre folyamatosan bővült, a programban résztvevő termékek köre pedig szűkült. Az első évet sikerként könyvelték el a Sulinet megalkotói, amikor is 130 000 új számítógép talált gazdára és körülbelül 300 000 került felújításra.

A programmal eredményességéről azonban eltérő vélemények születtek, a hivatalos állalponttal egyet nem értők általában azt kifogásolták, hogy az nem a megcélzott rétegek számára biztosítja a számítástechnikai eszközökhöz való hozzájutást, sokkal inkább azoknak nyújt lehetőséget, akik egyébként is megengedhetnék maguknak azok megvásárlását.

Hogy ezt a problémát megszüntessék és igazságosabbá tegyék a rendszert, 2004. júniusával megalkották a Sulinet Expressz II-t, amelyet 2005-ben újabb módosításokkal felvértezve követett a Sulinet Expressz III.

Második nekifutás

Első körben olló alá kerültek a tehetősebbeket támogató összegek, a módosítás után már csak azok vehették igénybe a teljes kedvezményt, akiknek az éves bruttó jövedelme nem érte el a 3 400 000 forintot, míg 4 millió forint feletti jövedelem rendelkezők teljesen kiestek a jogosultak köréből.

Emellett önerő-kötelezettséget vezetett be, amelynek értelmében az eddig száz százalékos visszaigényelhető 60 ezer forinthoz 2004. júniusa után már egy 120 ezer forintos eszköz megvásárlására és 60 ezer forint saját tőkére volt szükség.

Azonban nem csupán a vásárlói oldalra vonatkozó feltételek szigorodtak, a Sulinet Expresszből kizárt szállítók példáján okulva, második nekifutásra már sokkal szigorúbb szabályokat diktáltak a szállítóknak, akiknek nem csak hosszabb jótállási időszakot kellett biztosítaniuk, de marketing tevékenységgel is hozzá kellett járulniuk a Sulinet üzenetének minél szélesebb körben való elterjesztéséhez.

A Sulinet Expressz III-mal még inkább szigorodtak a feltételek, összevonták például a felnőttképzésre vonatkozó 30 százalékos, maximum 60 ezer forintos kedvezményt a Sulinet adta támogatással, így ha a kettő értéke külön-külön is elérte a 60 ezer forintot a kedvezményt igénybevevőnek döntenie kellett arról, hogy melyiket veszi igénybe.

Lényeges kérdéssé vált az elidegenítési tilalom is, a Sulinet programban részt vevő a megvétel évétől számított három éven belül nem értékesítheti tovább az általa megvásárolt terméket, és erre külön nyilatkozatban is kötelezettséget kell vállalnia.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Elérkezett a vég

A megszorító intézkedéseknek a legtöbb személyi jövedelemadó kedvezmény mellett a Sulinet is áldozatául esett, azt 2006. december 31-ig lehet utoljára igénybe venni. Így nem csoda, hogy az utolsó karácsonyt igencsak nagy érdeklődés övezte, s jelentősen megnövekedett a kereslet számítógépek iránt, ezek közül is főként a laptopok férkőztek a vásárlók szívébe.

A kínálat nagy és akciók egész sorával csábítanak a különböző, kis és nagyáruházak, arra azonban mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy az általunk kiválasztott értékesítő rendelkezik-e az ehhez szükséges engedéllyel és a hologramos matrica is megtalálható-e a készüléken, nehogy később derüljön ki, hogy az előzőleg kedvezőnek ígérkező üzlet, mégsem annyira kedvező, mint az képzeltük.

Online és offline is élvezhetjük a vásárlás adta örömöket, akár már körülbelül 98 ezer forint "plusz áfától" is, persze nem minden arany, ami fénylik, és a kedvező árfekvésért cserébe igencsak alább kell adnunk, már ami a teljesítményt vagy a márkát illeti.

De több százezres mindentudó szerkentyűvel is gazdagodhatunk a program keretei között, amely azonban mégiscsak erősíti azt az álláspontos, hogy az nem kifejezetten a nehezebb anyagi körülmények között élő családok informatikával való megismertetésének eszköze.

Egy azonban biztos, az idén karácsonykor megvásárolt gépek után még jár a hatvan ezer forintos kedvezmény, amelyet jövő májusban javíthat majd a családi kassza állapotán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 14. péntek
Vazul
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem