34 °C Budapest

Vezetékes mobil ?! - rosszul is járhatsz ha nem figyelsz oda...

Pénzcentrum
2006. november 30. 12:00

A legújabb reklámok közül az egyikben két fehérköpenyes "kutató" bőszen jegyzetel különböző vezetékes telefonálókkal kapcsolatban, majd záró akkordként egyiküket a telefonvezetéken pihenő galamb "eltalálja". Remélhetőleg a régi/új ügyfelek nem kényszerülnek majd kabátjuk tisztogatására, képletesen értve sem.

A vezetékes szolgáltatók mély bánatára a Vodafone is belépett a vonalas versenybe, azonban kicsit másképp. Az Otthon előfizetés lényegét tekintve úgy működik mint bármely másik vezetékes szolgáltatás, a teljes hatás elérése érdekében asztali készülékkel, azonban semmi köze a telefonvezetékhez. Kedvezőek a percdíjak, de ha nem vagyunk résen, rosszul is járhatunk, ráadásul az igénybevételhez készülékre, vagy átalakítóra van szükség.

Otthon csomagok

A Vodafone Otthon elnevezés alatt tulajdonképpen 3 különböző dolgot ért a szolgáltató:
· Vodafone Otthon Classic havi előfizetés;
· Vodafone Otthon 2in1 előfizetéshez rendelhető opció;
· Vodafone 450 opció.
A Classic előfizetés önmagában is igénybe vehető, míg a 2in1 opciót bizonyos előfizetési csomagok mellé lehet igényelni. A 450 opció mindkettőhöz igényelhető. Ha csak SIM-kártyával igényeljük az előfizetést akkor nem szükséges hűségidő, amely egyébként készülékvásárlással 2 év.

A 2in1 előfizetés nem rendelhető Szuper és Vodafone Otthon Classic tarifacsomag mellé, illetve Rock'n'Roll csomaghoz igényelt Fix opció és Select csomaghoz igényelt Vezetékes opció mellé. Mobilszámokat, és zónán kívüli számokat az eredeti tarifacsomag (amelyhez a 2in1 opciót igényeltük) percdíjain lehet tárcsázni. A 450 opció Otthon Classic vagy 2in1 mellé kérhető, a 2 100 Ft havidíj 450 lebeszélhető percet tartalmaz, melyek csupán a zónán belülről vezetékes hálózatba irányuló hívásokhoz használhatóak.

Honnan és hogyan?

Mindegyik tarifacsomag utólag fizetéses, a számlázás percdíj alapú 1 perces egységekkel. Az előfizetés megkötésével 2 telefonszámot kap a szerződő: egy mobil és egy vezetékes számot. A vezetékes szám előhívó száma attól függ, hogy a szerződő milyen címet adott meg, azaz melyik zónába tartozik. A vezetékes szám csak hívásfogadásra használható a zónán belül. Telefonálni kizárólag a mobilszámról lehetséges, azt is csupán zónán belül.

Zónán kívül egyébként lehetőség van a GPRS, SMS és MMS szolgáltatások igénybe vételére. Ha elhagyjuk otthonunkat, nem éri meg, ha a vezetékes számon keresztül keresnek, mivel ekkor hívásfogadási díjat kell fizetni, amely 24 forint percenként. A mobilszámra érkező hívásokat zónán belül és kívül is díjmentesen fogadhatjuk.

Hogy honnan tudjuk, hogy zónán kívül melyik számunkat keresik? Zónán belül teljesen mindegy, melyiken keresnek, zónán kívül amennyiben, ha vezetékesen hívnak, a hívás fogadása előtt hangbemondással tájékoztatnak erről, és még a sípszó elhangzása előtt megszakíthatod a hívást, így nem kell fizetned, ha nem akarsz. Ha zónán kívül egyáltalán nem akarsz vezetékes hívást fogadni, akkor ezt egy SMS kóddal díjmentesen be lehet állítani. Ekkor a zónán kívül érkező hívásokat a hangpostára irányítják tovább, ennek lehallgatása ingyenes. A hangposta igénylése nem kötelező, a zónán kívüli vezetékes hívásfogadást azonban ekkor is le lehet mondani.

Az előfizetési csomagok egyáltalán nem használják a meglévő vezetékes vonalat, illetve nem szükséges annak bevezetése sem, mivel mobil technológián alapszik a szolgáltatás. A vezetékes telefonszám nem jelenik meg sem a telefonkönyvben, sem a tudakozóban. A szolgáltatás igénybe vételéhez viszont vagy egy mobilkészülék, vagy asztali GSM-készülék szükséges (vagy a régi vezetékes telefonhoz úgynevezett GSM-adapter).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Miben más mint a többiek?

A vezetékes telefonszolgáltatókhoz képest a különbséget az jelenti, hogy az Otthon csomagok nem igényelnek telefonvezetéket. Így tehát ellentétben a virtuális szolgáltatókkal nem is fizet hálózathasználati díjat a szolgáltató. Ugyanakkor, míg egy vezetékes vonalhoz tudunk több készüléket, faxot csatlakoztatni, addig az Otthon előfizetési csomaghoz nem. Egy vezetékes szolgáltatónál lehetséges a betárcsázós alapon, vagyis "dial-up" működő Internet-használat, az Otthon csomagok révén ez szintén nem érhető el.

Ha valaki már rendelkezik vezetékes előfizetéssel, és szeretne váltani, viszont a számát meg kívánja tartani, lehetőség van a számhordozásra. Azonban amennyiben az előző előfizetéshez ADSL is tartozott, akkor a számhordozás igénylésével az ADSL-csomagra irányuló előfizetés azonnal felmondásra kerül.

A vezetékes szám biztosítására egyébként az Invitel Zrt.-vel kötött együttműködést a Vodafone. Tehát aki minket hív a vezetékes számon, az az Invitel hálózatba irányuló hívások díját fizetik.

A többi vezetékes szolgáltatónál a legtöbb esetben a havi előfizetési díjon (3-4 ezer Ft) felül kapcsolási díjat is kell fizetni (3-4 Ft), és természetesen mindemellett a hívásokra vonatkozó percdíjakat is, amelyek attól függően változhatnak, hogy melyik napszakban kívánunk telefonálni (például csúcsidőben többet kell fizetni).

Virtuális és netes telefon

Az úgynevezett virtuális szolgáltatók használatához egy előhívó számot kell tárcsázni, ekkor részesülhetünk a kedvezőbb tarifában. Ilyen szolgáltató például a Tele2 is, amelynek 2 csomagja esetében nem kell havidíjat fizetni, ahol viszont igen (720 - 2 520 Ft) cserébe ott bizonyos esetekben 0 forintos lesz a percdíj. Kapcsolási díjat (3,84 - 4 Ft) itt is kell fizetni a legtöbb esetben, a számlázás perc alapú, és itt is megfigyelhető az időszakra bontás, azaz csúcsidőben drágábbak a percdíjak.

Az internetes telefónia rohamosan terjed, mind a szolgáltatók, mind a készítők igyekeznek felvenni a versenyt. Ahhoz hogy az interneten keresztül telefonálhassunk szükség van valamilyen Internet előfizetésre, egy számítógépre és valamilyen VoIP szolgáltatásra alkalmas készülékre is - ezeket általában egy USB porthoz csatlakoztatva már használhatjuk is. Ha mindez megvan akkor a havi Internet-előfizetési díjon felül a telefonálásokért felszámított percdíjakat kell megfizetni, melyekről a következő cikkben olvashat bővebben.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem