Ne gátolják a nagy szolgáltatók a kisebbek piacra lépését!

Pénzcentrum
2006. november 9. 10:13

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa felszólítja a jelentős piaci erejű szolgáltatókat, hogy ne gátolják a hírközlési verseny fejlődését oly módon, hogy elzárkóznak attól, hogy saját előfizetőik hívásait egy harmadik szolgáltató hálózatán keresztül olyan telefonszolgáltatást nyújtó vagy nyújtani kívánó kábeltelevíziós szolgáltatók hálózatába továbbítsák, amelyek vele közvetlenül nem kapcsolódnak össze - jelentette be az NHH csütörtökön.

A Tanács szerint az érintett szolgáltatók eljárása ellentétes az Elektronikus hírközlési törvény szellemével. A Tanács ezért közleményében felhívja az érintett jelentős piaci erejű szolgáltatók figyelmét arra, hogy amennyiben nem tudják, vagy nem kívánják a piaci anomáliát feloldani, akkor a piaci verseny és a fogyasztók érdekében a Hatóság jogi eszközökkel fogja kikényszeríteni, hogy a törvény és a verseny szellemében járjanak el, és ne korlátozhassák a magyar hírközlési piac fejlődését!

A nagyobb kábeltelevíziós szolgáltatók hálózatain nyújtott hangszolgáltatás az elmúlt években nagy mértékben hozzájárult a vezetékes telefonálás költségeinek csökkenéséhez - egyben a lakossági piacon a verseny kialakulásához. A kisebb cégek belépése a piacra jelentősen növelheti a versenyt, mivel közel megkétszerezné azon háztartások számát, amelyek a vezetékes szolgáltató mellett a kábelszolgáltató hálózatán keresztül is igénybe vehetik a hangszolgáltatást.

A jelentős piaci erejű szolgáltatók a harmadik (tranzit) szolgáltatón keresztüli összekapcsolás megtagadásával az érintett kisebb kábeltelevíziós szolgáltatók számára gyakorlatilag lehetetlenné teszik a piacra lépést, és egyben gátolják a magyarországi hírközlési verseny kiteljesedését, illetve a fogyasztói és iparági érdekek érvényesülését is.

Az NHH Tanácsának közleménye szerint az elektronikus hírközlési törvény rendelkezései nem feltételezik, hogy egy adott jogviszonyban szereplő valamennyi szolgáltató közvetlen összekapcsolási szerződéssel rendelkezzen, hiszen a hálózatok csatlakoztatásának egyik célja éppen az, hogy biztosítsa az információcsere lehetőségét az egyik szolgáltató és bármely más szolgáltató felhasználói között. A hírközlési piac liberalizációja, a piaci verseny biztosítása és a fogyasztók érdekei éppen azt igénylik, hogy a telefonszolgáltatást nyújtani kívánó szolgáltató megjelenhessen a piacon akár más szolgáltatón keresztüli közvetett összekapcsolás útján is, és hogy ennek felhasználóit valamennyi más szolgáltató felhasználói is elérhessék.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Tanács a piaci verseny fejlődése szempontjából mindenképpen szükségesnek tartja, hogy a jelentős piaci erejű szolgáltatók saját előfizetői hívásainak a kisebb szolgáltatók hálózatába történő továbbítását akkor is vállalják, ha a kisebb szolgáltató csak harmadik szolgáltató hálózatán keresztül képes saját előfizetői hívásait a jelentős piaci erejű szolgáltató hálózatába továbbítani, illetve az onnan érkező hívásokat végződtetni. Természetesen ennek feltétele az, hogy a harmadik szolgáltató vállaljon felelősséget mind a jelentős piaci erejű szolgáltató előfizetői hívásainak továbbításáért, mind pedig a jelentős piaci erejű szolgáltatónál a harmadik szolgáltató hálózatának igénybevételével keletkező többletköltségek átvállalásáért.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem