20 °C Budapest

Ne gátolják a nagy szolgáltatók a kisebbek piacra lépését!

Pénzcentrum
2006. november 9. 10:13

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa felszólítja a jelentős piaci erejű szolgáltatókat, hogy ne gátolják a hírközlési verseny fejlődését oly módon, hogy elzárkóznak attól, hogy saját előfizetőik hívásait egy harmadik szolgáltató hálózatán keresztül olyan telefonszolgáltatást nyújtó vagy nyújtani kívánó kábeltelevíziós szolgáltatók hálózatába továbbítsák, amelyek vele közvetlenül nem kapcsolódnak össze - jelentette be az NHH csütörtökön.

A Tanács szerint az érintett szolgáltatók eljárása ellentétes az Elektronikus hírközlési törvény szellemével. A Tanács ezért közleményében felhívja az érintett jelentős piaci erejű szolgáltatók figyelmét arra, hogy amennyiben nem tudják, vagy nem kívánják a piaci anomáliát feloldani, akkor a piaci verseny és a fogyasztók érdekében a Hatóság jogi eszközökkel fogja kikényszeríteni, hogy a törvény és a verseny szellemében járjanak el, és ne korlátozhassák a magyar hírközlési piac fejlődését!

A nagyobb kábeltelevíziós szolgáltatók hálózatain nyújtott hangszolgáltatás az elmúlt években nagy mértékben hozzájárult a vezetékes telefonálás költségeinek csökkenéséhez - egyben a lakossági piacon a verseny kialakulásához. A kisebb cégek belépése a piacra jelentősen növelheti a versenyt, mivel közel megkétszerezné azon háztartások számát, amelyek a vezetékes szolgáltató mellett a kábelszolgáltató hálózatán keresztül is igénybe vehetik a hangszolgáltatást.

A jelentős piaci erejű szolgáltatók a harmadik (tranzit) szolgáltatón keresztüli összekapcsolás megtagadásával az érintett kisebb kábeltelevíziós szolgáltatók számára gyakorlatilag lehetetlenné teszik a piacra lépést, és egyben gátolják a magyarországi hírközlési verseny kiteljesedését, illetve a fogyasztói és iparági érdekek érvényesülését is.

Az NHH Tanácsának közleménye szerint az elektronikus hírközlési törvény rendelkezései nem feltételezik, hogy egy adott jogviszonyban szereplő valamennyi szolgáltató közvetlen összekapcsolási szerződéssel rendelkezzen, hiszen a hálózatok csatlakoztatásának egyik célja éppen az, hogy biztosítsa az információcsere lehetőségét az egyik szolgáltató és bármely más szolgáltató felhasználói között. A hírközlési piac liberalizációja, a piaci verseny biztosítása és a fogyasztók érdekei éppen azt igénylik, hogy a telefonszolgáltatást nyújtani kívánó szolgáltató megjelenhessen a piacon akár más szolgáltatón keresztüli közvetett összekapcsolás útján is, és hogy ennek felhasználóit valamennyi más szolgáltató felhasználói is elérhessék.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Tanács a piaci verseny fejlődése szempontjából mindenképpen szükségesnek tartja, hogy a jelentős piaci erejű szolgáltatók saját előfizetői hívásainak a kisebb szolgáltatók hálózatába történő továbbítását akkor is vállalják, ha a kisebb szolgáltató csak harmadik szolgáltató hálózatán keresztül képes saját előfizetői hívásait a jelentős piaci erejű szolgáltató hálózatába továbbítani, illetve az onnan érkező hívásokat végződtetni. Természetesen ennek feltétele az, hogy a harmadik szolgáltató vállaljon felelősséget mind a jelentős piaci erejű szolgáltató előfizetői hívásainak továbbításáért, mind pedig a jelentős piaci erejű szolgáltatónál a harmadik szolgáltató hálózatának igénybevételével keletkező többletköltségek átvállalásáért.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?