1 °C Budapest

Ne gátolják a nagy szolgáltatók a kisebbek piacra lépését!

Pénzcentrum
2006. november 9. 10:13

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa felszólítja a jelentős piaci erejű szolgáltatókat, hogy ne gátolják a hírközlési verseny fejlődését oly módon, hogy elzárkóznak attól, hogy saját előfizetőik hívásait egy harmadik szolgáltató hálózatán keresztül olyan telefonszolgáltatást nyújtó vagy nyújtani kívánó kábeltelevíziós szolgáltatók hálózatába továbbítsák, amelyek vele közvetlenül nem kapcsolódnak össze - jelentette be az NHH csütörtökön.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Tanács szerint az érintett szolgáltatók eljárása ellentétes az Elektronikus hírközlési törvény szellemével. A Tanács ezért közleményében felhívja az érintett jelentős piaci erejű szolgáltatók figyelmét arra, hogy amennyiben nem tudják, vagy nem kívánják a piaci anomáliát feloldani, akkor a piaci verseny és a fogyasztók érdekében a Hatóság jogi eszközökkel fogja kikényszeríteni, hogy a törvény és a verseny szellemében járjanak el, és ne korlátozhassák a magyar hírközlési piac fejlődését!

A nagyobb kábeltelevíziós szolgáltatók hálózatain nyújtott hangszolgáltatás az elmúlt években nagy mértékben hozzájárult a vezetékes telefonálás költségeinek csökkenéséhez - egyben a lakossági piacon a verseny kialakulásához. A kisebb cégek belépése a piacra jelentősen növelheti a versenyt, mivel közel megkétszerezné azon háztartások számát, amelyek a vezetékes szolgáltató mellett a kábelszolgáltató hálózatán keresztül is igénybe vehetik a hangszolgáltatást.

A jelentős piaci erejű szolgáltatók a harmadik (tranzit) szolgáltatón keresztüli összekapcsolás megtagadásával az érintett kisebb kábeltelevíziós szolgáltatók számára gyakorlatilag lehetetlenné teszik a piacra lépést, és egyben gátolják a magyarországi hírközlési verseny kiteljesedését, illetve a fogyasztói és iparági érdekek érvényesülését is.

Az NHH Tanácsának közleménye szerint az elektronikus hírközlési törvény rendelkezései nem feltételezik, hogy egy adott jogviszonyban szereplő valamennyi szolgáltató közvetlen összekapcsolási szerződéssel rendelkezzen, hiszen a hálózatok csatlakoztatásának egyik célja éppen az, hogy biztosítsa az információcsere lehetőségét az egyik szolgáltató és bármely más szolgáltató felhasználói között. A hírközlési piac liberalizációja, a piaci verseny biztosítása és a fogyasztók érdekei éppen azt igénylik, hogy a telefonszolgáltatást nyújtani kívánó szolgáltató megjelenhessen a piacon akár más szolgáltatón keresztüli közvetett összekapcsolás útján is, és hogy ennek felhasználóit valamennyi más szolgáltató felhasználói is elérhessék.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Tanács a piaci verseny fejlődése szempontjából mindenképpen szükségesnek tartja, hogy a jelentős piaci erejű szolgáltatók saját előfizetői hívásainak a kisebb szolgáltatók hálózatába történő továbbítását akkor is vállalják, ha a kisebb szolgáltató csak harmadik szolgáltató hálózatán keresztül képes saját előfizetői hívásait a jelentős piaci erejű szolgáltató hálózatába továbbítani, illetve az onnan érkező hívásokat végződtetni. Természetesen ennek feltétele az, hogy a harmadik szolgáltató vállaljon felelősséget mind a jelentős piaci erejű szolgáltató előfizetői hívásainak továbbításáért, mind pedig a jelentős piaci erejű szolgáltatónál a harmadik szolgáltató hálózatának igénybevételével keletkező többletköltségek átvállalásáért.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?