Síút - mennyibe kerül valójában?

Pénzcentrum
2006. november 24. 13:00

Szállások és áraik Itt a téli sportok, a síelés szezonja, az utazási irodák számtalan ajánlattal árasztanak el bennünket. Azonban az utazás árán felül még egyéb költségei is keletkeznek a téli sportok szerelmeseinek, a szállás árának akár többszörösét is megfizetheti az aktív pihenésre vágyó. A teljesség igénye nélkül megvizsgáltunk néhány kedvelt pályát, megnéztük mi mennyibe kerül.

Utazás

Ausztriában egybehangzó vélemények szerint Zillertal a legkedveltebb a sielők körében. Ez a pályarendszer Budapesttől körülbelül 690 km-re, valamint 1 300 - 2 500 méterre a tengerszint felett. A pályák összes hossza 155 km.


Franciaországban a Les 2 Alpes-ban található szálláshelyeket vizsgáltuk meg, a pályák tengerszint felett 1 270 - 3 600 méterre fekszenek, összes hosszuk pedig 200 km. Franciaország relatíve olcsóbb szálláshelyeket kínál, ezért leginkább a diákok körében népszerű, ugyanakkor Les 2 Alpes-ban csak apartmanokat találtunk, ahol az élelmezés nincs biztosítva, tehát azt magunknak kell megoldani.

Mivel a magyar síző körében az olasz pályák is népszerűek, ezért megnéztük az utazási irodák Cortina d'Ampezzo-ba szóló ajánlatait. Ez a síelőhely tengerszint felett 1 224 - 2 950 méter magasan fekszik, a pályák összes hossza 140 km-re tehető, Budapesttől pedig körülbelül 700 km messze található.

Végül, de nem utolsó sorban egy szlovák pályát, Donovaly-t vettük górcső alá, amely a közelsége miatt is kedvelt a magyar utazók körében. A pályák összes hossza 11 km, és a tengerszint felett 915 - 1 043 méter magasan fekszenek.

 

Mit kell külön fizetnünk?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ami az utazásban nincs benne

Ha már megvan a szállás, akkor már boldogok lehetünk, de ennyitől sajnos még nem élhetjük át a síelés örömét. A pályák használatáért díjat kell fizetni, általában lehetséges napijegyet is váltani, valamint több napra szóló bérleteket is. Az utak jellegéből adódóan a 6 napos, felnőtt bérletek árait hasonlítottuk össze. A Zillertal pályáin a 6 napos síelés 44 376 forintba, Cortina d'Ampezzo-ban 48 246 forintba, Les 2 Alpes-ban 43 473 forintba kerül, tehát közel azonos árakat kell fizetni a 6 napos sportolási lehetőségért. Donovaly pályáin olcsóbb a bérlet is, itt 6 napért 28 896 forintot kérnek.

Most már van bérletünk is, de még mindig nem leszünk képesek a síelésre, hiszen nincs felszerelésünk, amelynek segítségével képesek lennénk a lejtőn való száguldásra. Egy sífelszerelés is több összetevőből áll, kell síléc, kötés, sícipő és bot is. Egyre több sportáruház található hazánkban, nem vállalkoztunk az összes feltérképezésére, közülük kettőt kerestünk fel, s megnéztük, hogy az ismertebb, megbízhatóbb márkák sífelszereléseiért újonnan mennyit kell fizetni.

Aki túl soknak találja az új felszerelés árát, annak van lehetősége használtan venni az összetevőket, vagy pedig kölcsönzőkhöz fordulni. A pályák közelében alapszolgáltatás a kölcsönző, de ezek borsosabb áraival szemben inkább a hazai kölcsönzőket ajánljuk.

Ha nem akarunk megfagyni a lejtőkön, vagy heves pillantások kereszttüzében siklani a lejtőkön, akkor bizony be kell szerezni a megfelelő ruházatot is, minimum szükséges egy nadrág, kabát, és ha szeretnénk látni a vakítóan fehér hó ellenére, akkor síszemüveg is.

Nem árt, ha a rosszra is felkészülünk, a síeléssel kapcsolatos biztosításokról egy korábbi cikkünkben olvashatnak.

Mindent összevetve egy osztrák síút a szállással, síbérlettel, ellátással együtt 187 ezer forintba, egy olasz 221 ezer forintba kerülhet. A Les 2 Alpes pályáin való siklásért mintegy 141 ezer, Donovaly-n pedig 121 ezer forintot kell fizetni. A felszerelés összköltsége ruhával együtt újonnan vásárolva megközelíti a 183 ezer forintot. Aki nem engedheti meg magának az új felszerelés költségeit valóban jobban jár, ha inkább valamelyik kölcsönzőhöz

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem