Síút - mennyibe kerül valójában?

Pénzcentrum
2006. november 24. 13:00

Szállások és áraik Itt a téli sportok, a síelés szezonja, az utazási irodák számtalan ajánlattal árasztanak el bennünket. Azonban az utazás árán felül még egyéb költségei is keletkeznek a téli sportok szerelmeseinek, a szállás árának akár többszörösét is megfizetheti az aktív pihenésre vágyó. A teljesség igénye nélkül megvizsgáltunk néhány kedvelt pályát, megnéztük mi mennyibe kerül.

Utazás

Ausztriában egybehangzó vélemények szerint Zillertal a legkedveltebb a sielők körében. Ez a pályarendszer Budapesttől körülbelül 690 km-re, valamint 1 300 - 2 500 méterre a tengerszint felett. A pályák összes hossza 155 km.


Franciaországban a Les 2 Alpes-ban található szálláshelyeket vizsgáltuk meg, a pályák tengerszint felett 1 270 - 3 600 méterre fekszenek, összes hosszuk pedig 200 km. Franciaország relatíve olcsóbb szálláshelyeket kínál, ezért leginkább a diákok körében népszerű, ugyanakkor Les 2 Alpes-ban csak apartmanokat találtunk, ahol az élelmezés nincs biztosítva, tehát azt magunknak kell megoldani.

Mivel a magyar síző körében az olasz pályák is népszerűek, ezért megnéztük az utazási irodák Cortina d'Ampezzo-ba szóló ajánlatait. Ez a síelőhely tengerszint felett 1 224 - 2 950 méter magasan fekszik, a pályák összes hossza 140 km-re tehető, Budapesttől pedig körülbelül 700 km messze található.

Végül, de nem utolsó sorban egy szlovák pályát, Donovaly-t vettük górcső alá, amely a közelsége miatt is kedvelt a magyar utazók körében. A pályák összes hossza 11 km, és a tengerszint felett 915 - 1 043 méter magasan fekszenek.

 

Mit kell külön fizetnünk?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ami az utazásban nincs benne

Ha már megvan a szállás, akkor már boldogok lehetünk, de ennyitől sajnos még nem élhetjük át a síelés örömét. A pályák használatáért díjat kell fizetni, általában lehetséges napijegyet is váltani, valamint több napra szóló bérleteket is. Az utak jellegéből adódóan a 6 napos, felnőtt bérletek árait hasonlítottuk össze. A Zillertal pályáin a 6 napos síelés 44 376 forintba, Cortina d'Ampezzo-ban 48 246 forintba, Les 2 Alpes-ban 43 473 forintba kerül, tehát közel azonos árakat kell fizetni a 6 napos sportolási lehetőségért. Donovaly pályáin olcsóbb a bérlet is, itt 6 napért 28 896 forintot kérnek.

Most már van bérletünk is, de még mindig nem leszünk képesek a síelésre, hiszen nincs felszerelésünk, amelynek segítségével képesek lennénk a lejtőn való száguldásra. Egy sífelszerelés is több összetevőből áll, kell síléc, kötés, sícipő és bot is. Egyre több sportáruház található hazánkban, nem vállalkoztunk az összes feltérképezésére, közülük kettőt kerestünk fel, s megnéztük, hogy az ismertebb, megbízhatóbb márkák sífelszereléseiért újonnan mennyit kell fizetni.

Aki túl soknak találja az új felszerelés árát, annak van lehetősége használtan venni az összetevőket, vagy pedig kölcsönzőkhöz fordulni. A pályák közelében alapszolgáltatás a kölcsönző, de ezek borsosabb áraival szemben inkább a hazai kölcsönzőket ajánljuk.

Ha nem akarunk megfagyni a lejtőkön, vagy heves pillantások kereszttüzében siklani a lejtőkön, akkor bizony be kell szerezni a megfelelő ruházatot is, minimum szükséges egy nadrág, kabát, és ha szeretnénk látni a vakítóan fehér hó ellenére, akkor síszemüveg is.

Nem árt, ha a rosszra is felkészülünk, a síeléssel kapcsolatos biztosításokról egy korábbi cikkünkben olvashatnak.

Mindent összevetve egy osztrák síút a szállással, síbérlettel, ellátással együtt 187 ezer forintba, egy olasz 221 ezer forintba kerülhet. A Les 2 Alpes pályáin való siklásért mintegy 141 ezer, Donovaly-n pedig 121 ezer forintot kell fizetni. A felszerelés összköltsége ruhával együtt újonnan vásárolva megközelíti a 183 ezer forintot. Aki nem engedheti meg magának az új felszerelés költségeit valóban jobban jár, ha inkább valamelyik kölcsönzőhöz

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem