Mielőtt elindulsz síelni, ezt nem árt tudnod!

Pénzcentrum
2006. november 17. 09:45

Hamarosan kezdődik a síszezon. Egyre többen utaznak majd el külföldre egy kis téli pihenőre, legtöbben természetesen autóval. Azonban mind az utazás, mind pedig a kinttartózkodás alatt érheti őket számtalan baleset. Külföldön az orvosi ellátás pedig mint tudjuk "nem olcsó mulatság". Éppen ezért az indulás előtt az utasbiztosításról sem szabad(na) megfeledkezniük a lelkes pihenni vágyóknak.

Sokakban felmerül a kérdés, érdemes-e a jövőben utasbiztosítást kötni, ha az EU polgáraként amúgy is bármely tagállamban megillet bennünket a sürgősségi egészségügyi ellátás? A mérlegelés során érdemes végiggondolni, megéri-e vállalnunk az igazolás kiváltása körüli procedúrát, vagy a jóval kevesebb utánjárást és egyszerűbb ügyintézést kívánó utasbiztosítási termékek közül választunk.

Fontos végiggondolni, hogy amíg a sürgősségi ellátás keretében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások köre tagállamonként különbözhet, az utasbiztosítások adott összeghatáron belül teljes körű fedezetet nyújtanak az igénybe vett ellátásra, kezelésre, továbbá kiterjednek egyéb járulékos szolgáltatásokra. Ilyen például az asszisztencia szolgálat, vagy a megbetegedett turista gyermekének hazajuttatása, a családtagok kiutaztatása, vagy a beteg hazaszállítása.

Utasbiztosítást köthetünk egyénileg, csoportosan, vagy bizonyos esetekben a bankkártyákhoz (általában dombornyomott kártyákról van szó) is kapcsolódik "ingyenes" biztosítás (természetesen ez a fajta biztosítás kisebb fedezetet nyújt a különböző balesetekből adódó károkra).

A termékek közötti választáskor azt érdemes az utazónak/síelőnek figyelembe venniük, hogy az egyéni és a bankkártyához kapcsolt utasbiztosítási termékek más-más biztosítási igényeket hivatottak kiszolgálni. Ennek megfelelően más-más biztosítási összegeket tartalmaznak, más szolgáltatási skála és díjstruktúra jellemzi őket. Közös vonásuk azonban, hogy a külföldön felmerülő költségek fedezésére szolgáló biztosítási összegek euróban vannak meghatározva.

Azt, hogy a síelő végül melyik biztosítással fedezi kockázatait, az úti cél alapján érdemes eldönteni. A felmerülő költségek szempontjából nem mindegy ugyanis, hogy a síszabadság közben megbetegedett vagy balesetet szenvedett utast a szomszédos Szlovákiából vagy Franciaországból kell-e hazaszállíttatni. És akkor az egyes országok orvosi ellátásának eltérő költségszínvonaláról még nem is beszéltünk.

Biztosítók kínálata

Az Allianz Hungária Biztosító egyéni utasbiztosítási (Global II. és Global Premium II.) és bankkártyához kapcsolt utasbiztosítási termékeiben egyaránt megtalálható az egészségügyi segítségnyújtási és sürgősségi esetekre szóló betegségbiztosítási, a baleset-, a poggyász- és a jogvédelemi biztosítási elem is. A biztosítások a síelés során bekövetkezett balesetekre is kiterjednek, így kiegészítő biztosítás kötésére egyáltalán nincs szükség.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Global Premium II. és a Global II. lényegében hasonló szolgáltatásokat kínál (ahogy ezt a fenti felsorolásban említettük), de a Global Premium a szolgáltatásokból és a kártérítésből is többet, akár felső limit nélkülit nyújt (például a megbetegedéssel és balesettel kapcsolatosan külföldön felmerült költségek).

A Global Premium II. esetében napi 690 forint, a Global II. esetben pedig napi 390 forint díjjal kalkulálhatnak a többnapos sítúrára készülők.

A Groupama Biztosító Rt. EuroMondial utasbiztosítási termékei is fedezetet nyújtanak a síelésből eredő kockázatokra, felár illetve pótdíj nélkül.

A Generali utasbiztosításra specializálódott partnercége, az EUB bizonyos összeghatárig átvállalja az országonként változó önrész kifizetését, a privát orvosi ellátás költségeit, a mentési és hazaszállítási költségeket (akár helikopteres, akár hegyi mentés vált szükségessé), vagy ha szükséges, az orvossal, kórházzal folytatott idegen nyelvű egyeztetésben is segít.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?