30 °C Budapest

Mielőtt elindulsz síelni, ezt nem árt tudnod!

Pénzcentrum
2006. november 17. 09:45

Hamarosan kezdődik a síszezon. Egyre többen utaznak majd el külföldre egy kis téli pihenőre, legtöbben természetesen autóval. Azonban mind az utazás, mind pedig a kinttartózkodás alatt érheti őket számtalan baleset. Külföldön az orvosi ellátás pedig mint tudjuk "nem olcsó mulatság". Éppen ezért az indulás előtt az utasbiztosításról sem szabad(na) megfeledkezniük a lelkes pihenni vágyóknak.

Sokakban felmerül a kérdés, érdemes-e a jövőben utasbiztosítást kötni, ha az EU polgáraként amúgy is bármely tagállamban megillet bennünket a sürgősségi egészségügyi ellátás? A mérlegelés során érdemes végiggondolni, megéri-e vállalnunk az igazolás kiváltása körüli procedúrát, vagy a jóval kevesebb utánjárást és egyszerűbb ügyintézést kívánó utasbiztosítási termékek közül választunk.

Fontos végiggondolni, hogy amíg a sürgősségi ellátás keretében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások köre tagállamonként különbözhet, az utasbiztosítások adott összeghatáron belül teljes körű fedezetet nyújtanak az igénybe vett ellátásra, kezelésre, továbbá kiterjednek egyéb járulékos szolgáltatásokra. Ilyen például az asszisztencia szolgálat, vagy a megbetegedett turista gyermekének hazajuttatása, a családtagok kiutaztatása, vagy a beteg hazaszállítása.

Utasbiztosítást köthetünk egyénileg, csoportosan, vagy bizonyos esetekben a bankkártyákhoz (általában dombornyomott kártyákról van szó) is kapcsolódik "ingyenes" biztosítás (természetesen ez a fajta biztosítás kisebb fedezetet nyújt a különböző balesetekből adódó károkra).

A termékek közötti választáskor azt érdemes az utazónak/síelőnek figyelembe venniük, hogy az egyéni és a bankkártyához kapcsolt utasbiztosítási termékek más-más biztosítási igényeket hivatottak kiszolgálni. Ennek megfelelően más-más biztosítási összegeket tartalmaznak, más szolgáltatási skála és díjstruktúra jellemzi őket. Közös vonásuk azonban, hogy a külföldön felmerülő költségek fedezésére szolgáló biztosítási összegek euróban vannak meghatározva.

Azt, hogy a síelő végül melyik biztosítással fedezi kockázatait, az úti cél alapján érdemes eldönteni. A felmerülő költségek szempontjából nem mindegy ugyanis, hogy a síszabadság közben megbetegedett vagy balesetet szenvedett utast a szomszédos Szlovákiából vagy Franciaországból kell-e hazaszállíttatni. És akkor az egyes országok orvosi ellátásának eltérő költségszínvonaláról még nem is beszéltünk.

Biztosítók kínálata

Az Allianz Hungária Biztosító egyéni utasbiztosítási (Global II. és Global Premium II.) és bankkártyához kapcsolt utasbiztosítási termékeiben egyaránt megtalálható az egészségügyi segítségnyújtási és sürgősségi esetekre szóló betegségbiztosítási, a baleset-, a poggyász- és a jogvédelemi biztosítási elem is. A biztosítások a síelés során bekövetkezett balesetekre is kiterjednek, így kiegészítő biztosítás kötésére egyáltalán nincs szükség.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Global Premium II. és a Global II. lényegében hasonló szolgáltatásokat kínál (ahogy ezt a fenti felsorolásban említettük), de a Global Premium a szolgáltatásokból és a kártérítésből is többet, akár felső limit nélkülit nyújt (például a megbetegedéssel és balesettel kapcsolatosan külföldön felmerült költségek).

A Global Premium II. esetében napi 690 forint, a Global II. esetben pedig napi 390 forint díjjal kalkulálhatnak a többnapos sítúrára készülők.

A Groupama Biztosító Rt. EuroMondial utasbiztosítási termékei is fedezetet nyújtanak a síelésből eredő kockázatokra, felár illetve pótdíj nélkül.

A Generali utasbiztosításra specializálódott partnercége, az EUB bizonyos összeghatárig átvállalja az országonként változó önrész kifizetését, a privát orvosi ellátás költségeit, a mentési és hazaszállítási költségeket (akár helikopteres, akár hegyi mentés vált szükségessé), vagy ha szükséges, az orvossal, kórházzal folytatott idegen nyelvű egyeztetésben is segít.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 28. 12:09
Vaszily Miklós, a Mészáros Lőrinc-közeli TV2 Csoport igazgatósági elnöke egy most megjelent lapinter...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Holdblog  |  2022. június 28. 05:00
A HOLDBLOG olvasói mostanában több kérdést is feltettek nekünk az inflációs helyzettel, a magyar gaz...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?