7 °C Budapest

Hol vásárolhatsz a legolcsóbban? - Itt a kíméletlen drágulás!

Pénzcentrum
2006. október 10. 08:00

Drágábban élünk... A Pénzcentrum.hu havi rendszeres árkörképének összeállítása során saját bőrünkön is tapasztalhattuk, hogy a drágulás nem csak a hírekben, hanem pénztárcánkon is érezteti hatását. Az elmúlt hónap során árukosarunk a vizsgált üzletekben átlagosan 1.4%-kal került többe, mint szeptemberben. Az egyik legérdekesebb tanulság, hogy a Cora meredek áremelése nem csak időszaki manőver volt, hiszen a hipermarket gyakorlatilag megőrizte a Tesco szintje fölé emelt árakat. A Plus ismét megmutatta, hogyan kell szűk áruválaszték mellett is számottevő drágulást produkálni. Lássuk, mit hol érdemes megvenni!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Pénzcentrum.hu rögtönzött árukosarát alapvetően négy termékkategória alkotja, melyek a következők: italok (rövidital, sör, pezsgő, ásványvíz), alapanyagok (cukor, liszt, étolaj), higiéniás termékek (fogkrém, tusfürdő, tisztítószer, mosópor), egyéb (kenyér, kávé, szalámi). Olvasóink javaslatára a kosarat májusban kibővítettük a mosóporral és a téliszalámi torzító hatásának csökkentésére már csak fél kilót vettünk belőle.

A kosár összeállítása természetesen szubjektív, így nem állíthatjuk, hogy minden egyéb esetben ugyanez a sorrend alakulna ki a vizsgált kiskereskedelmi egységek között, néhány alább kiemelt érték azonban mindenképp elgondolkodtató.

Az összehasonlításba a Tesco, Auchan, Cora hármas mellé bekerült a Plus és a Metro is, valamint a sorból valamelyest kilógó (nem diszkont és nem hipermarket) Kaiser's. Minden kiskereskedelmi egység esetében fővárosi próbavásárlást végeztünk, az alábbi árak ezek alapján adódnak.

Az alábbi grafikonon szemléltetjük a Pénzcentrum.hu árukosarának áralakulását körképünk márciusi indulása óta. A mosópor nélküli adatokat tartalmazó ábrán jól látható, hogy a szinte hónapról hónapra legolcsóbb alternatívának számító Metro árszintje is feljebb kúszott, melynek következtében elmondható, hogy mindenképpen kénytelenek vagyunk drágábban vásárolni, mint tettük azt egy hónapja. Érdemes még kiemelni, hogy a Cora múlt havi áremelése nem bizonyult időszakosnak, a hipermarket továbbra is drágább a Tesco-nál, a kemény diszkontnak számító Plus ellenben ismét szépet emelt, mellyel áruválasztékához méltatlan árszintet ért el.

A következő oldalra kattintva részletesebben is láthatjuk, mi változott és mennyivel, illetve mit hol éri meg beszerezni.

Mi, hol, mennyi?

Az alábbi táblázatok magukért beszélnek, a konkrét árak mellett bemutatják a hó/hó alapú árváltozás mértékét százalékban, termékekre és üzletekre lebontva:

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?