20 °C Budapest

Hol vásárolhatsz a legolcsóbban? - Itt a kíméletlen drágulás!

Pénzcentrum
2006. október 10. 08:00

Drágábban élünk... A Pénzcentrum.hu havi rendszeres árkörképének összeállítása során saját bőrünkön is tapasztalhattuk, hogy a drágulás nem csak a hírekben, hanem pénztárcánkon is érezteti hatását. Az elmúlt hónap során árukosarunk a vizsgált üzletekben átlagosan 1.4%-kal került többe, mint szeptemberben. Az egyik legérdekesebb tanulság, hogy a Cora meredek áremelése nem csak időszaki manőver volt, hiszen a hipermarket gyakorlatilag megőrizte a Tesco szintje fölé emelt árakat. A Plus ismét megmutatta, hogyan kell szűk áruválaszték mellett is számottevő drágulást produkálni. Lássuk, mit hol érdemes megvenni!

A Pénzcentrum.hu rögtönzött árukosarát alapvetően négy termékkategória alkotja, melyek a következők: italok (rövidital, sör, pezsgő, ásványvíz), alapanyagok (cukor, liszt, étolaj), higiéniás termékek (fogkrém, tusfürdő, tisztítószer, mosópor), egyéb (kenyér, kávé, szalámi). Olvasóink javaslatára a kosarat májusban kibővítettük a mosóporral és a téliszalámi torzító hatásának csökkentésére már csak fél kilót vettünk belőle.

A kosár összeállítása természetesen szubjektív, így nem állíthatjuk, hogy minden egyéb esetben ugyanez a sorrend alakulna ki a vizsgált kiskereskedelmi egységek között, néhány alább kiemelt érték azonban mindenképp elgondolkodtató.

Az összehasonlításba a Tesco, Auchan, Cora hármas mellé bekerült a Plus és a Metro is, valamint a sorból valamelyest kilógó (nem diszkont és nem hipermarket) Kaiser's. Minden kiskereskedelmi egység esetében fővárosi próbavásárlást végeztünk, az alábbi árak ezek alapján adódnak.

Az alábbi grafikonon szemléltetjük a Pénzcentrum.hu árukosarának áralakulását körképünk márciusi indulása óta. A mosópor nélküli adatokat tartalmazó ábrán jól látható, hogy a szinte hónapról hónapra legolcsóbb alternatívának számító Metro árszintje is feljebb kúszott, melynek következtében elmondható, hogy mindenképpen kénytelenek vagyunk drágábban vásárolni, mint tettük azt egy hónapja. Érdemes még kiemelni, hogy a Cora múlt havi áremelése nem bizonyult időszakosnak, a hipermarket továbbra is drágább a Tesco-nál, a kemény diszkontnak számító Plus ellenben ismét szépet emelt, mellyel áruválasztékához méltatlan árszintet ért el.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A következő oldalra kattintva részletesebben is láthatjuk, mi változott és mennyivel, illetve mit hol éri meg beszerezni.

Mi, hol, mennyi?

Az alábbi táblázatok magukért beszélnek, a konkrét árak mellett bemutatják a hó/hó alapú árváltozás mértékét százalékban, termékekre és üzletekre lebontva:

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?