Otthagyod a fél fizetésed - de legalább megéri

Pénzcentrum
2006. október 6. 12:00

Az újságból, a tv-ből, a plakátokról, a tankönyvekből vagyis minden olvasható és audiovizuális médiából ömlik ránk: élj egészségesen! Persze ki is fejtik mit értenek ez alatt: egyél sok gyümölcsöt, lehetőleg biot, aludj sokat, lehetőleg biomatracon és ügyelj a személyes higiéniára, de lehetőleg csak biokozmetikumot és takarítószert használj! Mindez azonban nem csak szándék kérdése, hogy mennyire nem és mit kell feláldoznunk a munkás évek alatt azért, hogy később százévesen is mosolyoghassunk a családi fotókon, annak egy része található meg a következő néhány bekezdésben. Meglepetésekre is lehet számítani, kiderül például, hogy mégse olyan "drágaszág az egészség".

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A tapasztalat azt mutatta, hogy míg a hagyományos termékek után kutatva akár órákat is eltölthetünk a gép képernyőjét bámulva vajmi kis eredményt elérve, a biotermékek saját oldallal rendelkeznek és mind a termelők, mind kereskedők több mint kielégítő információval látnak el bennünket mind a termékekre mind az árakra vonatkozóan. Első körben arra voltunk kíváncsiak, hogy az általunk elfogyasztott élelmiszerek, használt kozmetikumok és tisztítószerek természetes változatának beszerzése mennyivel terhelné meg a pénztárcánkat.

Mennyiből fő meg a vasárnapi húsleves?

A legalapvetőbb élelmiszerek, leggyakrabban fogyasztott vagy éppen idényben lévő gyümölcsök, zöldségek árait hasonlítottuk össze a vásárcsarnokokban kapható nagyon szép, de hagyományos eljárással termeltek áraival.

Bár nem szokás előre levonni a következtetést, mégis meg kell hogy tegyük, mert az eltéveszthetetlenül szembeöltő: az egészségesebbnek tartott termékekért baráti áron is legalább másfélszer, de inkább kétszer annyira kell mélyen a zsebünkbe nyúlnunk, mint importált, vagy itthon de vegyszeres segítséggel termelt társaikért. Természetesen ekkor nem számolunk az idős korban előjövő betegségek költségeivel, amelyeknek kialakulásáért nagy részben az időközben felhalmozódott vegyszereket teszik felelőssé.


És hogy mennyivel kerül többe a vasárnapi leves? Ha az igazán nagy tételt a húst ki is hagyjuk a számításainkból, akkor is a szükséges zöldségek ára az első esetben mindenképpen meghaladja az 1000 forintot, miközben a különböző hipermarketekben 500 forinton bőven alul megkaphatjuk az előre összeállított "leveszöldség- tálcát". Ez a néhány száz forint persze nem tűnik első hallásra akkora összegnek, amelyet ne lenne érdemes az egészségünk megóvására áldozni, persze ha ezt hónapokra lebontva számoljuk, már nem tűnik annyira kedvezőnek az üzlet, a négy főre megvett vitaminkészítményekkel azonban még mindig felveszi a versenyt.

Mennyiből kenjem? Kell hozzá gumikesztyű?

Ha a kozmetikai termékek és a tisztítószerek árát vesszük górcső alá, nem annyira egyértelmű a "hagyományos termékszer kettő egyenlő biotermék képlet", sőt sok esetben a biotermék abszolút képes felvenni a versenyt a drogériákban kapható társaival. Persze ehhez hozzá kell tenni azt, hogy mi abszolút a középkategória árait néztük főként a "rendes" kozmetikumok és vegyszerek esetében, azaz azokat, amelyeket ugyan már láthatunk a tévében, de nem a legdrágábbak.

 


Kifejezetten jó áron találtunk sampont, tusfürdőt és intim termékeket a bioboltok kínálatában oly annyira, hogy némely termék esetében a többletbefektetést csupán az jelenti, hogy mivel nincs minden sarkon biobolt, ezek után mennünk kell.

A tisztítószerek esetében azonban már kiütközik a különbség a két termékcsalád között, ami a címkén lévő számjegyekben ölt testet, no meg persze a pénztárcánkból kivételkor sercegő bankjegyekben.

Mindent összevetve megállapíthatjuk, hogy ha igazán szívügyünk az egészségünk és a bio életmód, manapság nem kell annyira mélyen a zsebünkbe nyúlnunk, mint azt eredetileg képzeltük. Emellett azoknak is kínálnak szolgáltatásokat a bioboltok, akik nem szeretnek tömegben vásárolni, egy bizonyos összegért megválthatjuk a piacra járás fáradalmait is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?