5 °C Budapest

Romlott ételek - 600 millió forintos bírság

Pénzcentrum
2006. szeptember 22. 06:50

A nyári idegenforgalmi időszakban az élelmiszer-ellenőrző hatóságok több mint 34 ezer egységet vizsgáltak, és több mint 600 millió forint bírságot szabtak ki.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A nyári fokozott ellenőrzések nyomán az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) 21 egység üzemeltetését függesztette fel súlyos közegészségügyi hiányosságok miatt.

Az ÁNTSZ mintegy 287,5 millió forint, az Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomások (ÁÉEÁ) 68,4 millió forint, a Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálat (NTKSZ) 15,8 millió forint, a Fogyasztóvédelmi Felügyelőségek (FVF) 239,7 millió forint bírságot szabott ki.

Az állategészségügyi hatóságok több mint 118 ezer élelmiszertételt ellenőriztek, amelyből mintegy 2400-at kifogásoltak, a forgalomba került élelmiszerek 98 százaléka megfelelő volt.

A növény-egészségügyi hatóság friss zöldség-gyümölcs ellenőrzése során a megvizsgált 108 élelmiszertételből 49 esetben találtak az ellenőrök részben romlott, hibás vagy szennyezett terméket. A megengedettnél magasabb mennyiségű növényvédőszer-maradékot a vizsgált tételek 0,9 százalékában találtak.

A fogyasztóvédelmi felügyelőségek mintegy 23 ezer élelmiszer-tételt ellenőriztek, amelynek 27 százalékát kifogásolták az ellenőrök.

Szabálytalanságokat tapasztaltak a lejárt minőség-megőrzési idejű termékek forgalmazásában, a hűtés és árutárolás terén, a személyi higiéniában, és előfordult az engedély nélküli tevékenység, a dokumentáció hiánya, valamint termékjelölési hibákat is találtak az ellenőrök.

Az eddigi szigorú hatósági ellenőrzések ellenére is találtak a piacon az ellenőrök olyan húsfeldolgozókat, raktárakat, ahol engedély nélküli tevékenységet folytattak, valamint, hogy megnőtt a szalmonellás megbetegedések száma, és ételmérgezés is előfordult.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?